Φώτο: Shutterstock

Η απειλή πανδημίας στέλνει ακόμα χαμηλότερα τις αγορές της Ευρώπης

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, υπό τον φόβο πανδημίας του κοροναϊού. Ιστορικό χαμηλό απόδοσης για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο.

Ανίκανα να αναπτύξουν «αντισώματα» εναντίον του κοροναϊού αποδεικνύονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς εντείνονται οι φόβοι για την επέκταση της επιδημίας σε ευρωπαϊκές χώρες και εξέλιξή της σε πανδημία. Η πτώση στην Ευρώπη συνεχίζεται και σήμερα με μεγάλη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι οι παγκόσμιες αγορές έχουν χάσει τις τελευταίες έξι ημέρες, συνολικά, ένα ποσό που αγγίζει τα 3,6 τρισ. δολάρια.

Και σήμερα το κλίμα είναι ιδιαιτέρως αρνητικό, με τις ευρωπαϊκές μετοχές να υποχωρούν και τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει απώλειες -2,40% στις 394,86 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχωρεί κατά -2,39, ενώ στο Λονδίνο, ο FTSE σημειώνει πτώση -2,62%. Μεγάλες απώλειες και στο Παρίσι, με τον CAC 40 να «πέφτει» -2,43%, ενώ και η Ζυρίχη κινείται πτωτικά κατά -1,91%.

Στην Ιταλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο τις τελευταίες ημέρες λόγω των 11 θανάτων από κοροναϊό, ο FTSE ΜΙΒ υποχωρεί κατά -2,40%, ενώ στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 45 καταγράφει απώλειες -2,22%.

Το 10ετές αμερικανικό ομόλογο προσελκύει τεράστια κεφάλαια που αναζητούν ασφάλεια και βυθίζεται σε ιστορικό χαμηλό απόδοσης. Αυτήν την ώρα βρίσκεται κάτω από το 1,30%.

Την ίδια στιγμή, η Microsoft ανακοίνωσε πως δεν αναμένει να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους τριμήνου που είχε θέσει, τόσο για τα Windows όσο και για τον κλάδο των προσωπικών υπολογιστών, ως συνέπεια του ξεσπάσματος του κοροναϊού. Οι μετοχές της Microsoft έπεσαν κατά 1%.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για τα Windows η οποία είναι σύμφωνη με τις προσδοκίες μας, η αλυσίδα τροφοδοσίας επιστρέφει σε κανονική λειτουργία με χαμηλότερους ρυθμούς από αυτούς που αναμένονταν,» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρία.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει σημαντική άνοδο σε ποσοστό 0,54% και διαμορφώνεται στα 1,0942 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 120,279 γεν, στο 0,8453 με τη στερλίνα και στο 1,0632 με το ελβετικό φράγκο.

Νέα υποχώρηση στην Ιαπωνία

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, για τέταρτη συναπτή συνεδρίαση, με τον δείκτη Nikkei να υποχωρεί κάτω από τις 22.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις συνέπειες που θα έχει η επιδημία πνευμονίας που προκαλεί ο κοροναϊός και η επαπειλούμενη πανδημία στην παγκόσμια οικονομία.

Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 477,96 μονάδων (–2,13%), στις 21.948,23 μονάδες.

Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 38,11 μονάδων (–2,37%), στις 1.568,06 μονάδες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τραμπ και Κίνα ασκούν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η πολιτική αβεβαιότητα στις ΗΠΑ και η απομάκρυνση μιας εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα ασκούν πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που σημειώνουν αρνητικό πρόσημο στην έναρξη των σημερινών συνεδριάσεων.
ΑΓΟΡΕΣ

Ανεργία και αβεβαιότητα για το πετρέλαιο ρίχνουν την Wall Street

Τα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ και για το οικονομικό κλίμα στην Ευρώπη επιβεβαιώνουν τους φόβους για μεγάλη ύφεση, ενώ διατηρείται η αβεβαιότητα για τη μείωση παραγωγής πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ+.