ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
goldman_sachs
Πηγή: Shutterstock.

«Βουτιά» 30 δισ. στα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών «βλέπει» η Goldman

Τους μεγαλύτερους κινδύνους, σύμφωνα με την Goldman Sachs, αντιμετωπίζουν ελληνικές, ιταλικές και γερμανικές τράπεζες, ενώ καλύτερη είναι η εικόνα για τους γαλλικούς ομίλους.

Το ποσό των 30 δισ. ευρώ κινδυνεύουν να απολέσουν από τα έσοδά τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες εντός της επόμενης τριετίας, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, εκτιμά η Goldman Sachs, σε μία ιδιαίτερα δυσοίωνη πρόβλεψη για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Γηραιάς Ηπείρου.

Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί στο 7% των συνολικών εσόδων και αιτία για την απαισιόδοξη εκτίμηση το γεγονός ότι η επιδημία του κοροναϊού αυξάνει σημαντικά τον πιστωτικό κίνδυνο, πλήττει την οικονομική δραστηριότητα και ως εκ τούτου και την αντίστοιχη των τραπεζών και πιθανώς αυξάνει το κόστος λειτουργίας τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης του Euro Stoxx 600 έχασε το 11% της αξίας του τη Δευτέρα, ενώ οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες και με συρρίκνωση του περιθωρίου κερδών τους εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων αλλά και της προοπτικής η ΕΚΤ να ακολουθήσει το παράδειγμα της Fed και να προχωρήσει σε νέα μειωσή του στην προγραμματισμένη για την Πέμπτη συνεδρίασή της.

Η Goldman Sachs αναφέρει ακόμη ότι το μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχθούν γερμανικές, ιταλικές και ελληνικές τράπεζες, ενώ καλύτερη εικόνα αναμένεται να εμφανίσουν αυτές της Γαλλίας αλλά και των Κάτω Χωρών.

Πάντως ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος παραδέχεται στην ανάλυσή του ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από το παρελθόν, ενώ μεταξύ των μετοχών που συστήνει είναι αυτές των BNP Paribas, ING Groep, Banco Santander, HSBC Holdings, Erste Group Bank και Bank Pekao.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

goldman_sachs
ΑΓΟΡΕΣ

Μηδενική ανάπτυξη το α' τρίμηνο στην ευρωζώνη «βλέπει» η Goldman Sachs

Σύμφωνα με τους αναλυτές του αμερικανικού οίκου, η εξάπλωση των κρουσμάτων του κοροναϊού θα οδηγήσει σε υποχώρηση εξαγωγών, προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και σαφώς χαμηλότερη καταναλωτική ζήτηση.