ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Dollar, Dolar, Dollario, Dolario, Dol
Φωτο: Shutterstock

Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού

Οι ανακοινώσεις των προκαταρκτικών στοιχείων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δεικτών PMI για τον Μάιο αναμένεται να παίξουν ρόλο στην κίνηση των αγορών που αναμένουν μικρή βελτίωση.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ για τον Απρίλιο ήταν πιο ήπια από το αναμενόμενο, δίνοντας ώθηση στις αγορές και οδηγώντας τους επενδυτές να πουλήσουν «ασφαλή καταφύγια» όπως το δολάριο ΗΠΑ, το οποίο υποχώρησε έναντι κάθε σημαντικού νομίσματος εκτός από το ελβετικό φράγκο. Ο αδιαμφισβήτητος νικητής της εβδομάδας ήταν το πέσο Χιλής, που εκτινάχθηκε στα ύψη λόγω του ενθουσιασμού των επενδυτών και των εκτοξευόμενων τιμών του χαλκού.

Αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε τις ανακοινώσεις των προκαταρκτικών στοιχείων της επιχειρηματικής δραστηριότητας των δεικτών PMI
για τον Μάιο, που θα γίνουν την Πέμπτη. Όπως σημειώνει ο Enrique Diaz-Alvarez, Chief Financial Risk Officer της Ebury, αυτοί οι δείκτες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την Ευρώπη, ενώ στις ΗΠΑ φαίνεται να έχουν χάσει μέρος της προγνωστικής τους δύναμης. Οι αγορές αναμένουν μικρή βελτίωση. Μια θετική έκπληξη εδώ θα ενίσχυε την αίσθηση ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες αυξάνουν τη δυναμική τους και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει περαιτέρω την υποχώρηση του δολαρίου. Η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση του πληθωρισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο την Τετάρτη

Στερλίνα

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής του Μαΐου ουσιαστικά άφησε ανοιχτό το ερώτημα για το αν θα γίνουν μειώσεις τον Ιούνιο. Θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα των δύο τελευταίων μηνών πριν τη συνεδρίαση, και ιδιαίτερα από αυτά του πληθωρισμού. Τα πρώτα
ανάλογα δεδομένα θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα, οπότε και θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία των δεικτών PMI επιχειρηματικής δραστηριότητας για το Μάιο. Αναμένεται τα νούμερα να είναι ισχυρά, αλλά με μικρό αντίκτυπο στις συναλλαγές της στερλίνας.

Ευρώ

Οι ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας καθιστούν ολοένα και πιο σαφές ότι ενώ οι μειώσεις του Ιουνίου είναι αναπόφευκτες, οποιεσδήποτε κινήσεις πέραν αυτού παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και εξαρτώνται από τα δεδομένα. Οι αγορές φαίνεται να αναμένουν είτε μία είτε το πολύ δύο επιπλέον μειώσεις, κάτι που μας ακούγεται αρκετά λογικό, ειδικά καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης μειώνει τον επείγοντα χαρακτήρα της νομισματικής στήριξης. Μεσοπρόθεσμα, πιστεύουμε ότι η υποτίμηση του ευρώ, η ανθεκτική εγχώρια ζήτηση και η κινεζική ανάκαμψη λειτουργούν θετικά για το κοινό νόμισμα.

Δολάριο ΗΠΑ

Η τεράστια ανακούφιση στις χρηματοπιστωτικές αγορές που προκλήθηκε από μια πολύ ήπια θετική έκπληξη στα στοιχεία του πληθωρισμού του Απριλίου μας επιβεβαιώνει ότι οι επενδυτές στοχεύουν εδώ και αρκετό καιρό το δολάριο. Ενώ ο ονομαστικός πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο, ο δομικός δείκτης επέμεινε και ο πληθωρισμός στον κλάδο των υπηρεσιών εξακολουθεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, πάνω από το 6%. Αυτήν την εβδομάδα δεν αναμένεται κάποια σημαντική ανακοίνωση, επομένως εκτιμούμε ότι το δολάριο θα συνεχίσει να υποχωρεί.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