ΓΔ: 1406.91 -2.19% Τζίρος: 127.40 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Image by Steve Buissinne from Pixabay

Ebury: Μικρό εύρος διακύμανσης για τα σημαντικότερα νομίσματα

Απ’ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, επιβεβαιώθηκε η εικόνα μιας ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ και μιας αργά βελτιούμενης ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Οι αγορές συναλλάγματος δεν παρουσίασαν ιδιαίτερη διακύμανση την προηγούμενη εβδομάδα, ελλείψει σημαντικών ανακοινώσεων πολιτικών και μακροοικονομικών δεδομένων. Όπως αναφέρει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury, απ’ τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, επιβεβαιώθηκε η εικόνα μιας ισχυρής οικονομίας των ΗΠΑ και μιας αργά βελτιούμενης ανάπτυξης στην Ευρώπη, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ακόμα υψηλές. Η εβδομάδα έκλεισε με τα μεγαλύτερα νομίσματα να μη σημειώνουν διακύμανση μεγαλύτερη του 1% από εκεί που ξεκίνησαν. 

Την ερχόμενη Πέμπτη θα δημοσιευθούν σε Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ οι δείκτες PMI που αποτυπώνουν με ακρίβεια την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης, όπως επίσης και ο δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών στις ΗΠΑ, ο προτιμητέος δείκτης από πλευράς Fed για την απεικόνιση του πληθωρισμού. 

Στερλίνα 

Οι μισθοί Φεβρουαρίου και ο πληθωρισμός Μαρτίου κινήθηκαν απροσδόκητα ανοδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα και έτσι θα είναι πιο δύσκολο για την Τράπεζα της Αγγλίας να δικαιολογήσει μειώσεις επιτοκίων. Πιστεύουμε οτι ένα υπόβαθρο υψηλών επιτοκίων, συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων και ανθεκτικής οικονομικής ανάπτυξης δίνει μια εποικοδομητική εικόνα για τη στερλίνα το 2024. Τα δεδομένα PMI αυτής της εβδομάδας από το Ηνωμένο βασίλειο θα πρέπει να παραμείνουν συνεπή με την υγιή επέκταση που είδαμε στις δύο τελευταίες εκθέσεις για το ΑΕΠ. 

Ευρώ

Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον συντείνουν στο οτι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Ιούνιο, ωστόσο οι επόμενες αποφάσεις εξαρτώνται από τα δεδομένα. Η οικονομική βελτίωση που παρατηρήθηκε πρόσφατα, καθώς και το χάσμα μεταξύ του δομικού πληθωρισμού και της επιθετικής ρητορικής της Fed συνηγορούν ενάντια σε έναν απότομο κύκλο μειώσεων. Οι τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για τρεις μειώσεις πριν το τέλος του έτους στηρίζονται σε μια συνεχόμενη πτωτική τάση του πληθωρισμού σε αντίθεση με αυτό που βλέπουμε στις ΗΠΑ.

Δολάριο 

Τα οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν μια ισχυρή οικονομική δραστηριότητα, καθώς επίσης και ο επίμονο πληθωρισμός έχουν αναδιαμορφώσει τις προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων από τη Fed γι' αυτό το έτος. Οι πιθανότητες για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο είναι ελάχιστες, ενώ το δολάριο έχει ενισχυθεί λόγω αυτού. Ωστόσο, τα τρέχοντα επίπεδα αντικατοπτρίζουν κάποια σημαντική υπερτίμηση κατά την άποψη μας και μια περαιτέρω άνοδος θα απαιτούσε σημαντικά υψηλότερα στοιχεία για τον πληθωρισμό, από αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού

Οι ανακοινώσεις των προκαταρκτικών στοιχείων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δεικτών PMI για τον Μάιο αναμένεται να παίξουν ρόλο στην κίνηση των αγορών που αναμένουν μικρή βελτίωση.
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Τα νομίσματα των βασικών εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ και η συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι τα δύο γεγονότα που θα προσελκύσουν την προσοχή των επενδυτών αυτή την εβδομάδα, αν και δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι όσον αφορά τα επιτόκια τουλάχιστον.