ΓΔ: 831.15 0.74% Τζίρος: 18.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:12:36 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο Αθηνών, παρά τα κυβερνητικά μέτρα

Σημαντικές οι πιέσεις και για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να φοβούνται τι θα φέρει η επόμενη ημέρα μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού.

Το παράδειγμα των ευρωπαϊκών αγορών ακολουθεί και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αν και οι απώλειες του Γενικού Δείκτη είναι ελαφρώς χαμηλότερες σε σύγκριση με τους αντίστοιχους των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης. 

Στις 11.25 ο Γενικός Δείκτης εμφάνιζε απώλειες της τάξης του 2%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 2,8% και αυτόν μέσης να κινείται με σχεδόν απόλυτη σταθεροποίηση στο +0,03%. Η αξία των φθάνει στα 10,43 εκατ. ευρώ, με 23 μετοχές να κινούνται ανοδικά, 42 πτωτικά και 11 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Καθίσταται φανερό ότι οι επενδυτές στη Λ. Αθηνών, όπως άλλωστε σε όλες τις αγορές διεθνώς, φοβούνται για την επόμενη ημέρα, αφού υποχωρήσει η λαίλαπα του κορονοϊού, τόσο σε οικονομία όσο και σε επιχειρήσεις καθώς το πάγωμα όλων των δραστηριοτήτων δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε δύσκολες καταστάσεις. 

Οι ειδικοί αλλά και κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν τον φόβο τους για διολίσθηση της οικονομίας σε ύφεση και για αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα αρκετά ζοφερό εμφανίζεται το περιβάλλον για τον τουρισμό, έναν τομέα που αποτελεί βασικό αιμοδότη για την ελληνική οικονομία. 

Παράλληλα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς απαγόρευσε από σήμερα το short selling, αφού διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις από την επιδημία του κορονοϊού συνιστούν σημαντική απειλή για την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Επίσης, επισήμανε ότι η απαγόρευση είναι μέτρο κατάλληλο και ανάλογο για την αντιμετώπιση του επιπέδου της απειλής και δεν ενέχει αρνητική επίπτωση στην αποτελεσματικότητα της αγοράς δυσανάλογη προς τα οφέλη του.   

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του ΧΑ,  ο Φουλής και ο ΟΛΠ σημειώνουν απώλειες 7,33% και 6,63% αντίστοιχα, με τις Aegean, Εθνική και Coca Cola να σημειώνουν απώλειες άνω του 5% και τις Σαράντη και ΓΕΚ Τέρνα άνω του 4%. Η πτώση στον ΟΠΑΠ και τον Ελλάκτωρ ξεπερνά το 3%, ενώ εκείνη των Τέρνα Ενεργειακή, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ και Jumbo το 2%. Απώλειες 1,83% σημειώνει η ΕΧΑΕ, ο Μυτιληναίος χάνει 1,33%, με τις Motor Oil, Titan, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και ΕΥΔΑΠ να κινούνται ήπια πτωτικά. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η Πειραιώς και η Eurobank σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί δεν φοβούνται τα ύψη οι αγορές και πώς θα αντιδράσει το ΧΑ

Το πρωτοφανές πλεόνασμα ρευστότητας εκτινάσσει όλο και υψηλότερα τις αποτιμήσεις των μετοχών. Η υστέρηση της ελληνικής χρηματιστηριακή αγοράς και οι προσδοκίες για επάνοδο σε ανοδική τροχιά.
ΑΓΟΡΕΣ

Το διστακτικό ξεκίνημα του 2021 στη χρηματιστηριακή αγορά

Οι φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας αυξάνουν τη μακροοικομική αβεβαιότητα και κόβουν την φόρα των μετοχών. Στις τράπεζες οι εντονότερες πιέσεις, ενώ επιστρέφουν επενδυτές στα διυλιστήρια. Τι δείχνουν τα στοιχεία.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι πρωταθλητές αποδόσεων στο ΧΑ και τα τριψήφια κέρδη από το rebound

Ποιες μετοχές έδωσαν διψήφια κέρδη (έως 79,9%) σε μια χρονιά κάμψης του Γενικού Δείκτη κατά 11,7%. Ξεπέρασαν ακόμη και το 300% οι αποδόσεις στην ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αναλυτικοί πίνακες.
ΑΓΟΡΕΣ

Το «σπριντ» του διμήνου στο ΧΑ και η σύγκριση με τις διεθνείς αγορές

Από τον Νοέμβριο ο Γενικός Δείκτης κερδίζει 37%, αλλά εξακολουθεί να «γράφει» διπλάσιες απώλειες από τα χρηματιστήρια Ιταλία, Πορτογαλίας και Γαλλίας. Η αλλαγή αφηγήματος και οι προσδοκίες για το 2021.