ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Italy Stock Market
Φωτο: Shutterstock

Ποσό 9,5 δισ. «εξαερώθηκε» από την κεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών

Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο φόρος ισοδυναμεί με περίπου 19% του καθαρού εισοδήματος των τραπεζών το 2023, περίπου 3% της ενσώματης λογιστικής αξίας τους και περίπου 0,5% επί των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού.

Οι ιταλικές μετοχές υποχώρησαν μετά την αιφνιδιαστική επιβολή νέου φόρου στα κέρδη των τραπεζών που οδήγησε τους τίτλους τους σε πραγματικά ελεύθερη πτώση, με αποτέλεσμα να χαθεί, μέχρι στιγμής, το ποσό των 9,5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή τους. 

Ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,2%, με την UniCredit SpA να βυθίζεται κατά 6,7%, ενώ η Intesa Sanpaolo SpA βυθίστηκε κατά 8%. 

Η έκτακτη εισφορά ενσωματώθηκε σε ένα τεράστιο πακέτο μέτρων που κυμαίνονταν από τις άδειες ταξί έως τις ξένες επενδύσεις. Ο φόρος θα μπορούσε να αποφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ (2,2 δισ. δολάρια) στα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa. Η Ιταλία συμφώνησε σε μια «απόσυρση 40% από τα επιπλέον κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ των τραπεζών» για το 2023, η οποία πρόκειται να χρηματοδοτήσει φορολογικές μειώσεις και στήριξη των ενυπόθηκων δανείων για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας.

«Βλέπουμε αυτόν τον φόρο ως ουσιαστικά αρνητικό για τις τράπεζες, δεδομένου τόσο του αντίκτυπου στο κεφάλαιο και τα κέρδη όσο και για το κόστος των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζικών μετοχών», τονίζουν οι αναλυτές της Citigroup. Οι αναλυτές υπολογίζουν ότι ο φόρος ισοδυναμεί με περίπου 19% του καθαρού εισοδήματος των τραπεζών το 2023, περίπου 3% της ενσώματης λογιστικής αξίας τους το 2023 και περίπου 0,5% επί των σταθμισμένων ως προς τον κίνδυνο στοιχείων ενεργητικού του 2023. Οι αναλυτές του Bloomberg Intelligence ανέφεραν ότι το καθαρό εισόδημα των ιταλικών τραπεζών το 2023 θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 10%.

Το ιταλικό φορολογικό σχέδιο είναι ένας νέος αντίξοος άνεμος για τις ευρωπαϊκές μετοχές, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα υπέστησαν την πρώτη τους έξαρση μεταβλητότητας εδώ και αρκετό καιρό, εν μέσω εικασιών σχετικά με περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων και τις πιθανές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη. Τα αδύναμα εμπορικά στοιχεία από την Κίνα και η προειδοποίηση της Moody's Investors Service για την κατάσταση των αμερικανικών τραπεζών επιβάρυναν επίσης το κλίμα την Τρίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Σε «ελεύθερη πτώση» οι ιταλικές τράπεζες μετά τον έκτακτο φόρο

Επιθετικές ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές προκαλεί η απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να επιβάλλει έκτακτη εισφορά 40% για τα «επιπλέον κέρδη» των ομίλων, λόγω και των αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ.