ΓΔ: 1439.45 -0.26% Τζίρος: 12.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:20:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

«Κάηκαν» 100 δισ. σε μια εβδομάδα από την αξία των ευρωπαϊκών τραπεζών

Πλησίασαν το 8% οι εβδομαδιαίες απώλειες του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη και ήταν οι μεγαλύτερες από τον Μάρτιο του 2023. Η Societe Generale προειδοποίησε για μείωση των εσόδων από τόκους. Φόβοι για μεγαλύτερες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση από τον Μάρτιο του 2023 σημείωσαν οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιβράδυνση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της ευρωζώνης θα φέρει μεγαλύτερες και πιο γρήγορες μειώσεις επιτοκίων που θα «διαβρώσουν» την κερδοφορία του κλάδου.

Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 κατέγραψε εβδομαδιαία πτώση 7,8%, τη μεγαλύτερη κατά τους τελευταίους 17 μήνες, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2023, όταν ο κλάδος συγκλονίστηκε από την κατάρρευση της Credit Suisse και τις ανησυχίες για τη σταθερότητα των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είχε συγκριτικά πολύ μικρότερες απώλειες την εβδομάδα που πέρασε, της τάξεως του 3%.

Οι απώλειες χρηματιστηριακής αξίας του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου πλησίασαν τα 100 δισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Πάντως, από την αρχή του έτους ο Stoxx 600 Banks κρατά κέρδη που ξεπερνούν το 10%.

Η πορεία του Stoxx 600 Banks το 2024

stoxx 600 banks

 

Οι επενδυτές ανησυχούν για το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να μειώνουν τα επιτόκια και ενδέχεται να χαλαρώσουν ταχύτερα τη νομισματική πολιτική, υπό την πίεση της οικονομικής επιβράδυνσης. Η Τράπεζα της Αγγλίας μείωσε την Πέμπτη και η Fed ετοιμάζεται για μείωση τον επόμενο μήνα, ενώ η ΕΚΤ είναι επίσης πιθανό να προχωρήσει τον Σεπτέμβριο σε μια μείωση κατά 0,25%.

Η Societe Generale είχε κεντρικό ρόλο στην πτώση των ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών. Την Πέμπτη, όπως σημειώνει το Reuters, μείωσε την καθοδήγησή της για τα καθαρά έσοδα από τόκους λιανικής στη Γαλλία, στέλνοντας τις μετοχές της σε πτώση 8% και επιβαρύνοντας τον ευρύτερο τομέα. Οι μετοχές της SG υποχώρησαν περαιτέρω κατά 4,7% την Παρασκευή, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο.

Η κίνηση στις τράπεζες αποτελεί μέρος του ευρύτερου sell-off στα χρηματιστήρια, με άλλους κλάδους, όπως η τεχνολογία, να δέχονται ακόμη μεγαλύτερα πλήγματα. Τα στοιχεία που δείχνουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι μειώσεις των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών επισπεύδονται δημιουργούν προβληματισμό για τις προοπτικές της τραπεζικής κερδοφορίας.

Επιβράδυνση και μείωση επιτοκίων συνθέτουν ένα απειλητικό μείγμα για τις τράπεζες, όχι μόνο γιατί χάνουν από τη μείωση των επιτοκίων στα δανειακά τους χαρτοφυλάκια, αλλά και γιατί η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών αυξάνει τις επισφάλειες και συγκρατεί την πιστωτική επέκταση.

Πάντως, προς το παρόν είναι αρκετά ασαφής η εικόνα για τις επόμενες κινήσεις της Fed και της ΕΚΤ:

  • Παρά τα πολύ ασθενή στοιχεία για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, που κατά πολλούς αναλυτές αποτελούν προειδοποίηση για ύφεση, αξιωματούχοι της Fed αντιστέκονται στις πιέσεις της αγοράς για μεγαλύτερες και ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους.
  • Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία δεν δείχνουν ακόμη ότι η ΕΚΤ θα έχει λόγο να προχωρήσει, τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο σε μια μείωση πάνω από 0,25%. Το γερμανικό ΑΕΠ βρίσκεται σε συρρίκνωση, αλλά οι οικονομίες του Νότου παρουσιάζουν πολύ καλύτερες επιδόσεις, ενώ τον Ιούλιο σημειώθηκε μικρή επιτάχυνση του πληθωρισμού.
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σύγκρουση των long με τους short για τις τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης

Οι μετοχές του κλάδου έχουν ανακάμψει θεαματικά, αντανακλώντας και τη βελτιωμένη κερδοφορία τους. Όμως, εμφανίζονται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο οι short, που πιστεύουν ότι η άνοδος δεν θα έχει διάρκεια.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Συνεδρίαση χωρίς νεύρο και τζίρο στο ΧΑ, νέα μικρή υποχώρηση του Δείκτη

Πτώση τζίρου, εναλλαγές προσήμων και κάμψη του Δείκτη κατά 0,17%, που θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν «έβαζαν πλάτη» η Coca Cola HBC και ο ΟΠΑΠ. Βαραίνουν το κλίμα οι κινήσεις της κυβέρνησης για έκτακτους φόρους.