ΓΔ: 1480.23 -0.15% Τζίρος: 72.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Γιώργος Ζαββός
Φωτο: Nick Paleologos/SOOC

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.

Οι παλαιότεροι και οι fun των Beatles ίσως θυμούνται τον Magic Alex, τον "δικό μας" Αλέξη Μάδρα, έναν γκουρού, υποτίθεται, των ηλεκτρονικών, ο οποίος γοήτευσε τα σκαθάρια υποσχόμενος θαύματα με διάφορα ηλεκτρονικά gadget και καινοτομίες. Η συνεργασία τους έληξε άδοξα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν έφτασε η στιγμή ο Magic Alex να παραδώσει το super studio που είχε υποσχεθεί στους Beatles και το οποίο θα αποτελούσε ένα ηλεκτρονικό θαύμα ξεπερνώντας κάθε studio της εποχής. Το studio δεν παραδόθηκε ποτέ.

-- Κάπως έτσι και ο Γιώργος Ζαββός, με το σχέδιο Ηρακλής, υποσχέθηκε ότι μπορεί να πετύχει μια υπέροχη μαγική λύση για τον βραχνά των «κόκκινων» δανείων: και να απαλλάξει τις τράπεζες από «κόκκινα» δάνεια ύψους 60 δισ. ευρώ και ο Έλληνας φορολογούμενος να μην βάλει ευρώ (ούτε να κινδυνέψει για κάτι τέτοιο σε περίπτωση κατάπτωσης των εγγυήσεων) και το δημόσιο χρέος να μην επιβαρυνθεί με το ύψος των κρατικών εγγυήσεων ύψους 23 δισ. ευρώ. 

-- Ο Magic George δεν βρίσκεται πια στην κυβέρνηση και όλα δείχνουν ότι ο λόγος του «αποκεφαλισμού» του είναι ο περιβόητος Ηρακλής. Διότι στην κυβέρνηση αντιλήφθηκαν, με κάποια καθυστέρηση, ότι δυστυχώς όλα δεν γίνονται. Η Eurostat ήταν αυτή που διέλυσε τη μαγεία βάζοντας στο μικροσκόπιο τις συναλλαγές που έχουν γίνει μέσω του Ηρακλή (ουσιαστικά το Cairo της Eurobank) και επιμένοντας, με βάση αυτά που είδε, ότι το σύνολο των εγγυήσεων που έχει προσφέρει η Ελληνική Δημοκρατία στο πλαίσιο του Ηρακλή Ι & ΙΙ θα πρέπει να βαρύνουν το δημόσιο χρέος! Μιλάμε για μια κεραμίδα ύψους 23 δισ. ευρώ! 

-- Η κυβέρνηση αντέδρασε με τις κλασικές καθησυχαστικές διαρροές ότι δεν υπάρχει θέμα και η εκκρεμότητα σύντομα θα διευθετηθεί, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου, μα καθόλου, έτσι. Σε εξέλιξη βρίσκονται δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ Eurostat και υπουργείου Οικονομικών – ΟΔΔΗΧ και Τράπεζας της Ελλάδος και μένει να δούμε πού θα καταλήξουν. Φαίνεται ότι ο κ. Ζαββός, θεώρησε ότι η έγκριση του σχεδίου από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν έλυνε αυτόματα όλα τα προβλήματα. Και αυτό είναι το καλό σενάριο.

-- Δύο πολύ ισχυρά επιχειρήματα κατά του ενδεχόμενου νέου κύκλου συγχωνεύσεων στις τράπεζες ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή. Όπως σημείωσε, εξαιτίας της κρίσης που προηγήθηκε, είχαμε σημαντική συγκέντρωση στο τραπεζικό σύστημα με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες να κατέχουν πλέον το 95% της αγοράς, ο μεγαλύτερος βαθμός συγκέντρωσης στην Ευρώπη. Το δεύτερο επιχείρημα, ωστόσο, μάλλον είναι το ισχυρότερο στην παρούσα συγκυρία: η αναμενόμενη δυναμική ανάπτυξη της οικονομίας. Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, στο επόμενο διάστημα το πεδίο δυνητικής προσφοράς χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα μεγεθύνεται δημιουργώντας ζωτικό χώρο επέκτασης για τις τράπεζες, γεγονός που μειώνει ακόμα περισσότερο την πιθανότητα περαιτέρω συγκέντρωσης δυνάμεων.

-- Υπενθυμίζουμε ότι στη συνέντευξη που είχε δώσει στο Business Daily ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας τον περασμένο Ιούλιο είχε χαρακτηρίσει «μη λογικό να υπάρξουν συγχωνεύσεις μεταξύ των μεγάλων τραπεζών».

-- Μπήκαμε στην προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου και η σημαντική διόρθωση που προέβλεπαν για τον μήνα που διανύουμε πολλοί ξένοι οίκοι και επαγγελματίες της αγοράς δε φαίνεται στον ορίζοντα. Ο Οκτώβριος βέβαια έχει μέλλον, ωστόσο, η ανθεκτικότητα των αγορών ενισχύει την αισιοδοξία και κάνει πολλούς short να το ξανασκέφτονται.

