ΓΔ: 1404.11 -0.20% Τζίρος: 85.93 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Μένει από ανάσες η αγορά, η ταλαιπωρία της Jumbo και το φαρμάκι της ΕΚΤΕΡ

Η αδράνεια των ξένων κόβει τη φόρα της αγοράς, η Coca Cola HBC σε ρόλο στυλοβάτη του Δείκτη, η Εθνική σε πτωτική κίνηση, η Τιτάν σε τριήμερο διόρθωσης, η απογοήτευση από την ΕΚΤΕΡ και η ιστορική αλλαγή στη Wall Street.

Σημάδια κόπωσης στην αγορά, που χθες κινήθηκε καθαρά διορθωτικά με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Ανοδικά κινήθηκαν 34 τίτλοι έναντι 75 πτωτικών με την αναλογία ανοδικών καθοδικών να διαμορφώνεται στο 1 προς 2,2.

Αυτό που διαπιστώνουν οι επαγγελματίες της αγοράς είναι ότι όταν οι ξένοι κατεβάζουν στροφές η αγορά βραχυκυκλώνει καθώς οι εγχώριες δυνάμεις δεν επαρκούν. Ή, με άλλα λόγια, η άνθηση του ΧΑ δεν έχει προσελκύσει πολλούς νέους επενδυτές. 

Κατά τα λοιπά φαίνεται ότι η αγορά ψάχνει ένα νέο ισχυρό καταλύτη που θα μπορούσε να αλλάξει εκ νέου το κλίμα. Ίσως μια απρόσμενη αναβάθμιση, ίσως κάποιο ισχυρό deal ή κάποια σοβαρή επιχειρηματική εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση και οι διορθώσεις είναι μέσα στο πρόγραμμα και όπως έχει αποδειχτεί πολλάκις στο ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο βρίσκεται σε σταθερά ανοδική τροχιά μακροπρόθεσμα, κάθε μικρή ή μεγάλη αποφόρτιση, ανατροφοδοτεί τη δυναμική και οδηγεί σε ισχυρότερη επιστροφή, δεικτών και μετοχών.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, Ηλία Ζαχαράκη, πλέον η ζώνη λίγο κάτω από τις 1.500 μονάδες έχει γίνει σημαντική αντίσταση και χρειάζεται και αύξηση τζίρου για την κατοχύρωση. Τα επίπεδα των 1.470 μονάδων από την άλλη πλευρά έχουν γίνει στήριξη και σε περίπτωση που χαθούν είναι δεδομένο ότι βγουν περισσότεροι πωλητές. Χθες, πάντως, κράτησε ο Γ.Δ. σε όλη τη συνεδρίαση την περιοχή των 1.470 μονάδων.

-- Αποτελέσματα: Ημέρα αποτελεσμάτων σήμερα καθώς θα δημοσιεύσουν μεγέθη πολύ καθοριστικές για το momentum της αγοράς εταιρείες όπως ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Cenergy Holdings και Κρι Κρι.

-- Coca Cola HBC: Με το +2,27% χθες και στα 32,40 ευρώ, κράτησε το Γ.Δ. στις 1.470 μονάδες, ενώ παρά τις πέντε πτωτικές διαδοχικές συνεδριάσεις που είχαν προηγηθεί, το Μάιο διατηρεί άνοδο +6,72%. Θυμίζουμε πως από αύριο 30/5 θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα (0,93 ευρώ), άρα όσοι κρατήσουν έως σήμερα κατοχυρώνουν δικαίωμα.

Η πορεία της μετοχής της Coca Cola HBC, 10 Νοεμβρίου 2023 - 28 Μαΐου 2024

-- Εθνική Τράπεζα: Στα 8,39 ευρώ χθες με διόρθωση 1,18%, ενώ κρατάει άνοδο 11% το Μάιο και +33,39% από την αρχή του χρόνου. Η Piraeus Securities ανέβασε την τιμή – στόχο από τα 8,8 στα 10 ευρώ, σημειώνοντας πως τα κέρδη 1ου τριμήνου ήταν ισχυρά και τα κεφάλαια αυξήθηκαν περαιτέρω. Για την περίοδο 2024-26 αύξησε την εκτίμησή της για τα κέρδη κατά 9% κατά μέσο όρο, ενώ για την περίοδο 2023-26 περιμένει συνολικές διανομές μερισμάτων 1,7 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση λόγω υψηλότερης κερδοφορίας και ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας. Για το 2024 περιμένει καθαρά κέρδη ανά μετοχή 1,23 ευρώ και 1,16 ευρώ το 2025. Στην τιμή στόχο ο δείκτης P/TBV είναι στις 1,16 φορές για το 2024 και επαναδιατυπώνει τη σύσταση «outperform» για τη μετοχή.

