ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να σημειώνει απώλειες -0,72%, στον απόηχο της ιταλικής ψυχρολουσίας που προκάλεσε στις ευρωπαϊκές αγορές η επιβολή έκτακτου φόρου στις ιταλικές τράπεζες αλλά και της υποβάθμισης των αμερικανικών τραπεζών απο τη Moody's.

Με πτώση έκλεισεχθες η Wall Street ενώ η ιταλική αγορά βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση με τον δείκτη FTSE MIB, να υποχωρεί σε ποσοστό άνω του -2%, ενώ σχεδόν 10 δισ. ευρώ εξαερώθηκαν από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών, εξαιτίας του έκτακτου φόρου. 

Η εγχώρια αγορά κινήθηκε με ψυχραιμία, δεδομένων μάλιστα των σημαντικών απωλειών των διεθνών αγορών την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν πέρασε απαρατήρητο το κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν τόσο στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης όσο και την μεσαία κεφαλαιοποίηση, με τους «μικρούς» να δέχονται μεγαλύτερη πίεση έχοντας όμως σημειώσει μεγάλη άνοδο τις προηγούμενες ημέρες. Χαρακτηριστικό της εικόνας της χθεσινής συνεδρίασης είναι ότι η αναλογία ανοδικών - πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε σε 1 προς 2,4.

Νέα υποχώρηση σημείωσαν και οι συναλλαγές με την αγορά να εισέρχεται σταδιακά σε... mood θερινών διακοπών.

Η πορεία του Γενικού Δείκτη 28 Φεβρουαρίου 2023 - 8 Αυγούστου 2023

Τα βλέμματα όλων σήμερα είναι στραμμένα στα αποτελέσματα της Alpha Bank και της Coca Cola HBC οι οποίες θα παρουσιάσουν τις επιδόσεις του δεύτερου τριμήνου πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Alpha Bank που θα πραγματοποιηθεί νωρίς το μεσημέρι. 

Συσσώρευση τιμών στα τρέχοντα επίπεδα περιμένουν οι περισσότεροι αναλυτές επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις στις διεθνείς αγορές θα επηρεάσουν και την εγχώρια αγορά, τα νέα των οποίων δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Η πίεση στις αγορές σε συνδυασμό με την υποχώρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και λόγω καλοκαιριού είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω διόρθωση των τιμών, αν και μέχρι κάθε σημαντική υποχώρηση στο ΧΑ πυροδότησε αγορές. 

Υπό πίεση οι διεθνείς αγορές

Μήνας των δυσάρεστων εκπλήξεων για τις αγορές αποδεικνύεται ο Αύγουστος με αρκετά «ανέλπιστα χτυπήματα» τόσο για την Ευρώπη όσο και για τη Wall Street. 

Πρώτα κατέφθασε η υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, η οποία προκάλεσε την οργή ακόμη και του Λευκού Οίκου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα οι επενδυτές ήρθε η απόφαση του οίκου Moody’s να υποβαθμίσει το αξιόχρεο 10 μικρών και μεσαίων αμερικανικών τραπεζών και να θέσει υπό παρακολούθηση προς υποβάθμιση της μετοχές έξι ακόμη μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ομίλων. 

Όμως ούτε η Ευρώπη έμεινε αλώβητη με την ιταλική κυβέρνηση να αιφνιδιάζει τους πάντες και να προχωρά – και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου- στην επιβολή έκτακτου φόρου στα «υπερκέρδη» των ιταλικών τραπεζών. Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για μία έκτακτη εισφορά 40% επί των «επιπλέον κερδών», με τις ιταλικές τράπεζες να βυθίζονται και να χάνουν σε διάστημα μία μόνο συνεδρίασης σχεδόν 10 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους. 

Το μεγάλο ερωτηματικό για τις αγορές και τους αναλυτές, προκειμένου να εκτιμήσουν τι θα γίνει το επόμενο διάστημα δεν είναι άλλο από την πορεία της οικονομίας τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην ευρωζώνη. 

Οι ΗΠΑ φαίνονται πιο ισχυρές, με την οικονομία τους να αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό και να κατορθώνει να απορροφήσει με όσο το δυνατόν πιο καλό τρόπο τις συνεχείς αυξήσεις από τη Fed. Παράλληλα οι αναλυτές εκτιμούν ότι το β’ τρίμηνο του 2023 ήταν το τελευταίου που υπήρξε μείωση των κερδών ανά μετοχή των εισηγμένων στον S&P 500, θεωρώντας ότι τα επόμενα τρίμηνα η τάση αυτή θα συνεχιστεί. Φροντίζουν, πάντως, να διατηρούν αρκετά χαμηλούς τόνους, φοβούμενοι κάποιο νέο «έκτακτο» γεγονός που θα είναι ικανό να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. 

Λιγότερο αισιόδοξες οι εκτιμήσεις για την ευρωζώνη, με τη γερμανική οικονομία να μετατρέπεται σε «βαρίδι» και αρκετά οικονομικά δεδομένα της χώρας να ακολουθούν αρνητική πορεία. 

Οι αναλυτές καθίσταται όλο και πιο απαισιόδοξοι υποστηρίζοντας ότι τελικώς η Ευρώπη θα διολισθήσει σε έναν οδυνηρό κύκλο υποχώρησης. «Μπορεί να έχουν υπάρξει περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ αλλά η ζήτηση και η ανάπτυξη παραμένουν ισχυρές. Αντίθετα η ανάπτυξη της Ευρώπης είναι αδύναμη και η ΕΚΤ μάλλον έχει κάνει λάθος υπολογισμούς», εκτιμούν οι αναλυτές της Fidelity. 

Την ίδια ώρα οι εισηγμένες στον Stoxx 600 εμφάνισαν ένα από τα χειρότερα τρίμηνά τους μετά την πανδημία με τα κέρδη ανά μετοχή να υποχωρούν στο β’ τρίμηνο κατά 17%, δηλαδή με πολύ ταχύτερο ρυθμό σε σύγκριση με αυτά της Wall Street. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Παρασύρει σε δίνη η Credit Suisse τις ευρωπαϊκές αγορές και το ΧΑ

Προσωρινή διακοπή διαπραγμάτευσης για τη Credit Suisse μετά τη δήλωση από Σ. Αραβία ότι δεν θα στηρίξει περαιτέρω την ελβετική τράπεζα. Βουλιάζουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 6%.