ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στο 2011 και οι συναλλαγές στο ΧΑ στο 2007

Η πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 1.500 μονάδων ολοκληρώθηκε χθες με επιτυχία και μένει να δούμε αν η αγορά θα κρατήσει αυτά τα επίπεδα ή αν θα κάνει αναδίπλωση για συγκέντρωση περαιτέρω δυνάμεων.

Την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έκανε την πρώτη υπέρβαση των 1.500 μονάδων φτάνοντας έως το υψηλό των 1.505,35 μονάδων, ενώ χθες έκλεισε πάνω από αυτό το κομβικό για την ψυχολογία της αγοράς όριο, για πρώτη φορά από τις 13 Απριλίου 2011. Ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έκλεισε σε νέα υψηλά 10ετίας, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε υψηλά οκτώμισι ετών.

Το κλείσιμο του κύκλου της μεγάλης οικονομικής κρίσης, που άρχισε από το 2019, φαίνεται ότι προχωρά για το ελληνικό χρηματιστήριο. Μάλιστα, μολονότι το «μωσαϊκό» της αγοράς από πλευράς αριθμού εισηγμένων αλλά και σύνθεσης και διαμόρφωσης των δεικτών είναι σημαντικά αλλαγμένο, οπότε, ειδικά στον τραπεζικό δείκτη δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση και αλληλουχία με τα προ 8ετίας επίπεδα, η ουσία είναι ότι αγορά γυρίζει σελίδα.

Παρ’ ότι το Χ.Α., ακριβώς λόγω της δημοσιονομικής κρίσης και της χρεοκοπίας έχασε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του υπερδεκαετούς bull market των διεθνών αγορών, έστω και αργά, επιστρέφει σταδιακά στα προ κρίσης δεδομένα. Αυτό δείχνουν και οι ημερήσιοι τζίροι του 2024 που πλέον διαμορφώνονται στα 144 εκατ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στο έτος 2007, όταν υπήρχαν αρκετά περισσότερες εισηγμένες, ενώ ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως τις 5.300 μονάδες, με εντελώς άλλες τιμές στο ταμπλό, καθώς τότε η ΔΕΗ είχε φτάσει στα 37 ευρώ και η Εθνική στα 48 ευρώ.

Αυτό δείχνουν και τα αποτελέσματα των εισηγμένων που στις χρήσεις 2021, 2022 και 2023 πέτυχαν αλλεπάλληλα ρεκόρ, με την τελευταία χρήση να είναι η καλύτερη μετά την ιστορική επίδοση του 2007, με καθαρή κερδοφορία που ξεπέρασε τα 10,5 δισ. ευρώ. Συνάμα, η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. πλησιάζει πλέον τα 104 δισ. ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στον Νοέμβριο του 2009, άρα πριν η χώρα μπει στα μνημόνια και στα πακέτα στήριξης.

Το Χ.Α. λαμβάνει ώθηση τόσο από τους εγχώριους καταλύτες, όσο και από το άριστο διεθνές κλίμα που ασχέτως με τις επιμέρους μικρο-διορθώσεις, κορυφαίοι δείκτες στον κόσμο κινούνται σε διαρκή ιστορικά υψηλά. Η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα βρίσκεται σε ξέφρενη διάθεση ανάληψης ρίσκου, με το Μάιο έως τώρα να διέπεται από ένα σπάνιο pan-market rally, με ταυτόχρονη άνοδο σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα.

Μένει να δούμε αν η ελληνική αγορά κρατήσει σήμερα και επιβεβαιώσει στο ασφαλές «φίλτρο» των τριών συνεδριάσεων τα επίπεδα των 1.500 μονάδων, ή αν θα κάνει μικρή αναδίπλωση λίγο χαμηλότερα για τη συγκέντρωση περισσότερων δυνάμεων. Γιατί, χθες ο Γ.Δ. υπερέβη τις 1.500 μονάδες με τζίρο 113,6 εκατ. ευρώ, ήτοι αρκετά μικρότερο των μέσων φετινών συναλλαγών, αλλά σε καμιά περίπτωση αμελητέο.

Ο Μάιος έως τώρα κινείται σε εξαιρετικό τέμπο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 3,75%, τον FTSE 25 να κερδίζει 4,13%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωταγωνιστεί με άνοδο 8,14%.

Διεθνώς οι περισσότερες αγορές της Ευρώπης έκλεισαν και χθες ανοδικά, ενώ στη Wall Street, S&P 500 και Nasdaq πέτυχαν νέα ιστορικά υψηλά, ενώ ο Dow Jones δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 40.000 μονάδες της Παρασκευής, κλείνοντας στις 39.806,77 μονάδες με διόρθωση 0,49% ή 196,82 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε στις 5.308,13 μονάδες με οριακή άνοδο 0,09%, ενώ ο Nasdaq στις 16.794,87 μονάδες με άνοδο 0,65%.

Πάντως, όλοι δείκτες απομακρύνθηκαν από τα υψηλά ημέρας, καθώς κορυφαία στελέχη της αμερικανικής Federal Reserve επισήμαναν χθες ότι δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο που μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, κάτι που δείχνει ότι η Fed είναι έτοιμη να περιμένει περισσότερο πριν ξεκινήσει τις μειώσεις των επιτοκίων της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Το pan-market rally στις διεθνείς αγορές και οι νέες υπερβάσεις στο ΧΑ

Ξέφρενη διάθεση ανάληψης κινδύνου εκδηλώνουν οι επενδυτές διεθνώς, οδηγώντας υψηλότερα μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα. Στοίχημα η κατοχύρωση των 1.500 μονάδων στην ελληνική αγορά.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα νέας υπέρβασης το ΧΑ, φλερτάρει με το ρεκόρ 13 ετών

Με συνοπτικές διαδικασίες η αγορά επανήλθε στις 1.420 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά 13 ετών. Μένει να δούμε αν θα υπάρξουν διορθώσεις σήμερα, καθώς το Χ.Α. είναι σε ελαφρώς υπεραγορασμένα επίπεδα, ενώ ζητούμενο είναι η αύξηση του τζίρου.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Μπροστά στο στοίχημα της υπέρβασης το ΧΑ, κρίσιμο το «σήμα» από τις ΗΠΑ

Έτοιμος να ξεπεράσει τα υψηλά του 2023 ο Γενικός Δείκτης, άνοδος και χθες παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις. Το μομέντουμ των αγορών βραχυπρόθεσμα κρίνεται σήμερα από τις ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Ασταθής ισορροπία στις διεθνείς αγορές, άνιση ανάκαμψη στο χρηματιστήριο

Με τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη και τις κεντρικές τράπεζες σε αυστηρή γραμμή, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των χρηματιστηριακών αγορών. Ισχυρή αντίδραση των τραπεζών, αλλά οι πιέσεις στα blue chips συνεχίστηκαν στο ΧΑ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό έλεγχο η διεθνής πυρκαγιά στις τράπεζες, έμεινε όρθιο και ελπίζει το ΧΑ

Το κρίσιμο τεχνικό όριο των 1.030 μονάδων κρατιέται στο χρηματιστήριο και αφήνει περιθώριο ανοδικής αντίδρασης, καθώς οι αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη κινητοποιούνται δραστικά για να σταθεροποιήσουν τις τράπεζες.