ΓΔ: 1490.46 -0.08% Τζίρος: 119.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οι αγοραστές ξεθαρρεύουν, αδύναμες τράπεζες και λήξη συναγερμού σε ΓΕΚ Τέρνα

Οι Έλληνες επενδυτές επανέρχονται, οι τράπεζες υστερούν σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη, η αντίδραση της ΓΕΚ Τέρνα, γιατί η Ελλάκτωρ μένει κάτω από τη λογιστική αξία, η ΔΕΗ μαζεύει ίδιες μετοχές και το rebound της ΜΥΤΙΛ.

Δεύτερη συνεχής ανοδική συνεδρίαση ή καλύτερα δεύτερη ανοδική… διόρθωση στην πρότερη πίεση, με τους εγχώριους επενδυτές να ξεθαρρεύουν. Οι δύο αυτές ανοδικές συνεδριάσεις δεν είχαν το τζίρο των πτωτικών συνεδριάσεων, καθώς Δευτέρα και Τρίτη οι συναλλαγές και στις δύο συνεδριάσεις είχαν ξεπεράσει τα 155 εκατ. ευρώ.

Στο +0,60% της Τετάρτης ο τζίρος είχε διαμορφωθεί στα 125,55 εκατ. ευρώ, ενώ στο χθεσινό +1,14% οι συναλλαγές ήταν 116 εκατ. ευρώ. Πολύ καλή αντίδραση από πολλά blue chips της πραγματικής οικονομίας αλλά και από μετοχές του Mid Cap που είχαν πιεστεί υπερβολικά.

Εκτός κλίματος και χθες οι τραπεζικές μετοχές με εξαίρεση τη μετοχή της Eurobank - η μόνη που ξεπέρασε τα κέρδη του Γενικού Δείκτη. Η αδυναμία των τραπεζών αποτελεί στοιχείο προβληματισμού. Ο δείκτης των τραπεζών την περασμένη Τετάρτη, πρώτη ημέρα της αντίδρασης, έκλεισε με κέρδη +0,22% έναντι +0,60% του Γενικού Δείκτη ενώ χθες βρέθηκε στο +0,85% (με την Eurobank στο +1,58%) έναντι +1,14% του ΓΔ. 

Η κατάσταση στις ξένες αγορές παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι βρίσκονται στο «κόκκινο» και γενικώς δεν ξέρουμε τι θα δούμε αύριο. Η κατάσταση απαιτεί άμυνα και υπομονή. 

-- Standard and Poor’s: Απόψε ο οίκος θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο. Θυμίζουμε πως την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023, ο οίκος είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία σε ΒΒΒ-, από ΒΒ+ με σταθερό outlook. Ο οίκος είχε προβλέψει μέσο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,3% έως το 2026 για την ελληνική οικονομία. Για το χρέος είχε εκτιμήσει πως θα διαμορφωθεί στο 146% του ΑΕΠ το 2023 και στο 138% το 2026, έναντι 189% του ΑΕΠ το 2020.

-- ΔΕΗ: Συνεχίζεται το «μάζεμα» ιδίων μετοχών από την εταιρεία, με συνολικές αγορές 194.200 τίτλων μεταξύ 11 και 17 Απριλίου και σε τιμές από 10,99 έως 11,98 ευρώ. Όπως ανακοινώθηκε, «η ΔΕΗ κατέχει συνολικά 20.337.873 μετοχές εκδόσεώς της, οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 5,3241% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της». Έχει πολλά περιθώρια για πρόσθετες αγορές μετοχών, καθώς το πρόγραμμα που υλοποιείται έχει «ταβάνι» τις 36.344.000 μετοχές. Η μετοχή έχει διορθώσει αρκετά τις τελευταίες ημέρες, υποχωρώντας από τα 12,02 ευρώ στις 11 Απριλίου στα 10,91 χθες. Ο μετασχηματισμός της εταιρείας είναι εντυπωσιακός και η αγορά δεν έχει ακόμα αποτιμήσει τα νέα δεδομένα και τις μεγάλες προοπτικές.

