ΓΔ: 1449.4 -0.63% Τζίρος: 71.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί άντεξαν τα ευρωπαϊκά ομόλογα στην πίεση από τις γαλλικές εκλογές

Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η αναταραχή περιορίζεται στη Γαλλία και δεν απειλείται η γαλλική συμμετοχή στην ΕΕ από τη Λεπέν. Τα ομόλογα της περιφέρειας ανέκαμψαν μετά το αρχικό sell-off και θεωρούνται ελκυστικά.

Παρά την πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών όπου είναι ενδεχόμενο να επικρατήσει το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν, το ράλι των ομολόγων στην Ευρώπη δεν φαίνεται ότι θα ανακοπεί.

Ενώ η απόφαση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές προκάλεσε άνοδο των αποδόσεων σε ολόκληρη την ήπειρο, σημειώνει το Bloomber, τα κρατικά ομόλογα στις νότιες χώρες που παραδοσιακά θεωρούνταν οι πιο επικίνδυνες ανέκαμψαν γρήγορα.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων της Vanguard Group και της Jefferies International βλέπουν οποιαδήποτε μετάδοση στα ομόλογα της περιφέρειας ως ευκαιρία αγοράς, ενώ η BlackRock και ο ιδρυτής της PIMCO, Μπιλ Γκρος εμμένουν στα στοιχήματα ότι το χρέος της ευρωζώνης θα έχει καλύτερες αποδόσεις από το αμερικανικό.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρώπης έχουν γίνει ελκυστικές για τους διεθνείς επενδυτές από τότε που οι προσδοκίες για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άρχισαν να αποκλίνουν από τις αντίστοιχες προσδοκίες για τις κινήσεις της Fed, σχετικά με την ταχύτητα των μειώσεων των επιτοκίων. Τον Απρίλιο, η διαφορά στο ασφάλιστρο κινδύνου των αμερικανικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων -το ασφαλέστερο χρέος της ευρωζώνης- σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.

«Η διεύρυνση των γαλλικών spreads αποτελεί μια καλή ευκαιρία να αυξηθεί η έκθεση στο χρέος της περιφέρειας της ευρωζώνης», δήλωσε ο Άλες Κούτνι, επικεφαλής χρηματαγορών στη Vanguard.

Η διαφορά μεταξύ των αποδόσεων των ιταλικών και γερμανικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο μετά την ανακοίνωση του Μακρόν. Πριν από το πρόσφατο selloff, η αισιοδοξία για το γεγονός ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες βοήθησε να μειωθεί η διαφορά σε χαμηλό δύο ετών.

Η Ισπανία μείωσε το χάσμα αποδόσεων έναντι της Γαλλίας και τώρα υπάρχουν λιγότερες από 20 μονάδες βάσης μεταξύ τους στο 10ετές σημείο της καμπύλης, το χαμηλότερο από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η χώρα της Ιβηρικής έχει αναδειχθεί ως αγαπημένη της αγοράς φέτος χάρη στην οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη μείωση στο δημόσιο χρέος. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η χώρα σχεδιάζει να αποπληρώσει τα δάνεια διάσωσης πριν από το χρονοδιάγραμμα.

Η ανακοίνωση του Μακρόν «προκάλεσε κάποια μετάδοση, αλλά όταν σταθεροποιηθεί η μεταβλητότητα, ο κίνδυνος θα παραμείνει εντοπισμένος στη Γαλλία», δήλωσε ο Αλεξάντρ Καμινάντ, επικεφαλής επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στην Ostrum Asset Management με έδρα το Παρίσι. Η κρίση πιθανότατα θα τονίσει το κακό δημοσιονομικό σκηνικό της Γαλλίας, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε χώρες με ευνοϊκότερες προοπτικές, είπε.

Η S&P Global Ratings υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, επικαλούμενη το διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού της κυβέρνησης. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Μακρόν ήρθε μετά την ήττα του κεντρώου κόμματός του από τον δεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα της θα κατακτήσει επίσης την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές. Η Λεπέν υποστηρίζει εδώ και καιρό οικονομικές πολιτικές που θα διογκώσουν περαιτέρω τις κρατικές υποχρεώσεις.

Ο Κούτνι της Vanguard είχε ήδη στοιχηματίσει εναντίον της Γαλλίας πριν από την ανακοίνωση των εκλογών, δεδομένου του επιδεινούμενου δημοσιονομικού σκηνικού της χώρας, προτιμώντας να κατέχει ισπανικό και ελληνικό χρέος.

