ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE_Siamisis
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης. Στο φόντο το νέο λογότυπο του ομίλου. Πηγή: ΕΛΠΕ.

Υψηλά κέρδη για την Helleniq Energy φέτος, αλλά... μακριά από το 2022 - 2023

Εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ 600MW έως το τέλος του έτους. Roll over για δάνεια 1 δισ. ευρώ με χαμηλότερα spreads μετά από συμφωνία με τις τράπεζες. Αρνητικά αποτελέσματα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

«Έχουμε θετικό outlook για την τρέχουσα χρήση. Στόχος μας είναι να επεκτείνουμε τη διεθνή μας παρουσία και να στηριχτούμε στις εξαγωγές και στην ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Ίσως ακολουθήσουν και κάποιες μικρές εξαγορές στις ΑΠΕ. Η χρονιά δεν θα είναι σαν το 2022 και το 2023 αλλά θα είναι καλή».

Αυτό επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Helleniq Energy κ. Ανδρέας Σιάμισιης κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2024.

Για τα περιθώρια διύλισης είπε ότι στο δεύτερο τρίμηνο έχουν υποχωρήσει σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο αλλά παραμένουν σε υγιή επίπεδα. Η εταιρεία το πρώτο τρίμηνο κέρδιζε 18 δολάρια στο βαρέλι έναντι 22 δολ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι εφικτή για το σύνολο του έτους μια επίδοση κοντά στα 14-15 δολάρια το βαρέλι.

Για τον δανεισμό έγινε γνωστό ότι σύντομα θα ανακοινωθεί συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για roll over σε δάνεια 1 δισ. ευρώ που θα «σπρώξουν» τις λήξεις το 2027 και το 2028. Η συμφωνία, εκτός από την επέκταση των δόσεων προβλέπει και χαμηλότερα spreads. Θα απομείνει προς διευθέτηση η αναχρηματοδότηση του ευρωομολόγου των 600 εκατ. ευρώ που λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Για τις ΑΠΕ είπε ότι έως το τέλος του έτους θα βρίσκονται σε λειτουργία περίπου 600 MW έναντι 381MW στο τέλος του πρώτου τριμήνου, με τον στόχο για το 2025 για εγκατεστημένη ισχύ 1 GW έως το 2025 -σε Ελλάδα, Ρουμανία και Κύπρο-  να παραμένει και να φαντάζει εφικτός.

Προβληματισμός για τις επιδόσεις της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η συνεισφορά των συμμετοχών σε Elpedison (50%) και ΔΕΠΑ Εμπορίας (35%) που ενοποιούνται  με τη μέθοδο της καθαρής θέσης ήταν αρνητική κατά 4 εκατ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA. Η κερδοφορία της Elpedison επηρεάστηκε αρνητικά από την περιορισμένη διαθεσιμότητα του εργοστασίου της Θίσβης και τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά.

Ο κ. Σιάμισιης ερωτήθηκε από τους αναλυτές ειδικά για τη ΔΕΠΑ εμπορίας καθώς δεν υπήρχε ξεχωριστή αναφορά σε νούμερα στην παρουσίαση. Ο κ. Σιάμισιης δεν ήταν πολύ αναλυτικός. Είπε πως τα αποτελέσματα της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι ενσωματωμένα αλλά είναι ελαφρώς αρνητικά και δεν θα ήθελε να πει περισσότερα. Απλώς επισήμανε πως η ΔΕΠΑ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Gazprom.

Οι επιδόσεις του ομίλου το πρώτο τρίμηνο

Στο πρώτο τρίμηνο του 2024 οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 8% σχεδόν στα 4 εκατ. μετρικούς τόνους εκ των οποίων το 60% προήλθε από εξαγωγές Οι πωλήσεις σε αξία ανήλθαν στα 3,2 δισ (+5%), τα αναπροσαρμοσμένα ebitda  (χωρίς την επιρροή από την αποτίμηση των αποθεμάτων) υποχώρησαν κατά 16% στα 338 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη κατά 35% στα 164 εκατ. ευρώ.  

Τα 338 εκατ. ευρώ του αναπροσαρμοσμένου EBITDA προήλθαν κατά 289 εκατ. ευρώ από τη διύλιση, κατά 23 εκατ. ευρώ από τα πετροχημικά, κατά 16 εκατ. από τη λιανική, κατά 11 εκατ. από της ΑΠΕ, ενώ οι υπόλοιπες δραστηριότητες είχαν 1 εκατ. αρνητικό EBITDA.

Για τα αεροπορικά καύσιμα που καταγράφουν ισχυρή ζήτηση (αύξηση 20% σε όγκο το πρώτο τρίμηνο) η διοίκηση ανέφερε πως οφείλεται στη μεγάλη κίνηση στο Ελευθέριος Βενιζέλος και με τις θετικές προοπτικές που υπάρχουν για τον τουρισμό οι προβλέψεις είναι αισιόδοξες και για το σύνολο του έτους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τριγμοί στην Helleniq Energy από τις απεργίες μέσα στις γιορτές

Εν μέσω αυξημένης ζήτησης για καύσιμα, το σωματείο έχει προκηρύξει τρεις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου, μετά την προσφυγή της διοίκησης για να κηρυχθεί παράνομη η απεργία.
DEPA Emporias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ναυάγησε η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα νέα σενάρια για την εταιρεία

Οι δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έβαλαν φρένο στην ιδιωτικοποίηση. Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πλαστικά Θράκης: Συνεχίζει τις επενδύσεις κόντρα στη χαμηλή ζήτηση

Στήνει φωτοβολταϊκό στο εργοστάσιο στην Ιρλανδία, επενδύει σε γραμμές παραγωγής στην άκαμπτη συσκευασία. Πτώση της αξίας πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο, αλλά η αύξηση των όγκων έδωσε ώθηση στα EBITDA.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Μερισματική απόδοση 20% και μεγάλα μπόνους στα στελέχη

Συναλλαγές αξίας 3,3 δισ. έκαναν οι Ολλανδοί την τελευταία τριετία, πουλώντας συμμετοχές και σβήνοντας χρέος. Η Άκτωρ Παραχωρήσεις συμμετέχει σε διαγωνισμούς αξίας 6 δισ. ευρώ. Πολλά τα σενάρια για την επόμενη μέρα αλλά δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σ. Κόκκαλης: Η Intracom Holdings θα αυξήσει το ποσοστό της στην Intralot

Η Inracom κατέχει ήδη 7,13%, αλλά οι προοπτικές της Intralot οδηγούν τη διοίκηση σε αύξηση της συμμετοχής. Σε ΗΠΑ και Αυστραλία η διεκδίκηση νέων συμβολαίων. Νέος CEO ο Ν. Νικολακόπουλος, στον Γενικό Δείκτη η μετοχή.