ΓΔ: 1422.32 1.30% Τζίρος: 88.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

«Πράσινες» επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ από τη Noval Property έως το 2028

Αρχίζει αύριο και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή για την είσοδο της εταιρείας ακινήτων στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Με discount 29% η τιμή εισαγωγής.

Aρχίζει αύριο Τετάρτη 29 Mαΐου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 31 Μαΐου η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών της Noval Property στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία είναι θυγατρική του ομίλου Viohalco και είναι σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την αξία του ενεργητικού της. 

Σήμερα θα ανακοινωθεί το εύρος τιμών της δημόσιας προσφοράς αν και η εταιρεία έχει ήδη γνωστοποιήσει πως η ανώτατη τιμή θα είναι στα 2,82 ευρώ. Η τιμή αυτή συνιστά discount της τάξης του 29% σε σχέση με την εσωτερική αξία της μετοχής στις 31/12/2023. Σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους ο CEO της εταιρείας Παναγιώτης Καπετανάκος τόνισε ότι ο βασικός μέτοχος σε συνεργασία με τους αναδόχους αποφάσισε να γίνει η δημόσια εγγραφή με αυτό το discount -ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερο αν η τελική τιμή διάθεσης είναι κάτω από την ανώτατη τιμή- ώστε όλοι οι μέτοχοι να είναι ευχαριστημένοι και ιδίως οι καινούργιοι μέτοχοι που θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μετοχές σε ελκυστική τιμή.

Η εταιρεία θα επιδιώξει να αντλήσει 49 εκατ. ευρώ στα οποία θα προστεθούν και 3 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή της EBRD στο μετοχικό της κεφάλαια. Τα 52 εκατ ευρώ  σε συνδυασμό με τα διαθέσιμα των 75 εκατ. ευρώ που έχει στα ταμεία της θα υποστηρίξουν το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρειας για τη διετία 2024- 2025. Συνολικά μέχρι το 2028 η εταιρεία θα επενδύσει το ποσό των 340 εκατ. ευρώ.

Σήμερα το χαρτοφυλάκιο της Noval αριθμεί 61 ακίνητα, συνολικής αξίας 570 εκατ. ευρώ.  Πρόκειται για «πράσινα» γραφεία, εμπορικά πάρκα, ξενοδοχεία, logistics και κατοικίες. Το 75% του χαρτοφυλακίου αποτελείται από ακίνητα εισοδήματος με ετησιοποιημένη απόδοση 7,2%. Οπως ανέφερε κ. Καπετανάκος, αυτό που διαφοροποιεί την εταιρεία από άλλες ΑΕΕΑΠ είναι πως το σύνολο των ακινήτων της τα έχει αναπτύξει η ίδια. Λειτουργεί δηλαδή ως developer αφού αναπτύσσει τα ακίνητα, αλλά δεν τα πουλάει. Τα εκμισθώνει και εισπράττει τα έσοδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκος από το 2019 έως σήμερα η εσωτερική αξία της εταιρείας αυξάνεται έως 50-60 εκατ. ετησίως. Eπίσης, η Noval έχει  σχέση καθαρού δανεισμού προς αξία χαρτοφυλακίου στο 27% και τα 2/3 του δανεισμού της είναι σε σταθερό επιτόκιο με μέσο κόστος δανεισμού 3,9%.

Στα μεγάλα εκμισθωμένα ακίνητα της Noval περιλαμβάνονται το ΙΚΕΑ, το River West, το Orbit στη Λεωφόρο Κηφισιάς, το Butterfly στο Χαλάνδρι και το ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens.

Τα μεγάλα projects που έχει μπροστά της η εταιρεία τα οποία θα είναι όλα «πράσινα» είναι κτήριο μικτών χρήσεων  (κατοικίες και γραφεία) στην οδό Αρδηττού 40-42 στο Μετς, νέο κτήριο γραφείων στην οδό Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, η ανάπλασή  στην οδό Πειραιώς 252, συγκρότημα κτηρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου - Χαλανδρίου στο Μαρούσι (The Grid Office Campus) και σύγχρονο Κέντρο Αποθήκευσης και Διανομής στη Μαγούλα Αττικής.

Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης o όμιλος Viohalco θα ελέγχει περίπου το 69% του μετοχικού κεφαλαίου της Noval, η EBRD 1,25%, οι βασικοί μέτοχοι της Viohalco και οι θυγατρικές περίπου 15% και η διασπορά θα κυμαίνεται κοντά στο 14% Οι νέες μετοχές από τη δημόσια εγγραφή θα δικαιούνται μερίσματος από τη χρήση του 2023. Για αυτό και η ετήσια συνέλευση της εταιρείας έχει οριστεί για τις 12 Ιουνίου μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας εγγραφής.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Mε discount 29% εισέρχεται στο ΧΑ η Noval Property του ομίλου Viohalco

Μέχρι το τέλος Μαΐου η δημόσια προσφορά. Έσοδα 52 εκατ., θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος που ανέρχεται στα 340 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία διαθέτει 61 επενδυτικά ακίνητα, αξίας 571 εκατ. ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Trust Ανδρομέδα: Πώς κατάφερε να μειώσει το discount της μετοχής

Η απουσία τραπεζών από τις μεγάλες θέσεις στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιορίζει την πτώση του ενεργητικού σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Μερισματική απόδοση κοντά στο 6%, με τη δεύτερη διανομή μερίσματος εντός του 2023.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Στα 135 εκατ. η ΑΜΚ, 0,58 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών

Θα εκδοθούν 232,7 εκατ. νέες μετοχές και θα διατεθούν στους μετόχους σε αναλογία 0,62 νέες για κάθε 1 παλαιά. Mέρος των δικαιωμάτων  του Σ. Κόκκαλη θα ασκηθούν από την Intracom Holdings που θα καταβάλει περίπου 25 εκατ. και από τον εφοπλιστή Γιώργο Μουνδρέα που θα καταβάλει 16,8 εκατ.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανδρομέδα: Γιατί επιμένει να επενδύει σε ελληνικά μικρομεσαία «χαρτιά»

Η επενδυτική επιτροπή της εταιρείας υποστηρίζει πως οι μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχουν κρυμμένες υπεραξίες. Θα δοθεί δυνατότητα στους μετόχους να λάβουν μετοχές αντί μερίσματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Frigoglass: Ψυχρολουσία σε μικρομετόχους από το deal με ομολογιούχους

Η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας οι ομολογιούχοι χωρίς οι μέτοχοι να έχουν ενημερωθεί από τη διοίκηση. Σε αναστολή διαπραγμάτευσης η μετοχή έως ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση.