ΓΔ: 1419.86 -0.29% Τζίρος: 3.49 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:38:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shuttestock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σταθερά στο επίκεντρο παραμένουν οι τράπεζες

Ισχυρά μεγέθη και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο α' τρίμηνο του 2024, σε μία ακόμη απόδειξη ότι ο κλάδος διατηρεί την ανοδική του πορεία. Στο επίκεντρο, λόγω αποτελεσμάτων, και η HelleniQ Energy.

Η ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των μεγεθών α' τριμήνου από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, τα οποία επιβεβαίωσαν την πολύ καλή πορεία του κλάδου, με τα συνολικά κέρδη να φθάνουν στο ένα δισ. ευρώ, αλλά και την προοπτική επιστροφής της καταβολής μερισμάτων, αναμένεται ότι θα διατηρήσει τον κλάδο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και στη σημερινή συνεδρίαση. 

Ατμομηχανή της κερδοφορίας αποτέλεσαν τα επιτοκιακά έσοδα τα οποία ανήλθαν στα 2,1 δισ. ευρώ για τις 4 συστημικές, σημειώνοντας αύξηση +15,6% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.  Με τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ να καθυστερεί, οι τράπεζες επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτοκιακά περιθώρια, αποτέλεσμα της μικρής ζήτησης νέων δανείων και της υπερεπέρκειας καταθέσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος Μαρτίου το σύνολο των καταθέσεων ανήλθε στα 218,7 δισ. ευρώ έναντι 148,8 δισ. του υπολοίπου δανείων δηλαδή οι τράπεζες είχαν ένα καταθετικό πλεόνασμα 70 δισ. ευρώ καθιστώντας άνευ νοήματος κάθε συζήτηση για την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων προκειμένου να ενισχύσουν τις καταθέσεις τους.

Την ίδια ώρα η σημαντική αύξηση των εισροών κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, όπως έδειξαν και τα επίσημα στοιχεία, αποδεικνύει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει αφήσει πίσω του τα δύσκολα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται πλέον στο «στόχαστρο» σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Οι εισροές, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Χρηματιστήριο, ξεπέρασαν τα 737 εκατ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ ολόκληρο το 2023, ήταν 791,6 εκατ. ευρώ.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί και ο τίτλος της HellniQ Energy, μετά την ανακοίνωση, επίσης χθες, των μεγεθών της. Όπως έδειξαν η εταιρεία πέτυχε υψηλά κέρδη, αν και όχι με τον ίδιο ρυθμό που είχε καταγραφεί στο διάστημα 2022 - 2023, λόγω και των συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς αγορές ενέργειας. 

Στις διεθνείς αγορές, αν και αρκετοί δείκτες βρίσκονται σε πολυετή ή ιστορικά υψηλά το θετικό κλίμα που προκάλεσε η διαμόρφωση του αμερικανικού πληθωρισμού σε επίπεδα εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών φαίνεται να σβήνει σιγά-σιγά, με τα προθεσμιακά συμβόλαια στην Ευρώπη να δείχνουν, εκ νέου, ήπιες μεταβολές στο ξεκίνημα των συνεδριάσεων, με τον DAX να ενισχύεται μόλις 0,02%.

Πτωτική κίνηση αλλά χωρίς εξάρσεις στη χθεσινή συνεδρίαση για την αμερικανική αγορά, με τον Dow Jones να μην κατορθώνει τελικά να «πιάσει» το επίπεδο των 40.000 μονάδων. Πιο συγκεκριμένα o Dow Jones είχε πτώση 0,10% στις 39.869,38 μονάδες, ενώ στα υψηλά ημέρας έφθασε έως και τις 40.051,05 μονάδες. Ο S&P 500 έχασε 0,21% στις 5.297,10 μονάδες και ο Nasdaq αποδυναμώθηκε 0,26% στις 16.698,32 μονάδες. Οι μεταβολές στα futures της Wall Street είναι αρκετά ήπιες, με τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 0,02%. 

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