ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Διεθνές κλίμα και μεγέθη θα δώσουν την τάση

«Αποκατάσταση» της αξίας των συναλλαγών, καθώς επιστρέφουν σε λειτουργία Λονδίνο και Wall Street, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται σε αποτελέσματα των εισηγμένων.

Επιστροφή σε ενεργό δράση σε Λονδίνο και Wall Street, γεγονός που αναμένεται ότι θα βοηθήσει στην ανάκαμψη κατά κύριο λόγο της αξίας των συναλλαγών, με το ενδιαφέρον να παραμένει στραμμένο στην εγχώρια αγορά και στις ανακοινώσεις μεγεθών α' τριμήνου από εισηγμένες. 

Με ήπιες μεταβολές κινούνται τα προθεσμιακά συμβόλαια για τις ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να έχει πτώση 0,12%, ενώ κέρδη 0,03% εμφανίζει ο FTSE 100 και ο CAC 40 υποχωρεί 0,1%. Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και στα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να ενισχύεται 0,11%. 

Σε διεθνές επίπεδο το ζήτημα της νομισματικής πολιτικής παραμένει στο επίκεντρο της προσοχής, με προεξόφληση ότι στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%, κάτι το οποίο όπως φαίνεται στηρίζει η πλειοψηφία του διοικητικού της συμβουλίου. Το debate της ΕΚΤ έχει στραφεί στο πόσο «επιθετική» θα είναι η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με αρκετά στελέχη της διοίκησης να τονίζουν ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μία συντηρητική προσέγγιση και όχι να προχωρήσει σε αλλεπάλληλες μειώσεις επιτοκίων. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Fed δεν φαίνεται να βιάζεται, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την πρώτη μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, έναντι του Ιουνίου ή Ιουλίου που ίσχυε πριν από μερικούς μήνες. 

Η εγχώρια αγορά μοιάζει να «φοβάται» ελαφρώς το επίπεδο των 1.500 μονάδων, καθώς από τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης το κατέκτησε ακολούθησαν είτε πτωτικές συνεδριάσεις είτε συνεδριάσεις με οριακές μεταβολές και στενό εύρος διακύμανσης. Τα placement των Mytilineos και Jumbo, όντως αφαίρεσαν και μέρος της ρευστότητας, ενώ την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν αρκετές ανακοινώσεις μεγεθών α' τριμήνου, αποκοπές μερισμάτων και η δημόσια εγγραφή της Noval Propertyη οποία ξεκινά αύριο (29/5) και ολοκληρώνεται την Παρασκευή. 

Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται ότι θα βρεθούν στο επίκεντρο Motor Oil, λόγω της ανακοίνωσης μεγεθών α' τριμήνου, ο ΟΤΕ μετά την ανακοίνωση ότι βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την πώληση της μονάδας του στη Ρουμανία, η ΕΧΑΕ που ανακοίνωσε χθες μεγέθη α' τριμήνου, αλλά και η Mytilineos μετά και την νέα επέκτασή της στην ιταλική αγορά, με ένα mega χαρτοφυλάκιο 180 έργων.

Η εικόνα του Χ.Α. όλες τις τελευταίες ημέρες δείχνει ότι σοβαρές ρευστοποιήσεις που θα διατάρασσαν τα τεχνικά κεκτημένα δεν βγαίνουν, με το Γενικό Δείκτη να μην απομακρύνεται από την περιοχή των 1.480 – 1.500 μονάδων και φαίνεται πως δεν θα αργήσει η προσπάθεια επαναπροσέγγισης των υψηλών 13 ετών.

Ασχέτως προσήμου Γενικού Δείκτη, η αγορά παρουσιάζει την ίδια ενδιαφέρουσα εικόνα στο ευρύτερο ταμπλό, με μεικτά πρόσημα, ποιοτικούς διαχωρισμούς, εναλλαγές πρωταγωνιστών και εντυπωσιακό rotation. Χθες, παρά τα θετικά πρόσημα του Γ.Δ., του FTSE 25 και του τραπεζικού, 63 μετοχές κινήθηκαν πτωτικά έναντι 58 που ενισχύθηκαν, ενώ ήταν αξιοσημείωτη η αλλαγή συμπεριφοράς αρκετών μετοχών που αρχικώς κινήθηκαν έντονα ανοδικά, αλλά στο τέλος έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας ή πλησίον αυτών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1% για τον τραπεζικό δείκτη, με τον τίτλο της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με άνοδο υψηλότερη του 2%. Ράλι και άνοδος άνω του 5% για Ελλάκτωρ. Βελτίωση της αξίας συναλλαγών.