ΓΔ: 1386.16 0.37% Τζίρος: 44.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:08:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στο έλεος του κοροναϊού οι αγορές, απώλειες άνω του 3% στην Ευρώπη – Ελεύθερη πτώση για το ΧΑ

Χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων το Χρηματιστήριο, με σφυροκόπημα στις τράπεζες. Στροφή στην ασφάλεια των ομολόγων στις διεθνείς αγορές.

Όλο και πιο δυσοίωνη είναι η εικόνα των αγορών σε διεθνές επίπεδο, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης, καθώς οι επενδυτές συρρέουν στην έξοδο, πραγματοποιώντας άτακτη υποχώρηση από τις μετοχές. 
Επί ελληνικού εδάφους, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, όλο το ταμπό του ΧΑ έχει βαφτεί κόκκινο, με τις τραπεζικές μετοχές να ισοπεδώνονται, καθώς ο αντίστοιχος δείκτης υποχωρεί άνω του 6%. 

Καθίσταται σαφές ότι οι επενδυτές έχουν υιοθετήσει τη συμπεριφορά της «αγέλης», μειώνοντας με ταχύτητα τις μετοχικές τοποθετήσεις τους, φοβούμενοι ότι οι αρμόδιες αρχές, από τις κεντρικές τράπεζες έως τις κυβερνήσεις, δεν διαθέτουν τα κατάλληλα περιθώρια ελιγμών ώστε να αντιμετωπίσουν τις οδυνηρές συνέπειες του κοροναϊού σε οικονομίες και αγορές. 

Την ίδια ώρα οι αναλυτές σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη, ενώ αρκετές είναι οι εταιρείες που δημοσιοποιούν προειδοποιήσεις για την κερδοφορία τους τουλάχιστον για το α' εξάμηνο του έτους. 

Έχασε το ψυχολογικό όριο των 700 μον. το ΧΑ

Ανελέητο το σφυροκόπημα για το ελληνικό χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη, στις 12.10, να υποχωρεί άνω του 4%, με την αξία των συναλλαγών στα 31,89 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως στις 20 Φεβρουαρίου ο Γενικός Δείκτης έκλεινε στις 913,08 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 20,2% τις τελευταίες ημέρες.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες 4,30% με όλες τις μετοχές να κινούνται πτωτικά. Σημαντικές απώλειες καταγράφει η Τιταν με πτώση 5,52%, η Βιοχάλκο   καταγράφει απώλειες 5,5%, και η ΔΕΗ 9,2% ενώ και η μετοχή της Coca Cola σημειώνει πτώση 1,93%.

Ο τραπεζικός δείκτης  καταγράφει πτώση 6,38% με την μετοχή της Τρ. Πειραιώς να έχει απώλειες 7,8%, η Attica Bank 6,64%, η Alpha Bank 7,6%, η Εθνική Τράπεζα 7,2% και η Eurobank σημειώνει πτώση 5,1%.

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης των Πρώτων Υλών (+2,37%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει και ο δείκτης  των Βιομηχανικών Προϊόντων με πτώση 5,97%..

Πτώση άνω του 2% για Ευρώπη 

Μία ακόμη συνεδρίαση ισχυρών πιέσεων για τις ευρωπαϊκές αγορές, μετά τη βύθιση της Wall Street αλλά και τις μεγάλες απώλειες που εμφάνισαν οι αγορές της Ασίας.  

Εκ νέου στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων  κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από την εξάπλωση της νόσου, όπως αυτός ταξιδιών και αερομεταφορών. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι προειδοποιήσεις από κορυφαίους αναλυτές για τις σοβαρές επιπτώσεις που θα έχει η επιδημία στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.

Πτώση 2,6% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη  Euro Stoxx 600, με τις μετοχές ταξιδίων και αναψυχής να αποδυναμώνονται άνω του 2%.  

Ταυτόχρονα οι επενδυτές στρέφονται στα παραδοσιακά ασφαλή καταφύγια, όπως τα κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του  αμερικανικού 10ετούς  να υποχωρεί στο 0,8% δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013.

Απώλειες άνω του 3% για την εταιρεία διοργάνωσης κρουαζιερών  Carnival,  ενώ πτώση που ξεπερνά το 6% σημειώνει ο αερομεταφορέας  IAG. Στο στόχαστρο των επενδυτών και οι τραπεζικές μετοχές, με τον  τραπεζικό δείκτη του Stoxx 600  να έχει ισοπεδωθεί κατά 24% κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων.

Το απόλυτο κόκκινο επικρατεί στα ταμπλό όλων των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης, με τον DAX 30 να υποχωρεί 2,7%, τον FTSE 100  2,4% και τον CAC 40  κατά 3,19%. Ανάλογο κλίμα στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον  FTSE MIB  να αποδυναμώνεται 3,16%, με δεδομένο και ότι η Ιταλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που έχει δεχθεί το ισχυρότερο πλήγμα από τον κοροναϊό, ενώ κατά 2,9% χαμηλότερα κινείται ο ισπανικός  ΙΒΕΧ 35.

Πάντως θετικά είναι τα μηνύματα από τη  γερμανική οικονομία, καθώς οι  βιομηχανικές παραγγελίες  εμφάνισαν εντυπωσιακή άνοδο 5,5% για τον Ιανουάριο σε μηνιαία βάση, ξεπερνώντας σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.  Παρά το γεγονός ότι οι εγχώριες παραγγελίες υποχώρησαν κατά -1,3% σε μηνιαία βάση, οι παραγγελίες από το εξωτερικό κατέγραψαν «άλμα» της τάξεως του +10,5%, ενώ οι παραγγελίες από τις χώρες της Ευρωζώνης ενισχύθηκαν κατά +15,1%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