Ο Γουέι Λι, παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock, λέει ότι εκτός από τη Γαλλία, η συνολική δημοσιονομική πορεία στην Ευρώπη είναι καλύτερη από ό,τι στις ΗΠΑ. Ο Γκρος της Pimco επεσήμανε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα επηρεάσει σημαντικά τα κρατικά ομόλογα, καθιστώντας τα ευρωπαϊκά ομόλογα πιο ελκυστικά.

Πάντως, δεν είναι όλοι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων τόσο αισιόδοξοι. Ο Ντέιβιντ Ρόμπερτς, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στη Nedgroup Investments, βλέπει πολύ μικρή αξία στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα για να αντισταθμίσει τον κίνδυνο και τη μεταβλητότητα, δεδομένου ότι είναι ακόμα νωρίς στην προεκλογική εκστρατεία. «Καλή τύχη σε όσους κατέχουν γαλλικό, ιταλικό ή ισπανικό χρέος τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε ο Ρόμπερτς. «Μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία να προσθέσουμε αξία. Αυτή τη στιγμή, όμως, υπάρχει σίγουρα μια απειλή να χάσουμε».

Οι προηγούμενες γαλλικές προεκλογικές εκστρατείες έχουν προκαλέσει ξεπούλημα του χρέους της περιφέρειας, επειδή οι επενδυτές ανησυχούσαν ότι μια νίκη της Λεπέν θα οδηγούσε τη Γαλλία να προσπαθήσει να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά το χάος του Brexit έχει υπονομεύσει τη ρητορική γύρω από την έξοδο από το μπλοκ, πιθανότατα αφαιρώντας αυτόν τον συγκεκριμένο κίνδυνο από το τραπέζι στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Έτσι, πρόκειται για «μια γαλλική ιστορία και όχι μια πανευρωπαϊκή ιστορία», σύμφωνα με τον Μοχίτ Κουμάρ,  επικεφαλής στρατηγικής και οικονομολόγο για την Ευρώπη στην Jefferies, που είχε σύσταση short για το γαλλικό χρέος από την αρχή του έτους και συμβουλεύει την αγορά ιταλικών ομολόγων για να επωφεληθεί ένας επενδυτής από το ευρύτερο selloff.

«Δεν βρισκόμαστε σε ένα σενάριο του 2017 όπου η ψήφος υπέρ της Λεπέν θεωρήθηκε ως μια έμμεση ψήφος κατά της συμμετοχής στην ΕΕ», δήλωσε ο Γκάρετ Χιλ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Royal London Asset Management. «Μπορεί να κάνει την περαιτέρω ολοκλήρωση της ΕΕ δυσκολότερη και με περισσότερους όρους, αλλά δεν μπορώ να δω να οδηγεί σε κατακερματισμό», πρόσθεσε.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακούφιση στις αγορές για τη Γαλλία, τα δύο σενάρια για νέα κυβέρνηση

Ανοδική κίνηση στο γαλλικό χρηματιστήριο, μειώνεται το σπρεντ των ομολόγων, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος μεγάλων αλλαγών στην οικονομική πολιτική. Ποια σενάρια βλέπει η ING για το σχηματισμό κυβέρνησης.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη εκλογική ανατροπή, το σπρεντ και το μετέωρο βήμα της Γαλλίας

Αμήχανη η πρώτη αντίδραση των αγορών στην ανατροπή, που έφερε τη Λεπέν τρίτη και τον Μελανσόν πρώτο. Βαρόμετρο το σπρεντ των γαλλικών ομολόγων. Προσδοκίες για μετριοπαθές κυβερνητικό σχήμα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ο Γενικός Δείκτης «νίκησε» τον Stoxx 600, η Γαλλία θα καθορίσει την τάση

Με άνοδο 2,58% έναντι 1% για τον Stoxx 600, ο Γενικός Δείκτης υπεραπέδωσε την περασμένη εβδομάδα, αλλά με καθίζηση των συναλλαγών. Κρίσιμος ο β' γύρος των εκλογών στη Γαλλία, ποια είναι τα σενάρια σύμφωνα με την ING.
ΑΓΟΡΕΣ

Ήλθαν τα... πάνω κάτω στα ομόλογα: Γαλλικοί τίτλοι με απόδοση Πορτογαλίας

Ο «σεισμός» στα γαλλικά ομόλογα, παρά τη σημερινή βελτίωση της πορείας τους, δείχνει, σύμφωνα με τους αναλυτές, ότι οι αρνητικές πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να «βαραίνουν» τις επενδυτικές διαθέσεις.