Η πορεία της μετοχής της ΔΕΗ, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18 Απριλίου 2024

-- Mytilineos: Με βελτιωμένη εικόνα και άνοδο +2,81% χθες, έφτασε στα 36,62 ευρώ και κερδίζει πάνω από δύο ευρώ τον Απρίλιο ή ποσοστό 5,96%. Μάλιστα, από το χαμηλό των 33 ευρώ που κατήλθε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή 5 Απριλίου, ενισχύεται άνω του 10%. Ο όμιλος «παράγει» ειδήσεις καθημερινά, είναι μέσα σε όλα τα deals, τις συνεργασίες, ελκύει νέους επενδυτές, αλλά και νέες καλές εκθέσεις εγχώριων και ξένων οίκων. Η Optima Bank ανέβασε προχθές την τιμή – στόχο στα 49 ευρώ.

Η πορεία της μετοχής της Mytilineos, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18 Απριλίου 2024

-- Ideal Holdings: Σε χαμηλή πτήση βρίσκεται η μετοχή το τελευταίο διάστημα και υποχωρεί κατά περίπου -9% από τα υψηλά του περασμένου Φεβρουαρίου. Η εταιρεία ή πιο σωστά οι εταιρίες που βρίσκονται από κάτω «τρέχουν» δυναμικά και το management του ομίλου δημιουργεί συστηματικά προστιθέμενη αξία. Η μετοχή έχει πάει εξαιρετικά και έχουμε να δούμε πολλά ενδιαφέροντα ακόμα. 

-- Ελλάκτωρ: Κάτω από τη λογιστική αξία διαπραγματεύεται η μετοχή και αυτό δεν είναι σύμπτωση. Οι επενδυτές -ιδιώτες και θεσμικοί- τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει ο βασικός μέτοχος τι θέλει να κάνει με την εταιρεία. Πουλήθηκαν Άνεμος, Άκτωρ, το εμπορικό κέντρο στα Σπάτα και ετοιμάζεται και η Ηλέκτωρ. Οι παραχωρήσεις γεννούν κέρδη -EBITDA 180 εκατ. ευρώ το 2023- αλλά και εκεί η χρυσοτόκος όρνιθα της Αττικής Οδού έχει ημερομηνία λήξης, αφού τον Οκτώβριο θα αναλάβει άλλος παραχωρησιούχος. Τα αποτελέσματα του 2023 εντυπωσιακά, με κέρδη 116 εκατ. ευρώ και ταμείο 700 εκατ. ευρώ. Στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η εταιρεία επιβεβαίωσε πάλι ότι γίνεται due diligence από τη Motor Oil για την Ηλέκτωρ, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμη επίσημη πρόταση εξαγοράς. Πριν από τη γενική συνέλευση της στις 31 Μαΐου, το διοικητικό συμβούλιο θα συνεδριάσει για να διαμορφώσει πρόταση επιστροφής κεφαλαίου.

Η πορεία της μετοχής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18 Απριλίου 2024

-- Jumbo: Χθες ήταν η μέρα της, καθώς πέρασε πρώτη σε συναλλαγές στην αγορά με 19,3 εκατ. ευρώ και… βροχή πακέτων, που μαρτυρά το ενδιαφέρον ισχυρών χαρτοφυλακίων. Όλοι οι οιωνοί φαίνονται καλοί για τη μετοχή, καθώς η εταιρεία ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 δισ. σε πωλήσεις, τα κέρδη έφτασαν τα 303 εκατ. και διανέμει μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή. Οι αναλυτές βλέπουν σημαντικά περιθώρια ανόδου: Η Citi δίνει τιμή στόχο 31,5 ευρώ, ενώ χθες έκλεισε στα 26,5 με άνοδο 2,79%. Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες η μετοχή εμφανίζει σημάδια αδυναμίας.

Η πορεία της μετοχής της Jumbo, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18 Απριλίου 2024
 

-- ΓΕΚ Τέρνα – Τέρνα Ενεργειακή: Καλή επάνοδος, με άνοδο 3,35% και 2,59% αντίστοιχα. Και λήξη συναγερμού, δεδομένου μάλιστα ότι και στις δυο μετοχές είναι υπεραγορασμένοι πολλοί επενδυτές και μέσω παραγώγων. 

