ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:25:55 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Στον αστερισμό των placements και των μεγάλων τζίρων το χρηματιστήριο

Συνεχίζει να αποκτά βάθος και να περνά με επιτυχία τα τεστ ρευστότητας το ελληνικό χρηματιστήριο. Τους επτά τελευταίους μήνες έχουν διατεθεί μετοχές αρκετών δισεκατομμυρίων και απορροφήθηκαν χωρίς δυσκολία από την αγορά.

Συνεχίζει να περνά απολύτως επιτυχημένα όλα τα τεστ ρευστότητας που προκύπτουν τους τελευταίους μήνες από placements, εκδόσεις ομολόγων αλλά και δημόσιες εγγραφές (Διεθνές Αεροδρόμιο) το ελληνικό χρηματιστήριο, δείχνοντας ότι αποκτά σταδιακά βάθος που ουδέποτε είχε τα τελευταία πολλά χρόνια. Η ελληνική αγορά ακόμη και τις ημέρες του Πάσχα και της Μεγάλης Εβδομάδας έκανε τζίρους πάνω από 100 εκατ. ευρώ, απέχοντας παρασάγγας από τα φαινόμενα απαξίωσης των 25 ή 35 εκατ. ευρώ που έκανε σε αντίστοιχες περιόδους άλλων, όχι μακρινών, ετών.

Ο τρόπος και η ταχύτητα που καλύφθηκε το placement της Mytilineos ήταν χαρακτηριστικός, καθώς ενώ αρχικά η στόχευση ήτα να δοθούν 4,5 εκατ. μετοχές ήτοι κάτι παραπάνω από 3% του μετοχικού κεφαλαίου, εντούτοις η μεγάλη ζήτηση αύξησε την προσφορά στις 7,2 εκατ. μετοχές, που αντιπροσωπεύουν το 5,04% του μετοχικού κεφαλαίου. Η «επίθεση» μεγάλης τράπεζας του εξωτερικού εκτόξευσε τη ζήτηση, αναβαθμίζοντας την έκδοση.

Το placement της Mytilineos είναι το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας σειράς επιτυχημένων κινήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, αρχής γενομένης από το περασμένο φθινόπωρο. Λίγες ημέρες πριν το συγκεκριμένο placement είχαμε τη διάθεση μετοχών από τη Jumbo με τον επικεφαλής Απόστολο Βακάκη να ξεκινά για διάθεση 2 εκατ. μετοχών ήτοι το 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου και τελικώς να καταλήγει να δώσει 4 εκατ. μετοχές, δηλαδή το 3% των μετοχών της εισηγμένης, έναντι συνολικού τιμήματος 110 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι μέσα στο τρέχον έτος και στις αρχές Μαρτίου έλαβε χώρα το κομβικό placement του 27% της Τράπεζας Πειραιώς που έσπασε όλα τα κοντέρ καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα 10 δισ. ευρώ, καθιστώντας αυτή την έκδοση την κορυφαία που έχει καταγραφεί στα χρονικά της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς τέτοια κεφάλαια για μια μετοχή ουδέποτε είχαν «παρελάσει» ξανά από το Χ.Α..

Πρόκειται για μια έκδοση που εκτός από μεγάλη επιτυχία της συγκεκριμένης τράπεζας, μαρτυρά και το μέγεθος των κεφαλαίων που περιμένουν να ποντάρουν στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε ελληνικά assets ευρύτερα. Μεγάλα διεθνή κεφάλαια δείχνουν ότι θέλουν να επενδύσουν σε ελληνικά, αξιόπιστα και με προοπτική assets, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για μια μικρή, ρηχή, περιφερειακή αγορά όπως το Χ.Α. που ευρίσκονταν επί 13 χρόνια σε επενδυτική… καραντίνα, αποκομμένη από τη διεθνή ρευστότητα.

Ένα μήνα πριν την κίνηση της Πειραιώς, ήτοι στις 7 Φεβρουαρίου 2024 είχαμε την εισαγωγή του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο «σήκωσε» από την αγορά 738 εκατ. ευρώ, αποτελώντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή τουλάχιστον της τελευταίας 20ετίας στο Χ.Α.

Η συνολική ζήτηση, που εκδηλώθηκε από διεθνείς και Έλληνες επενδυτές στην τιμή διάθεσης ξεπέρασε τα 8 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υπερκάλυψη περίπου δώδεκα φορές για το σύνολο της προσφοράς. Μάλιστα, ήταν μια εισαγωγή που λειτούργησε ως κράχτης για μικρούς, ιδιώτες επενδυτές, παλαιούς και νέους, καθώς από το ελληνικό κομμάτι της δημόσιας προσφοράς υποβλήθηκαν περισσότερες από 20.000 αιτήσεις επενδυτών.

Θυμίζουμε ότι το μεγάλο «μπαμ» μετά τη μεγάλη κρίση, το οποίο σηματοδότησε την ουσιαστική αλλαγή πλεύσης των διεθνών χαρτοφυλακίων προς τα ελληνικά assets, το έκανε η Εθνική Τράπεζα τον περασμένο Νοέμβριο, με το placement του 22%, όπου οι προσφορές που υποβλήθηκαν κατά το τριήμερο του book building ανήλθαν σε 8,1 δισ. ευρώ για αξία μετοχών προς διάθεση 1 δισ. ευρώ.