-- Jumbo: Ταλαιπωρία για τη μετοχή μετά το placement. Από τα ιστορικά υψηλά των 30 ευρώ στις 8 Μαΐου χάνει άνω των τριών ευρώ, ή -10,83%, καθώς χθες έκλεισε στα 26,84 ευρώ. Στις 9 Μαΐου έκανε το placement στα 27,20 ευρώ, χάνοντας εκείνη την ημέρα 7,33%, ενώ έκτοτε έχει χαλάσει η εικόνα…

Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 10 Νοεμβρίου 2023 - 28 Μαΐου 2024

-- Τιτάν: Συμπλήρωσε τριήμερο διόρθωσης, χάνοντας 4,19%, με αποτέλεσμα η απόδοση Μαΐου να πέσει στο +3,70%. Πάντως, η Εθνική Χρηματιστηριακή ανέβασε λίαν θεαματικά την τιμή – στόχο από τα 26,5 ευρώ στα 38,2 ευρώ, διατηρώντας σύσταση «outperform» καθώς το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα κινείται στο 22%. Αναφέρεται στα διεθνή χαρακτηριστικά της βιομηχανίας, χαρακτηρίζει ανθεκτικά τα αποτελέσματα τριμήνου, προβλέποντας ότι η εταιρεία θα εμφανίσει μέση ετήσια άνοδο των αναπροσαρμοσμένων κερδών ανά μετοχή κατά 12,6% έως το 2026, καθώς οι προοπτικές σε όλες τις αγορές εκτός της Αιγύπτου παραμένουν ευνοϊκές.

-- Πλαστικά Θράκης: Η μετοχή έχει… flat εικόνα εδώ και πάρα πολύ καιρό καθώς κινείται μεταξύ 4-4,20 ευρώ εδώ και πολλούς μήνες. Από την αρχή του χρόνου υποχωρεί 1,79%. Η Eurobank Equities θεωρεί δίκαιη τιμή στο ταμπλό τα 8,2 ευρώ, ήτοι σχεδόν διπλή τιμή από την τρέχουσα. Η ΑΧΕ διατηρεί την εκτίμηση για αύξηση του EBITDA κατά 6% το 2024 σε σχέση με το 2023, προβλέποντας έτσι EBITDA 46,6 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Πλαστικά Θράκης, 10 Νοεμβρίου 2023 - 28 Μαΐου 2024

-- Intralot: Η χθεσινή ήταν η έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση, με τις συνολικές απώλειες στο -4,38%. Γύρισε αρνητικά τον Μάιο, χάνοντας 1,22%.

-- ΕΚΤΕΡ: Πορεία - φαρμάκι για τους φίλους της μετοχής, που στα τέλη Απριλίου πίστεψαν ότι το επίπεδο των 4 ευρώ μένει πίσω. Η μετοχή παραμένει εκτός φόρμας, με επίμονο πωλητή τελευταία, μολονότι κερδίζει διαρκώς νέα έργα έχοντας ανεβάσει το ανεκτέλεστο στα 131 εκατ. ευρώ. Χάνει 8,57% το Μάιο, ενώ από 8/5 βρίσκεται στο -10,61%. Έκλεισε στο χαμηλό ημέρας και στα 4 ευρώ (-1,23%) και μένει να δούμε αν από εδώ θα βγάλει αντίδραση.