Η πορεία της μετοχής της ΓΕΚ Τέρνα, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18 Απριλίου 2024

-- ΟΛΠ: Πολύ κακή η εικόνα του Απριλίου, καθώς χάνει άνω του 10% της αξίας του, ενώ χθες διακίνησε όγκο 3.069 τεμαχίων, ο δεύτερος χειρότερος στον Mid Cap πίσω από την ΕΥΑΘ και από τους χειρότερους φέτος. Ασφαλώς, με 3 χιλ. τεμάχια, δεν μπορούμε να μιλάμε για χρηματιστηριακή συμπεριφορά μετοχής του μεσαίου χώρου που ήταν και στον Large Cap έως το Μάιο του 2023.

-- Intralot: Συνεχείς είναι οι αγορές από την Intracom. Στη χθεσινή συνεδρίαση, προχώρησε σε αγορά 70.730 μετοχών με μέση τιμή 1,047 ευρώ (συνολική αξία 74.049,7 ευρώ). Η μετοχή πλησίασε αρκετά το 1 ευρώ στο κλείσιμο της Τρίτης (1,014 ευρώ), αλλά έχει ανακάμψει και χθες έκλεισε στα 1,08 ευρώ. Την Τετάρτη έκλεισε στο +3,16% με όγκο 791.527 τεμάχια, ενώ χθες ενισχύθηκε κατά 3,25% με 894.269 τεμάχια και τζίρο 943 χιλ. ευρώ.

-- Optima: Έγραψε το 10 χθες (0,20%) που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό για τη μετοχή.

-- Revoil: Πτώση 2,88% σε μια καλή συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση σημαντικής επιδείνωσης των αποτελεσμάτων. Τα κέρδη προ φόρων έπεσαν κατά 53%, στα 3,3 εκατ. ευρώ, λόγω της αύξησης του κόστους δανεισμού, της μείωσης των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης, της αύξησης των αποσβέσεων και της μειωμένης συνεισφοράς στα έσοδα από τη διαχείριση των αποθεμάτων, που ήταν μεγάλη στη χρήση 2022 λόγω των μεγάλων διακυμάνσεων των τιμών. Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2,1 εκατ. (-63,6%). Πάντως, η διοίκηση θα προτείνει διανομή μερίσματος αντίστοιχου ποσού με τη χρήση του 2022 (μερισματική απόδοση 3% με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής).

Η πορεία της μετοχής της Revoil, 9 Σεπτεμβρίου 2023 - 18 Απριλίου 2024


Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Το σερί οκτώ ημερών ανόδου παρά την τραπεζική διόρθωση και το ρεκόρ της ΜΥΤΙΛ

Το θετικό πρόσημο του Δείκτη χωρίς στήριξη από τις τράπεζες, τα ιστορικά υψηλά για τη Mytilineos, η κάμψη της Πειραιώς μετά το ράλι και ενόψει placement, τα κέφια των Viohalco - Elvalhalcor και το «ξύπνημα» της Βιοκαρπέτ.
MARKET MAKER

Το Χρηματιστήριο, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας και οι ξένες αγορές

Οι προσδοκίες για το δεύτερο εξάμηνο στο ΧΑ και το στοίχημα της αναβάθμισης, η προειδοποίηση της Pimco για δύσκολη «προσγείωση», οι αποδόσεις των ενεργειακών μετοχών, το υψηλό της ΔΕΗ, το ομόλογο της Mytilineos και οι τράπεζες.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
MARKET MAKER

Η άνοδος στο photo finish, η Εθνική πάλι πρώτη και τα 30 ευρώ της ΜΥΤΙΛ

Οι αγοραστές που δεν αφήνουν την αγορά να διορθώσει, οι ελπίδες από τις ΗΠΑ, η επιστροφή της Εθνικής σε κορυφαία κεφαλαιοποίηση, η υπέρβαση των 30 ευρώ από τη Mytilineos, οι αγοραστές στην Jumbo και το Ελ. Βενιζέλος.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
MARKET MAKER

Το ΧΑ στη σκιά του δυστυχήματος, το road show της Τρ. Πειραιώς στις ΗΠΑ και η ΔΕΗ

Οι προβληματισμοί για τις πολιτικές επιπτώσεις του δυστυχήματος, η διόρθωση στη σκιά της θετικής εικόνας του ΓΔ, γιατί η Τρ. Πειραιώς ενθουσίασε τους Αμερικανούς επενδυτές, ο ΜΥΤΙΛ «βλέπει» τα 30 ευρώ και η πίεση στη ΔΕΗ.