ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Πηγή: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σημείο - κλειδί η αναπάντεχη αναβάθμιση από S&P

Η αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's εκτιμάται ότι θα δράσει ως ένας ακόμη θετικός καταλύτης για την αγορά. Η προσοχή και στις ανακοινώσεις μεγεθών αρκετών εισηγμένων.

Μία ευχάριστη έκπληξη επεφύλασσε για την ελληνική οικονομία ο οίκος αξιολόγησης S&P καθώς προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, γεγονός το οποίο αναμένεται ότι θα αποτελέσει έναν ακόμη παράγοντα που θα στηρίξει την ανοδική αντίδραση για την εγχώρια αγορά και την επιστροφή του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα υψηλότερα από τις 1.400 μονάδες. 

Η αναβάθμιση των προοπτικών σε «θετικές» από «σταθερές», σύμφωνα με τον οίκο  αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Πάντως, το Χ.Α. όπως έδειξε και η προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίζει να κρατάει κάποια απόσταση από το εκάστοτε διεθνές κλίμα, όχι όμως – τουλάχιστον προς το παρόν – τέτοια που θα μπορούσε να δώσει ισχυρή διαφοροποίηση όπως έγινε το 2023 όπου η δική μας αγορά κυριάρχησε με διαφορά διεθνώς.

Την ίδια ώρα σε παγκόσμιο επίπεδο το γεωπολιτικό ρίσκο συνεχίζει να υποχωρεί, καθώς το Ιράν δεν φαίνεται πρόθυμο, προς το παρόν, να «απαντήσει» στην ούτως ή άλλως πολύ στοχευμένη επίθεση του Ισραήλ, με τις τιμές πετρελαίου να προσγειώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς τόσο το brent όσο και το αμερικανικό αργό υποχωρούν άνω του -1%. 

Με αυτά τα δεδομένα να προσφέρουν στήριξη τα προθεσμιακά συμβόλαια για τις ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται, με τον DAX να έχει κέρδη 0,6%, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με άνοδο για τον S&P 500 κατά 0,46%. 

Η τρέχουσα είναι μία ακόμη εβδομάδα ανακοίνωσης μεγεθών για τις εισηγμένες, όπου δημοσιοποιηθούν αποτελέσματα οι Alpha Trust, Πλαστικά Θράκης αύριο 23/4, ακολουθούν οι Sarantis και Loulis την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη ανακοινώνουν οι Mytilineos και ΕΥΔΑΠ. Σε επίπεδο μακροοικονομικών ανακοινώσεων ξεχωρίζουν, σήμερα, τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού από την Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ την Παρασκευή η ΤτΕ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία δανείων και καταθέσεων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.