ΓΔ: 1455.48 0.03% Τζίρος: 100.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ρευστοποιήσεις από ισχυρά funds στο ΧΑ κόντρα στην ψυχραιμία των αγορών

Αφορμή και όχι αιτία των πιέσεων στην ελληνική αγορά η κλιμάκωση της κρίσης στη Μ. Ανατολή. Σε λίγες βαριές μετοχές επικεντρώθηκαν οι ρευστοποιήσεις. Τι λένε οι χρηματιστές Λ. Παπακωνσταντίνου και Ηλ. Ζαχαράκης.

Περισσότερο αφορμή για να λάβουν πιο αποφασιστική μορφή κάποιες τακτοποιήσεις, πωλήσεις και αναδιαρθρώσεις θέσεων παρά ως πραγματικό αίτιο φαίνεται πως ήταν η κρίση στη Μέση Ανατολή για το ελληνικό χρηματιστήριο το τελευταίο διήμερο, όπου μάλιστα κινήθηκε κόντρα στην άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών.

Δεδομένου ότι το Χ.Α. είναι μια μικρή, ρηχή και αναδυόμενη αγορά, εύλογα οι μεγάλες κινήσεις κάποιων ισχυρών funds λαμβάνουν πρωταγωνιστικό χαρακτήρα και διαμορφώνουν κλίμα σε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό. Χθες δύο μετοχές, οι Εθνική και η Πειραιώς έκαναν κοντά στο 1/3 των συνολικών συναλλαγών, ενώ έξι μετοχές διακίνησαν περίπου 80 εκατ. ευρώ, την ώρα που μεγάλο τμήμα μετοχών έμειναν στα αζήτητα, με ανύπαρκτες συναλλαγές.

Αυτές οι αρρυθμίες του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι γνωστές και έχουν οδηγήσει τη διοίκηση του Χ.Α. να πάρει μέτρα για την ενίσχυση του free float των εισηγμένων, ώστε να «απλώσουν» οι συναλλαγές σε περισσότερες μετοχές και να περιοριστεί -κατά το δυνατόν- η υπερβολική επιρροή στο momentum από τον FTSE 25 και δη από τις τράπεζες.

Περίπου πάνω σε αυτές τις αρρυθμίες ήταν και οι επισημάνεις προ λίγων εβδομάδων της κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας JP Morgan που είχε τονίσει πως το Χ.Α. δεν έχει το εκτόπισμα να σταθεί στην κατηγορία των ώριμων αγορών και για καλύτερη λειτουργικότητα –πάντα συγκριτικά με το μέγεθός του– θα ήταν καλύτερο να παραμείνει στην κατηγορία των αναδυόμενων.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα μολονότι το Χ.Α. έχει ήδη αυξήσει το βάθος του συγκριτικά με την εικόνα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, όμως συγκρινόμενο με διεθνείς αγορές, υστερεί ακόμη αισθητά.. Από εκεί και πέρα, η αγορά έκανε το 2023 ένα μεγάλο ράλι, ενώ ήταν η τρίτη διαδοχική ανοδική χρονιά, που σημαίνει ότι είναι αρκετά φορτωμένο με κέρδη.

Φέτος, το Χ.Α. κρατάει κέρδη 7,54% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, +8% σε επίπεδο FTSE 25 και +11,80% σε επίπεδο τραπεζικού, ενώ μόνο ο Mid Cap γύρισε αρνητικά.

Η αγορά έβγαλε ένα διάστημα 4-5 μηνών μεγάλων απαιτήσεων σε ρευστότητα με placements, εκδόσεις ομολόγων, την εισαγωγή του Αεροδρομίου, ενώ μπροστά το τρέχον έτος επίκειται η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank εντός του καλοκαιριού και το δεύτερο placement της Εθνικής το Σεπτέμβριο. Αρκετοί ισχυροί εύλογα κάνουν τα… κουμάντα και τους σχεδιασμούς τους, πάντα σε συνάρτηση και με τις κυρίαρχες εξελίξεις του τρέχοντος έτους, που είναι οι προσεχείς ευρωεκλογές τον Ιούνιο, αλλά και οι αμερικανικές εκλογές το Νοέμβριο.

