ΓΔ: 1209.34 1.34% Τζίρος: 72.07 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Goldman Sachs: Πιθανή η αναβάθμιση της Ελλάδας στις 21 Απριλίου από S&P

Η οικονομία θα παραμείνει ανθεκτική, εκτιμά ο αμερικανικός όμιλος, παρά την επικείμενη εκλογική διαδικασία, ενώ εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η υποχώρηση του ελληνικού χρέους.

Πιθανή θεωρεί την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου, δηλαδή την ημέρα που ο οίκος Standard & Poor’s αξιολογεί την ελληνική οικονομία, η Goldman Sachs σε έκθεσή της, στην οποία υποστηρίζει ότι η επίδραση των εκλογών δεν πρόκειται να έχει αρνητικές συνέπειες. 

Αιτίες για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σύμφωνα με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό όμιλο είναι η καλή πορεία των ιδιωτικών πιστώσεων, η ανάκαμψη στον σχηματισμό κεφαλαίου και η βελτίωση της εικόνας του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ και αυτό παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης του κόστους δανεισμού. 

Αναφερόμενη στις εκλογές η Goldman Sachs τονίζει ότι ο πρώτος γύρος στις 21 Μαΐου είναι απίθανο να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς πραγματοποιούνται με το σύστημα της απλής αναλογικής, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ένα σταθερό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως ο δεύτερος γύρος των εκλογών είναι ο πιο κρίσιμος. 

Για την ελληνική οικονομία σημειώνεται ότι παραμένει ανθεκτική, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρξει περαιτέρω αύξηση των επενδύσεων λόγω της συνεισφοράς των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης που φθάνουν περίπου στο 17% του ελληνικού ΑΕΠ. 

Το προφίλ του ελληνικού χρέους παραμένει το σημείο – κλειδί, συνεχίζει η Goldman Sachs και αυτό παρά το γεγονός ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε κύκλο αύξησης επιτοκίων. Οι αναλυτές της εμφανίζονται καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι το ελληνικό χρέος έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια ωρίμανσης (φθάνει στα 17,5 έτη), ενώ το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ η ενισχυμένη ονομαστική ανάπτυξη, που εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 4% μέχρι το 2024 αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που διευκολύνει τη μείωση του χρέους.  
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

societe-generale
ΑΓΟΡΕΣ

Societe Generale: Συνεχίζει να υπεραποδίδει η Ελλάδα, ο εκλογικός κίνδυνος

Η γαλλική τράπεζα, σταθερά, θεωρεί ότι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα φθάσει πριν από το τέλος του 2023, υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική μεταρρυθμίσεων.
Trapeza tis Ellados, TTE, Central Bank of Greece, Giannis Stournaras
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υψηλή ανάπτυξη, μείωση πληθωρισμού και 8 προκλήσεις «βλέπει» η ΤτΕ

Αύξηση του ΑΕΠ 2,2% φέτος, 3% το 2023 και 2,7% το 2024 και σημαντική μείωση του πληθωρισμού αλλά με υψηλές τιμές στα τρόφιμα προβλέπει η ΤτΕ. Κυριότερη πρόκληση βραχυπρόθεσμα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.