ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
societe-generale
Φώτο: Shutterstock

Εθνική και Mytilineos μπαίνουν στον MSCI, όπως εκτιμά η Société Générale

Σημαντικές εισροές στο χρηματιστήριο προβλέπει η γαλλική τράπεζα με την είσοδο Εθνικής και Mytilineos στον MSCI Standard, ενώ θεωρεί πιθανή και την ένταξη των ΕΛΠΕ. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Μαΐου.

Μεγάλες αλλαγές στην σύνθεση του ελληνικού δείκτη MSCI υψηλής κεφαλαιοποίησης προβλέπει η Société Générale στην επικείμενη αναθεώρηση που θα ανακοινωθεί στις 12 Μαΐου, εκτιμώντας ως πολύ πιθανή την είσοδο των μετοχών της Εθνικής και της Mytilineos και τη διαγραφή της Jumbo και δίνοντας πιθανότητες εισόδου της μετοχής των ΕΛΠΕ.

Η προσθήκη της Mytilineos και της Εθνικής Τράπεζας στους δείκτες MSCI αναμένεται να οδηγήσουν σε ενίσχυση της θέσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στους δείκτες για τις αναδυόμενες αγορές, παρά την πιθανή διαγραφή της Jumbo, σύμφωνα με την Société Générale.

Σημειώνεται ότι η νέα έκθεση της S.G. είναι πολύ πιο αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές από την αμέσως προηγούμενη, όπου θεωρούσε πιθανή μόνο την είσοδο της Εθνικής με παράλληλη διαγραφή της Jumbo.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς της γαλλικής τράπεζας, αναμένονται σημαντικές διαφοροποιήσεις στο rebalancing αυτού του μήνα για τις ελληνικές εισηγμένες, με τον αριθμό των τίτλων που βρίσκονται στους δείκτες MSCI να αυξάνονται.

Σήμερα ο δείκτης MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνει τους τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Eurobank και Jumbo, με την Société Générale να τοποθετεί πλέον σίγουρα μέσα στους τίτλους που θα προστεθούν στον δείκτη την Εθνική Τράπεζα και τη Mytilineos, ενώ πολύ κοντά σε προσθήκη βρίσκονται τα Ελληνικά Πετρέλαια, με την μετοχή της Jumbo να κινδυνεύει με διαγραφή.

Η Société Générale, σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, αναφέρει πως η μετοχή της Mytilineos θα προστεθεί λόγω της αναβάθμισης του τομέα (segment increase), ενώ η Εθνική επειδή έχει βελτιώσει την κεφαλαιοποίησή της (size). Για την πιθανή είσοδο της Ελληνικά Πετρέλαια θα παίξει ρόλο το κλείσιμο της τιμής της μετοχής. Αντιθέτως η Jumbo είναι πιθανότατο να αφαιρεθεί από τους δείκτες MSCI λόγω της μείωσης της κεφαλαιοποίησής της.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα ανέρχονται στα 119 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos υπολογίζονται στα 96 εκατ. δολάρια και για τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 24 εκατ. δολάρια. Στην αντίθετη όχθη, οι εκροές της Jumbo αναμένεται να είναι περισσότερες από 85 εκατ. δολάρια. Όπως αναφέρει η γαλλική τράπεζα, οι ημέρες που θα επηρεαστούν συναλλακτικά οι μετοχές, είναι 8 ημέρες για τη Mytilineos, 8,5 ημέρες για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, 24 μέρες για τη Jumbo και 33 για τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Οι διαφοροποιήσεις των ελληνικών μετοχών στον δείκτη θα αυξήσει τη στάθμιση της Ελλάδας στον MSCI Αναδυόμενων Αγορών καθώς η αύξηση κατά 0,034% από την επαναφορά της Εθνικής και του 0,028% που θα φέρει η Mytilineos πρόκειται να αντισταθμίσουν την μείωση κατά 0,025% που θα προκαλέσει η πιθανή αφαίρεση της Jumbo.

Επίσης, σύμφωνα με την Société Générale θα υπάρξουν στον δείκτη ανεπτυγμένων αγορών 33 προσθήκες και 53 διαγραφές στην αναθεώρηση του Μαΐου, όπου και συμπεριλαμβάνονται 5 υποψήφιοι εκτός των εταιρειών που παρακολουθεί. Στον δείκτη αναδυόμενων αγορών όπου θα υπάρξει και η αποβολή της Ρωσίας, η γαλλική τράπεζα υπολογίζει πως θα υπάρξουν 59 προσθήκες και 64 διαγραφές, συμπεριλαμβανομένων 26 προσθηκών στην Κίνα και 15 υποψηφίων εκτός των εταιρειών που παρακολουθεί.

Η MSCI θα ανακοινώσει το αποτέλεσμα της εξαμηνιαίας αναθεώρησης την Πέμπτη 12 Μαΐου, με τις αλλαγές να τίθενται σε ισχύ στο κλείσιμο της Τρίτης 31 Μαΐου 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Μικρή πιθανότητα εισόδου της Εθνικής στον MSCI βλέπει η Morgan Stanley

Όπως σημειώνει στην έκθεση του ο αμερικανικός οίκος, εάν η μετοχή της ΕΤΕ ενταχθεί στους δείκτες MSCI Greece αυτό θα σημάνει πιθανές εισροές έως και 148 εκατ. δολάρια. Μικρή πιθανότητα δίνει και στη διαγραφή της Jumbo.
ΑΓΟΡΕΣ

Πακέτα της Εθνικής με αξία πάνω από 23 εκατ. πέρασαν από το ταμπλό στο ΧΑ

Σχεδόν ο μισός τζίρος στη σημερινή συνεδρίαση έχει καλυφθεί από τρεις συναλλαγές πακέτων της Εθνικής, που ενδέχεται να συνδέονται με κινήσεις από fund, ενόψει της αναθεώρησης του δείκτη MSCI.