ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Αναβάθμισε το outlook της βαθμολογίας της Ελλάδας η Standard & Poor's

Ο οίκος έθεσε την Ελλάδα στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης, εκφράζει αισιοδοξία για το χρέος. Διαψεύδεται η μικρόψυχη κριτική, τονίζει ο Κ. Χατζηδάκης.

Σε αλλαγή της προοπτικής της αξιολόγησης της Ελλάδας από σταθερή σε θετική, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή νέα αναβάθμιση της βαθμολογίας στο προσεχές μέλλον, προχώρησε η S&P.

Η Standard and Poor's έχει ήδη αποδώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ-). O οίκος σημειώνει ότι:

  • H κυβέρνηση προωθεί ευρεία ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και αντιμετωπίζει μακροχρόνιες αδυναμίες.
  • Παρά την αδυναμία που εμφανίζουν κάποια μακροοικονομικά στοιχεία, η ανάπτυξη ξεπερνά τον μέσο όρο της ευρωζώνης, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
  • Το πολύ υψηλό χρέος μειώνεται και θα αυτό θα συνεχιστεί αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για δημοσιονομική πειθαρχία και σχετικά υψηλή ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ.

Το θετικό outlook, τονίζει ο οίκος, αντανακλά την προσδοκία ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχίσει να μειώνει το χρέος, ενώ η ανάπτυξη θα συνεχίσει να υπερβαίνει το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Χατζηδάκης: Η περαιτέρω αναβάθμιση, απάντηση στη μικρόψυχη κριτική

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:  

«Η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor’s μέσα σε πολύ λίγους μήνες (αφού η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα οι «προοπτικές» μετατράπηκαν από σταθερές σε θετικές) είναι μία ακόμα απόδειξη ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας πιάνουν τόπο.

Είναι όμως και μία απάντηση σε όσους συνεχώς γκρινιάζουν και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων πέντε ετών: την χωρίς προηγούμενο αύξηση των εξαγωγών, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ στις άμεσες ξένες επενδύσεις, τη μεγάλη μείωση της ανεργίας κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες και το ότι τελευταία έχουμε πενταπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Η αναγνώριση της σημαντικής προόδου από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τους οίκους αξιολόγησης δεν μας εφησυχάζει. Αντίθετα, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια και να προωθήσουμε όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν την ελληνική οικονομία ακόμη πιo ψηλά.
Προσπερνάμε την μικρόψυχη κριτική και προχωρούμε μπροστά με ταχύτητα και αποφασιστικότητα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Στο 2,2% η ανάπτυξη του 2024 για την Ελλάδα, οι κίνδυνοι

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει φέτος στο 2,8%, ενώ η Επιτροπή αναμένει περαιτέρω βελτίωση στα δημοσιονομικά μεγέθη. «Καμπανάκι» για μισθολογικές πιέσεις στο Δημόσιο και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεσοπρόθεσμο: Ανάπτυξη 2,5% το 2024 και πρωτογενές πλεόνασμα 2,1%

Σύμφωνα με το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,6% το 2025, με το πρωτογενές πλεόνασμα να παραμένει 2,1% και κατά το εν λόγω έτος. Συνεχής αποκλιμάκωση χρέους και πληθωρισμού.
businessdaily-Xatzidakis-Kostis
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κ. Χατζηδάκης: Ποιες αλλαγές φέρνουν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες

«Νίκη» για την Ελλάδα η ειδική αντιμετώπιση τόσο των αμυντικών δαπανών όσο και της αναβαλλόμενης φορολογίας, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Οι πέντε βασικοί άξονες του δημοσιονομικού πλαισίου.