ΓΔ: 879.27 0.00% Τζίρος: 13.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:02:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
MSCI
Πηγή: Shutterstock

Jumbo, Εθνική και ΔΕΗ «παίζουν» στη νέα αναθεώρηση του δείκτη MSCI

Κοντά σε διαγραφή λόγω μειωμένης κεφαλαιοποίησης βρίσκεται η Jumbo, αλλά δεν αναμένεται αυτό να συμβεί σε αυτή την αναθεώρηση. Με είσοδο στον δείκτη «φλερτάρουν» Εθνική και ΔΕΗ.

Τρεις ελληνικές μετοχές βρίσκονται είναι υποψήφιες για είσοδο ή έξοδο από τον Δείκτη MSCI στην επόμενη αναθεώρηση, που θα γίνει τον Νοέμβριο, σύμφωνα εκτιμήσεις της Societe Generale.

Η μοναδική ελληνική μετοχή που βρίσκεται κοντά σε διαγραφή από τον δείκτη είναι αυτή της Jumbo, που σημειώνεται στην έκθεση με ένδειξη "delete close". Αυτό συμβαίνει επειδή η κεφαλαιοποίηση της Jumbo έχει μειωθεί κοντά στα όριο διαγραφής από τον δείκτη, όμως, δεν θεωρείται πιθανό να εξέλθει. Σύμφωνα με την Societe Generale απαιτείται μια μεταβολή κατά -22,7% από την τελευταία αναθεώρηση για να εκπληρωθούν τα κριτήρια διαγραφής.

Στην άλλη όχθη, υποψήφιες για ένταξη στον δείκτη είναι οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας και της ΔΕΗ, που όμως έχουν αρκετή απόσταση να διανύσουν μέχρι να φθάσουν στην κεφαλαιοποίηση που θα τους δώσει το «διαβατήριο» εισόδου στον MSCI.

Σε περίπτωση διαγραφής της Jumbo, προβλέπονται εκροές ύψους 88κ,41 εκατ. δολ. από τη μετοχή, ενώ σε περίπτωση εισόδου της Εθνικής θα εισρεύσουν στη μετοχή 74,68 εκατ. δολ. και στη μετοχή της ΔΕΗ 47,71 εκατ. δολ.

Σημειώνεται ότι οι αλλαγές, στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας αναθεώρησης του Νοεμβρίου, θα ανακοινωθούν στις 11 Νοεμβρίου και θα τεθούν σε ισχύ στο κλείσιμο της Τρίτης, 30 Νοεμβρίου. Για τους υπολογισμούς της MSCI μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κλείσιμο των μετοχών σε οποιαδήποτε από τις δέκα τελευταίες συνεδριάσεις του Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο δείκτης MSCI Standard περιλαμβάνει σήμερα τις μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Alpha Bank, της Eurobank και της Jumbo.

Οι πιθανές αλλαγές στον MSCI Standard Greece (ιπηγή: Societe Generale)

Nov 2021 move needed (28 Sep)NameTickerNov 2021 potential change (28 Sep)CountryRegionSectorReasonPotential Trade US$ MPotential Trade Shares M
-22,7%JUMBO SABELA GAdelete closeGreeceEMEARetailingSize-88,41-5,35
50,0%National Bank of Greece SAETE GA GreeceEMEABanks 74,6826,99
76,2%Public Power Corp SAPPC GA GreeceEMEAUtilities 47,715,13
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Χωρίς αλλαγές για την Ελλάδα η αναθεώρηση του δείκτη MSCI

Χωρίς αλλαγές για τον ελληνικό δείκτη MSCI υψηλής κεφαλαιοποίησης ολοκληρώθηκε η τελευταία αναθεώρηση, ενώ εκροές 20 εκατ. ευρώ αναμένεται να προκαλέσει από τις ελληνικές μετοχές η αύξηση στάθμισης μετοχών της Κίνας.
ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.