ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99,9% οι τράπεζες;

Μα, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99.97% οι μετοχές των τραπεζών για να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Μα, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99.97% οι μετοχές των τραπεζών για να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Η απλή απάντηση είναι, διότι έτσι λειτουργεί η χώρα. Έτσι ξέρουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα.

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα επέδειξε ένα αξιοσημείωτο, ας πούμε, ταλέντο: από όλες τις εναλλακτικές διαδρομές και επιλογές που είχε, διάλεγε πάντα την πολύ χειρότερη.

Οι εκλογές του 2009, όταν η χώρα βάδιζε με ταχύτητα προς το αδιέξοδο της χρεοκοπίας, έγινε με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Όταν επιτέλους η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά από μήνες καθυστερήσεων και κακών επιλογών, συνειδητοποίησε το πρόβλημα και προχώρησε στη λήψη μέτρων βρέθηκε αντιμέτωπη με το πανίσχυρο αντιμνημονιακό μέτωπο. Ακολουθήσαμε το πρώτο αντιμνημονιακό μονοπάτι που άνοιξε ο Αντώνης Σαμαρας και όταν αυτός αργότερα προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα, το 2012, συνεχίσαμε ακλόνητοι στην επόμενη αντιμνημονιακή διαδρομή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Χρειάστηκαν 6 χρόνια και 3 μνημόνια προκειμένου το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες να καταλάβουμε ότι «δεν θα μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν» και να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες. Έπρεπε σχεδόν να διαλύσουμε τη χώρα για να προχωρήσουμε μπροστά.

Κάπως έτσι γίνεται και με τις τράπεζες.

(Πρώτη δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το come back των τραπεζικών μετοχών, οι προσδοκίες και το φάσμα διεθνούς διόρθωσης

Στο +16,8% οι τράπεζες το 2022 έναντι +5,1% του ΓΔ και -13,5% του DAX. Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, η πιστωτική επέκταση, η διανομή μερίσματος και η μη έκθεση στη Ρωσία πόλοι έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ολική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, «μαγνήτης» οι χαμηλές αποτιμήσεις

Δέλεαρ το μεγάλο discount των εγχώριων τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών. Το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης, η προσδοκία του investment grade και ο προβληματισμός για τις «ουρές» των κόκκινων δανείων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι «χρυσές» αποδόσεις των μετοχών και ο παραμορφωτικός φακός του Γ. Δείκτη

Κέρδη από 100% έως 1.700% για τις μετοχές του Mid Cap και +60% έως +800% για Large Cap στην 5ετία. Η εντυπωσιακή πραγματικότητα πίσω από την παραπλανητική, λόγω του «μηδενισμού» των τραπεζικών μετοχών, καθήλωση του Γενικού Δείκτη.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι λόγοι πίσω από το άλμα 80% των τραπεζικών μετοχών

Η αγορά προεξοφλεί επιστροφή στην κανονικότητα, γρήγορη εξυγίανση χαρτοφυλακίων και μεγάλα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης. Κλειδί το χαμηλό σημείο εκκίνησης και η «πιεσμένη» σχέση τιμών με λογιστική αξία.