Αυτό που προβλημάτισε χθες ήταν η μεγάλη ενίσχυση του τζίρου σε πτωτική συνεδρίαση, καθώς ανήλθε στα 155 εκατ. ευρώ, κινούμενος όλη την ημέρα σε σταθερά αυξημένο τέμπο. Βεβαίως, το γεγονός ότι ο Γ.Δ. από το -1,80% και τις 1.375,44 μονάδες περιόρισε πάνω από το μισό τις απώλειες κλείνοντας στις 1.390,69 μονάδες (-0,71%) είναι θετικό στοιχείο.

Μένει να δούμε πως θα αντιδράσει σήμερα και προσεχώς, πάντα σε συνάρτηση με το διεθνές κλίμα, αλλά παραμένει μια ιδιαίτερα ευάλωτη αγορά, οπότε αν αλλάξει επί το δυσμενέστερο η κατάσταση των ξένων δεικτών, δύσκολα θα αποφύγει νέα μεγάλη πτώση η δική μας αγορά.

Ψύχραιμη αντίδραση διεθνώς – Τα μάκρο έριξαν τη Wall Street

Χθες οι διεθνείς αγορές και ειδικά οι ευρωπαϊκές έδειξαν όχι μόνο αξιοσημείωτη ψυχραιμία, αλλά κινήθηκαν ανοδικά, καθώς μάλιστα οι τιμές του πετρελαίου, που αποτελούν και το βαρόμετρο για τον γεωπολιτικό κίνδυνο από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, όχι μόνο δεν αυξήθηκαν μετά την επίθεση του Ιράν, αλλά ακολούθησαν πτωτική πορεία.

Ανοδικά κινούνταν τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης και οι δείκτες της Wall Street όμως τελικώς έκλεισαν με πτώση, κάτι που βεβαίως δεν οφείλεται στο γεωπολιτικό ρίσκο και τη Μ. Ανατολή, αλλά στο γεγονός ότι ανακοινώθηκαν οι λιανικές πωλήσεις που ήταν πολύ ισχυρές, κάτι που θεωρήθηκε ως άλλο ένα στοιχείο που θα πάει πιο πίσω τις μειώσεις των επιτοκίων -η Morgan Stanley αναθεώρησε χθες την πρόβλεψή της για πρώτη μείωση τον Ιούνιο.

Έτσι, με βάση αυτά τα μακροοικονομικά «βαρίδια», πιέστηκαν χαμηλότερα οι μετοχές κυρίως των τεχνολογικών κολοσσών, οδηγώντας σε πτώση 1,79% τον Nasdaq και 1,20% τον S&P 500.

Ευρύτερα η διεθνής επενδυτική κοινότητα αντέδρασε ψύχραιμα στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, κρίνοντας – με τα έως τώρα δεδομένα – ότι δεν θα πάει η περιοχή σε ευρύτερη σύγκρουση, ενώ και η τιμή του πετρελαίου όχι μόνο δεν εκτοξεύτηκε πάνω από τα 100 ευρώ όπως ήταν οι πρώτες εκτιμήσεις, αλλά έπεσε κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Πώς σχολιάζουν οι χρηματιστές τις εξελίξεις

Χωρίς ξεκάθαρο στίγμα για το τι οδήγησε στη διήμερη εμφατική αρνητική αυτονόμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι οι απόψεις των χρηματιστών, στους οποίους απευθύνθηκε το BD. Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «έτσι είναι οι αγορές, έχουν τους δικούς τους νόμους, αν ήταν όλα υπολογίσιμα και κινούνταν… γραμμικά και προβλέψιμα, τότε όλοι θα ήταν κερδισμένοι… Δεν υπάρχει κάτι βαθύτερο και ουσιαστικότερο από αυτό που βλέπουμε στο ταμπλό, κάποια funds πουλούν, είναι και πιο ρηχή η ελληνική αγορά, οπότε αυτό έχει μεγαλύτερο αποτύπωμα. 

