ΓΔ: 1506.83 0.24% Τζίρος: 117.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 DATA
UBS
Πηγή: UBS

UBS: Πώς ποντάρουν οι επενδυτές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Τις τάσεις που καταγράφονται ως προς τον «συνωστισμό» στοιχημάτων για τις ελληνικές τράπεζες εξετάζει η UBS. Υψηλότερα τα στοιχήματα στην Εθνική Τράπεζα.

Τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτές «συσσωρεύουν» τις τοποθετήσεις τους στις ελληνικές τράπεζες εξετάζει σε έκθεσή της η UBS τονίζοντας ότι αυτά τα στοιχήματα είναι λιγότερο «επιθετικά» σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιοχής ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). 

Ο ελβετικός όμιλος τονίζει ότι καταγράφηκαν σχετικά υποτονικές επιδόσεις στις τιμές των μετοχών των ελληνικών τραπεζών φέτος, παρά τα σταθερά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας ισχυρής επίδοσης το γ' τρίμηνο. Εκτιμάται ότι ένας βασικός λόγος είναι οι ανησυχίες της αγοράς σχετικά με την πιθανή πτώση των επιτοκίων ταχύτερα από το αναμενόμενο και σε χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι προηγουμένως. Η τοποθέτηση των επενδυτών αντανακλούσε αυτό, όπως φαίνεται από τη μείωση των βαθμολογιών συνωστισμού κατά τη διάρκεια του έτους, αν και υπήρξε μια ισχυρή ανάκαμψη πιο πρόσφατα. Οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται μεταξύ των τραπεζών με τον μεγαλύτερο συνωστισμό στην περιοχή ΕΜΕΑ.

 

Η Εθνική Τράπεζα είναι σήμερα η τράπεζα με τον μεγαλύτερο «συνωστισμό» επενδυτών μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών, ακολουθούμενη από την Alpha Bank, ενώ η Πειραιώς παρέμεινε επίσης σχετικά συνωστισμένη καθ' όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Τόσο η ΕΤΕ όσο και η Πειραιώς εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ κάτω από τις «κορυφές» που δημιουργήθηκαν το τελευταίο έτος. Η βαθμολογία της Eurobank συνέχισε να διολισθαίνει γύρω στο μηδέν κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά πρόσφατα ανέκαμψε, καθώς η μετοχή αντέδρασε θετικά στην εξαγγελθείσα εξαγορά των υπόλοιπων μειοψηφιών της Ελληνικής Τράπεζας. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι η λιγότερο πολυπληθής μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η μόνη με ουσιαστική στρατηγική διεθνούς ανάπτυξης.

Ο όμιλος αναφέρει ότι παραμένει θετικός για τις ελληνικές τράπεζες με σύσταση «αγορά» και για τις τέσσερις μετοχές, ενώ εκτιμά ότι η υποτίμηση της ΕΤΕ είναι υπερβολική λόγω ανησυχιών για συμπίεση του NIM (P/TNAV 0,75x για το 2025 έναντι βιώσιμου ROTE περίπου17% για CET1 14%, τρέχον CET1 18,7%).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

UBS
ΑΓΟΡΕΣ

UBS: Βλέπει περιθώριο ανόδου έως και 56% για τις ελληνικές τράπεζες

Σύσταση «αγορά» για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με τον κλάδο να επωφελείται τα μέγιστα από τη σταθερά ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας. Επέκταση ΑΕΠ στο 2,5% φέτος και στο 3% για το 2025.