Η πορεία της μετοχής της ΕΚΤΕΡ, 10 Νοεμβρίου 2023 - 28 Μαΐου 2024

-- Intracom Holdings: Μετά από 4ήμερο σερί διόρθωσης όπου έχασε άνω του 5%, τη Δευτέρα αντέδρασε με +1,82% ενώ χθες είχε άνοδο +5,49% με αυξημένο όγκο 195 χιλ. τεμαχίων, ανεβάζοντας την απόδοση του Μαΐου στο +5,21%. Σήμερα είναι η γενική συνέλευση και κάποιοι δεν αποκλείουν κάποια θετική ανακοίνωση.

-- Μάιος: Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου μοιάζει να επιβεβαιώνει το παλιό ρητό "Sell in May and go away". Και τούτο διότι στις δώδεκα τελευταίες συνεδριάσεις, το Χ.Α. κλείνει πτωτικά στις οκτώ εξ αυτών, ενώ δείχνει πως για μια πειστική υπέρβαση των 1.500 μονάδων θα χρειαστούν μεγαλύτερες δυνάμεις. Παρά τις πιέσεις τελευταία και ενώ απομένουν τρεις συνεδριάσεις για την ολοκλήρωση του Μαΐου, ο Γ.Δ. κρατάει άνοδο 1,60%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχει άνδοο 5,62%. Σε επίπεδο πενταμήνου 2024, ο Γενικός Δείκτης κρατάει άνοδο 13,80%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είναι στο +23,10%. Καθόλου άσχημα για μια αγορά που προέρχεται από το μεγάλο περυσινό ράλι.

-- Wall Street: Μια ιστορική αλλαγή τέθηκε σε ισχύ στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με προεκτάσεις για όλες τις αγορές διεθνώς. Οι συναλλαγές πλέον θα εκκαθαρίζονται την επόμενη ημέρα (T+1), κάτι που, όπως επισημαίνει το Bloomberg, ίσχυε τελευταία φορά πριν από ένα αιώνα. Στα καθ' ημάς ισχύει το T+2 και το T+1 μοιάζει πολύ μακρινό.


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η άνοδος στο photo finish, η Εθνική πάλι πρώτη και τα 30 ευρώ της ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές που δεν αφήνουν την αγορά να διορθώσει, οι ελπίδες από τις ΗΠΑ, η επιστροφή της Εθνικής σε κορυφαία κεφαλαιοποίηση, η υπέρβαση των 30 ευρώ από τη Mytilineos, οι αγοραστές στην Jumbo και το Ελ. Βενιζέλος.
MARKET MAKER

Η «βουτιά» στην Ευρώπη, η ανοσία της Αθήνας και τα σημεία που κάνουν διαφορά

Πώς εξηγείται η ανθεκτικότητα του ΧΑ σε μια κακή ημέρα για την Ευρώπη, η αναβάθμιση από Moody's δίνει νέα δυναμική στη Eurobank, η πίεση στην Εθνική και το placement και η μετριότητα της Lamda στο ταμπλό.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
MARKET MAKER

Το σοκ του 28%, τα συν και πλην για το ΧΑ και κάτι ψήνεται στην Εθνική

Προβληματισμός για τις επιπτώσεις των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών στις αγορές, οι προσδοκίες για Εθνική - Eurobank, ο Γ. Κοντόπουλος αγοράζει ΕΧΑΕ, η αντίδραση της ΜΠΕΛΑ και το άλμα της ΕΚΤΕΡ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
MARKET MAKER

Τράπεζες και πάλι τράπεζες, μικρά κέρδη για τον ΓΔ και οι προσδοκίες για ΟΤΕ

Στυλοβάτες της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές με την Εθνική σε πρώτο ρόλο, η είδηση για Ρουμανία δίνει νέα πνοή στον ΟΤΕ, η ΜΥΤΙΛ έκανε το ένα τρίτο του τζίρου της αγοράς και οι υψηλές προσδοκίες για τα κέρδη της Motor Oil.
MARKET MAKER

Οι αλλαγές στον «μικρό» MSCI, η δύναμη της ΕΤΕ, η διόρθωση της Τιτάν και ο ΟΤΕ

Optima και Αεροδρόμιο εισέρχονται στον MSCI μικρής κεφαλαιοποίησης, η Εθνική ξεχώρισε και πάλι με άνοδο, η Τιτάν διορθώνει μετά το ράλι και γιατί τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν έδωσαν ώθηση στη μετοχή.