-- Εντελώς αθόρυβα, με συμπεριφορά συστηματικά καλύτερη των ξένων αγορών κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, το ΧΑ έχει πραγματοποιήσει ένα μίνι ράλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από το επίπεδο των 860 μονάδων που βρίσκονταν στο τέλος Σεπτεμβρίου επέστρεψε στη ζώνη των 900 μονάδων (την περασμένη Παρασκευή έκλεισε στις 894,74 μονάδες) αποκομίζοντας κέρδη κοντά στο +4%.

-- Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Jumbo έχει χάσει μέρος της λάμψης της, και πλέον υπάρχουν εστίες προβληματισμού, ωστόσο η «βουτιά» της μετοχής, κατά -3%, την περασμένη Παρασκευή ήταν πέρα για πέρα αδικαιολόγητη καθώς οφείλεται σε καθαρή σύγχυση, με αφορμή έκθεση της Societe Generale, για τον κίνδυνο διαγραφής της από τον MSCI. Διότι ναι μεν η Jumbo βρίσκεται σε «πορτοκαλί» ζώνη, με αυξημένες τις πιθανότητες να βρεθεί κάποια στιγμή εκτός MSCI, ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η μετοχή της εταιρίας θα πρέπει να υποχωρήσει κατά… -22,7%, ώστε να χαθεί το κριτήριο της κεφαλαιοποίησης.

-- Καθοριστική συμβολή στην καλύτερου αναμενόμενου πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς τον Οκτώβριο έχει η μετοχή της Coca Cola HBC. Η πιο βαριά μετοχή του ΧΑ, με μεγάλη συμμετοχή στους βασικούς δείκτες της αγοράς, «γράφει» ως τώρα κέρδη 6,2% και κινείται πάλι πέριξ των 30 ευρώ. Αναλυτές λένε ότι ο κλάδος των αναψυκτικών βρίσκεται διεθνώς στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από την Pepsico, στις 6 Οκτωβρίου, που έδειξαν ότι το τρίτο τρίμηνο (ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τρίμηνο για τις εταιρείες του κλάδου λόγω της εποχικότητας της ζήτησης) ήταν καλύτερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνουμε ότι ήδη η «δική» μας Coca Cola HBC εμφάνισε κατακόρυφη αύξηση κερδών το α' εξάμηνο (+82% σε συγκρίσιμη βάση), μετά τη «βουτιά» που είχε προκαλέσει η πανδημία το 2020. Όσον αφορά τα στοιχήματα για τα μεγέθη τρίτου τριμήνου, αυτά φαίνεται ότι θα συνεχιστούν, καθώς η αμερικανική Coca Cola Company δημοσιεύει στοιχεία στις 27 Οκτωβρίου, ενώ η ΕΕΕ θα κάνει τις δικές της ανακοινώσεις στις 3 Νοεμβρίου.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το «λίπος» της Εθνικής, πλουσιότερος ο Mr. Jumbo και το deal της Τέρνα Ενεργειακή

Γιατί ενθουσίασε τους ξένους η Εθνική, οι τελευταίες κινήσεις για το deal της Τέρνα Ενεργειακή, τα 55 εκατ. που συγκέντρωσε ο Απ. Βακάκης, τα δύσκολα για τον προϋπολογισμό και η ενεργειακή διασύνδεση με την Κύπρο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μάθε παιδί μου γράμματα, οι υποκριτές των ανανεώσιμων και το κλίμα στο Παρίσι

Οι... μπαρούφες σχολικού βιβλίου για τον φιλελευθερισμό, οι βολές Περιστέρη σε «ευαίσθητους» πολίτες και ξενοδόχους, η θερμή υποδοχή των τραπεζιτών στο Παρίσι, το μέρισμα που ανέβαλε τη συνέλευση της Jumbo και οι πωλήσεις μπύρας.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η διαρροή τραπεζικών στελεχών, οι προκλήσεις για την Άκτωρ και ο τουρισμός

Γιατί επιτελικά στελέχη εγκαταλείπουν τις τράπεζες, πότε η Άκτωρ θα συμβάλει στα αποτελέσματα της Intrakat, ο Π. Χριστοδούλου πρόεδρος της Ελληνικής Τράπεζας και η κατώτερη των προσδοκιών πορεία του τουρισμού τον Μάιο.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Μεγαλοφειλέτες στον εξωδικαστικό, η χειραψία με ΜεΡΑ25 και η ανατροπή

Οι 3,9 χιλιάδες δανειολήπτες με χρέη άνω του 1 εκατ. που θέλουν ρύθμιση με των εξωδικαστικό, η μεγάλη ανατροπή που περιέγραψε ο Φ. Καραβίας, τα ρεκόρ του τουρισμού και τα πέντε καταστήματα της Εθνικής που έγιναν ένα.