ΓΔ: 1428.79 0.33% Τζίρος: 32.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:30:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αναζητείται καταλύτης για ανοδική αντίδραση

Μεγέθη α' τριμήνου προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών στην εγχώρια αγορά, με τις διεθνείς να βρίσκονται σε στάση αναμονής λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων.

Σημάδια κόπωσης έδειξε και χθες η εγχώρια αγορά, κυρίως λόγω της στάσης αναμονής που διατηρούν τα ξένα χαρτοφυλάκια με τα ελληνικά να μην φαίνεται να διαθέτουν την απαραίτητη δυναμική ώστε να ωθήσουν μόνα τους σε υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ. 

Την ίδια ώρα συνεχίζεται αμείωτη η ανακοίνωση μεγεθών α' τριμήνου, καθώς σήμερα δημοσιοποιούν τα αποτελέσματά τους ΟΠΑΠ, Cenergy και ΚΡΙ-ΚΡΙ, με τους επενδυτές σε διεθνές επίπεδο να αναμένουν πρώτα την εκτίμηση της Eurostat για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Μάιο, που δίνεται στη δημοσιότητα την Παρασκευή και ακολούθως τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την ερχόμενη Πέμπτη, με προεξόφληση ότι θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%. 

Πτωτική κίνηση ακολουθούν τα προθεσμιακά συμβόλαια των ευρωπαϊκών αγορών, με τον DAX να υποχωρεί 0,29%, τον FTSE 100 να αποδυναμώνεται 0,36% και τον CAC 40 να έχει πτώση 0,30%. 

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,44%, μετά, όμως, από τις μεικτές τάσεις που επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρίαση με πιέσεις για τον Dow Jones αλλά και κατάκτηση ενός νέου ρεκόρ για τον Nasdaq. Πιο συγκεκριμένα στη χθεσινή συνεδρίαση της αμερικανικής αγοράς ο Dow Jones υποχώρησε 0,55% στις 38.852,86 μονάδες, ενώ ο S&P 500 είχε οριακά κέρδη 0,02% στις 5.306,04 μονάδες. Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq, με ώθηση από τη Nvidia, με κέρδη 0,59% και διαμόρφωση στο επίπεδο των 17.019,88 μονάδων.

Όλα δείχνουν ότι η εγχώρια αγορά  ψάχνει ένα νέο ισχυρό καταλύτη που θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου το κλίμα. Ίσως μια απρόσμενη αναβάθμιση, ίσως κάποιο ισχυρό deal ή κάποια σοβαρή επιχειρηματική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση και οι διορθώσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα και όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά μακροπρόθεσμα, κάθε μικρή ή μεγάλη αποφόρτιση, ανατροφοδοτεί τη δυναμική και οδηγεί σε ισχυρότερη επιστροφή, δεικτών και μετοχών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