Φωτο: Shutterstock

Γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99,9% οι τράπεζες;

Μα, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99.97% οι μετοχές των τραπεζών για να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Μα, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99.97% οι μετοχές των τραπεζών για να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Η απλή απάντηση είναι, διότι έτσι λειτουργεί η χώρα. Έτσι ξέρουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα.

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα επέδειξε ένα αξιοσημείωτο, ας πούμε, ταλέντο: από όλες τις εναλλακτικές διαδρομές και επιλογές που είχε, διάλεγε πάντα την πολύ χειρότερη.

Οι εκλογές του 2009, όταν η χώρα βάδιζε με ταχύτητα προς το αδιέξοδο της χρεοκοπίας, έγινε με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Όταν επιτέλους η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά από μήνες καθυστερήσεων και κακών επιλογών, συνειδητοποίησε το πρόβλημα και προχώρησε στη λήψη μέτρων βρέθηκε αντιμέτωπη με το πανίσχυρο αντιμνημονιακό μέτωπο. Ακολουθήσαμε το πρώτο αντιμνημονιακό μονοπάτι που άνοιξε ο Αντώνης Σαμαρας και όταν αυτός αργότερα προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα, το 2012, συνεχίσαμε ακλόνητοι στην επόμενη αντιμνημονιακή διαδρομή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Χρειάστηκαν 6 χρόνια και 3 μνημόνια προκειμένου το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες να καταλάβουμε ότι «δεν θα μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν» και να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες. Έπρεπε σχεδόν να διαλύσουμε τη χώρα για να προχωρήσουμε μπροστά.

Κάπως έτσι γίνεται και με τις τράπεζες.

(Πρώτη δημοσίευση Economistas)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το Αυγουστιάτικο ράλι των τραπεζικών μετοχών και η δύσκολη συνέχεια

Σημάδια αφύπνισης παρουσιάζουν οι τραπεζικές μετοχές οι οποίες ωστόσο από τις αρχές του έτους εμφανίζουν απώλειες άνω του 60%. Οι εστίες ανησυχίας και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση των NPEs.
ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει η «έκρηξη» συναλλαγών στις μετοχές των τραπεζών

Τεράστιοι οι όγκοι συναλλαγών τους τελευταίους μήνες, με κορύφωση τον Μάιο. Εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές και ξένα χαρτοφυλάκια απορροφούν τις ρευστοποιήσεις που προκάλεσαν η πανδημία και οι αλλαγές των δεικτών MSCI.
ΑΓΟΡΕΣ

Το μεγάλο βήμα των τραπεζών για τη φυγή από την αβεβαιότητα

Μόλις τώρα επιστρέφουν σταδιακά οι τραπεζικές μετοχές στα επίπεδα όπου βρίσκονταν πριν την 3η ανακεφαλαιοποίηση του 2015, ενώ το 2020 φαίνεται ότι θα είναι το έτος του μεγάλου άλματος για την εξυγίανση των ισολογισμών.
ΑΓΟΡΕΣ

Στις 1.500 μονάδες θα... πετούσε η Σοφοκλέους χωρίς τράπεζες

Στα επίπεδα των 1.500 μονάδων θα βρισκόταν ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αν δεν είχαν καταρρεύσει οι τραπεζικές μετοχές, συμπαρασύροντας μαζί τους την θετική εικόνα της υπόλοιπης αγοράς.
ΑΓΟΡΕΣ

Διαλύονται οι τραπεζικές μετοχές - Στο 99,9% οι απώλειες από το 2013

Σε τροχιά ελεύθερης πτώσης κινούνται και σήμερα οι τραπεζικές μετοχές καταγράφοντας απώλειες άνω του 2% μηδενίζοντας το κοντέρ. Αυτήν την ώρα, ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά 5% ενώ ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 601 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 2,45%.