Παραμένουμε μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών, από τις 1.360 έως τις 1.435 μονάδες και μέσα σε αυτό το εύρος υπάρχουν ανακατατάξεις και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων. Κατά τη γνώμη μου, η συνεδρίαση της Δευτέρας δεν ήταν άσχημη, καθώς στην ουσία η αγορά έκλεισε στα υψηλά της (αν εξαιρεθεί η αρχική προσπάθεια αντίδρασης) και γύρισε από πτώση 1,80%, κάτι αξιοσημείωτο».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Merit Χρηματιστηριακή Λεωνίδας Παπακωνσταντίνου είναι πιο προβληματισμένος κυρίως λόγω της αύξησης του τζίρου χθες, καθώς «υπήρχαν πραγματικές πωλήσεις όλη την ημέρα, σε όλο το εύρος του ταμπλό. Φαίνεται πως υπάρχει μεθοδικός, ισχυρός πωλητής, αυτό δείχνει η εικόνα, μολονότι είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα».

Από εκεί και πέρα, ο χρηματιστής θεωρεί εύλογη την ανησυχία και τη νευρικότητα στην αγορά καθώς «η επίθεση του Ιράν ήταν γνωστή εδώ και ημέρες και θύμισε την περίοδο λίγο πριν ξεκινήσει η επίθεση στην Ουκρανία όπου κανείς τότε δεν περίμενε ότι όντως θα γίνει κάτι τέτοιο. Όταν λαμβάνουν χώρα τέτοιες εξελίξεις, είναι λογικό να παίρνονται θέσεις πώλησης στις αγορές, ενώ η δική μας αγορά, από την Πέμπτη ξεκίνησε την πτώση, φαινόταν ότι θα γίνει η επίθεση».

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου «οτιδήποτε συμβαίνει έως τώρα στο Χ.Α. είναι πολύ υγιές, δεν υπάρχει πανικός, ενώ δημιουργούνται και αγοραστικές ευκαιρίες, την ώρα που ακόμα εξελίσσεται το φαινόμενο». Ο ίδιος θεωρεί πάντως ότι είναι πολύ πιθανόν η αγορά να δει και χαμηλότερα επίπεδα…

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Σε ζώνη υψηλού γεωπολιτικού ρίσκου μπαίνουν οι αγορές και το Χ.Α.

Οι δύο πόλεμοι στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία φέρνουν τις αγορές αντιμέτωπες με νέους κινδύνους και μειώνουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου. Το ελληνικό χρηματιστήριο διέκοψε το σερί πτώσης έξι εβδομάδων.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

«Στέγνωσε» ο τζίρος στο Χρηματιστήριο, ψάχνουν κατεύθυνση οι αγορές

Στασιμοπληθωρισμός και αυξήσεις στα επιτόκια «φρενάρουν» τους επενδυτές διεθνώς και μειώνουν τις συναλλαγές στα χρηματιστήρια. Εξαιρετικά «φτωχοί» οι τζίροι τον Ιούνιο στο ΧΑ και στάση αναμονής με μικρές διακυμάνσεις.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόκκινο» Οκτώβριο φοβούνται οι αγορές, σε χαμηλό διμήνου έπεσε το ΧΑ

Έξαρση πληθωρισμού και άνοδος επιτοκίων οδηγούν τις μετοχές σε τροχιά διόρθωσης. Η νέα δοκιμασία για το χρηματιστήριο και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Δείκτη. Τι εκτιμούν οι χρηματιστές.
ΑΓΟΡΕΣ

Σταθερό «κλειδί» των τάσεων στο ΧΑ παραμένει ο τραπεζικός τομέας

Διατηρείται η bull διάθεση στην εγχώρια αγορά, ενώ η προσοχή έχει στραφεί στο placement της Τρ. Πειραιώς. Τις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών παρακολουθούν, σε διεθνές επίπεδο, οι επενδυτές. Γράφει ο Π. Στεργιώτης*
ΑΓΟΡΕΣ

Τι σημαίνει για το χρηματιστήριο η πρώτη διόρθωση από τον Οκτώβριο

Αναγκαία η αποφόρτιση της αγοράς που ήταν «φορτωμένη» με μεγάλα κέρδη και έπιασε τα υψηλά 10ετίας στις 1.350 μονάδες χωρίς «πειστικούς» τζίρους. Φρενάρουν οι διεθνείς αγορές λόγω των νέων δεδομένων για τα επιτόκια.