Έκτοτε οι όγκοι και οι τζίροι που κάνει η Εθνική στο ταμπλό είναι ασύγκριτα μεγαλύτεροι, η μετοχή παρουσιάζει πλήρως αναβαθμισμένο προφίλ ενώ κινείται τρία και πλέον ευρώ υψηλότερα από την τιμή που έγινε το placement. Συνάμα, συνολικά ο τραπεζικός κλάδος έχει αλλάξει πίστα έκτοτε, με αιχμή την Εθνική που έχει συμπεριφορά leader, κάτι που έχει αναβαθμίσει όλο το Χ.Α. που κάνει πολύ μεγαλύτερους όγκους και τζίρους μετά από αυτή την πράξη.

Το περασμένο φθινόπωρο είχαμε και το επιτυχές placement της Helleniq Energy, την ΑΜΚ της Intralot, το ομόλογο του Τιτάνα και της Ideal Holdings, την έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές για 4 δισ. ευρώ, αλλά και το πενταετές ομόλογο της Intralot τον περασμένο Φεβρουάριο.

Επίσης, στις 4 Οκτωβρίου 2023 είχαμε την εισαγωγή στο Χ.Α. της Optima Bank, της πρώτης τραπεζικής εισαγωγής μετά από 17 χρόνια, στις 10 Νοεμβρίου την εισαγωγή της Trade Estates ΑΕΕΑΠ και στις 11 Δεκεμβρίου την εισαγωγή της Orilina ΑΕΕΑΠ.

Τα στοιχεία που έδωσε το Χρηματιστήριο αναφορικά με το πρώτο φετινό 4μηνο, έδειξαν πως οι εισροές ξεπέρασαν τα 737 εκατ. ευρώ, ενώ ολόκληρο το 2023, ήταν 791,6 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι οι μέσες συναλλαγές του Χ.Α. φέτος διαμορφώνονται στα 145 εκατ. ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν στα 111 εκατ. ευρώ και πρόπερσι στα 74 εκατ. ευρώ. Η φετινή επίδοση παραπέμπει στο προ κρίσης επίπεδα, και στο έτος 2007 όταν όλη η φυσιογνωμία της αγοράς ήταν διαφορετική, υπήρχαν τουλάχιστον δώδεκα τράπεζες εισηγμένες και ο Γενικός Δείκτης εκείνο το έτος είχε δει τα υψηλά των 5.300 μονάδων.

Είναι σαφές ότι υπάρχει κινητικότητα από ξένα κεφάλαια, ενώ η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από το περασμένο φθινόπωρο έχει αλλάξει το status, βγάζοντας τα ελληνικά assets ξανά στην επιφάνεια, με ελκυστικό μάλιστα προφίλ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ρεκόρ κερδών από τις εισηγμένες δίνει momentum στο χρηματιστήριο

Τελευταία συνεδρίαση του Απριλίου και του πρώτου τετραμήνου του 2024 σήμερα, με το χρηματιστήριο να μένει σε υψηλά 13 ετών, λαμβάνοντας στήριξη από τις εξαιρετικές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων, ενώ έρχεται η ώρα και των τραπεζών.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Νέους καταλύτες θα ψάξει το χρηματιστήριο, προβληματίζει το πολιτικό ρίσκο

Σημάδια κόπωσης στην αγορά μετά το +10% του α' τριμήνου. Τον Απρίλιο θα κριθεί ποιες μετοχές θα φύγουν ή θα εισαχθούν στον FTSE 25, ενώ το πολιτικό ρίσκο δείχνει να μπαίνει ξανά στην εξίσωση της αγοράς.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη και μερίσματα οδηγούν τώρα το ΧΑ, προσδοκίες για σημαντικά deals

Ξεπερνούν τα 6 δισ. τα κέρδη των εισηγμένων που έχουν ήδη προχωρήσει σε ανακοινώσεις, με αύξηση 5,6% από το 2022, ενώ εκτιμάται ότι θα διανεμηθούν μερίσματα άνω των 3,5 δισ. Πλούσια σε ανακοινώσεις η νέα εβδομάδα.
Stocks, Markets, Xrimatistirio, Agores
ΑΓΟΡΕΣ

Τεστ ρευστότητας στο Χρηματιστήριο, «κλειδί» το placement της Πειραιώς

Το placement της Πειραιώς φέρνει την αγορά μπροστά σε μια δοκιμασία για τη ρευστότητα, ενώ οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 2023 και προβλέψεων από τις εισηγμένες για το 2024 θα αποτελέσει τεστ για τις αποτιμήσεις.
Agores, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Σερί ανόδου για έκτη εβδομάδα στο ΧΑ παρά την εμφάνιση σημαδιών κόπωσης

Έχοντας τη στήριξη μετοχών της πραγματικής οικονομίας από τους κλάδους κυρίως της ενέργειας και της πληροφορικής, ο Γενικός Δείκτης κράτησε την ευρύτερη ζώνη των 1.410 μονάδων αυτή την εβδομάδα.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Η «χρυσή» οκτάδα μετοχών που ανέβασε το χρηματιστήριο σε υψηλά 13 ετών

Τέσσερις τράπεζες και τέσσερις μετοχές της πραγματικής οικονομίας καταγράφουν διψήφια άνοδο φέτος, από 11,92% έως 25,68%. Ο πακτωλός των 43 δισ. για ελληνικά assets και η μεγάλη αύξηση της αξίας των συναλλαγών.