ΓΔ: 1270.35 -0.39% Τζίρος: 95.94 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99,9% οι τράπεζες;

Μα, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99.97% οι μετοχές των τραπεζών για να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Μα, γιατί έπρεπε να φτάσουν στο -99.97% οι μετοχές των τραπεζών για να συζητήσουμε σοβαρά για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων;

Η απλή απάντηση είναι, διότι έτσι λειτουργεί η χώρα. Έτσι ξέρουμε να λειτουργούμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα.

Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης η Ελλάδα επέδειξε ένα αξιοσημείωτο, ας πούμε, ταλέντο: από όλες τις εναλλακτικές διαδρομές και επιλογές που είχε, διάλεγε πάντα την πολύ χειρότερη.

Οι εκλογές του 2009, όταν η χώρα βάδιζε με ταχύτητα προς το αδιέξοδο της χρεοκοπίας, έγινε με σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Όταν επιτέλους η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, μετά από μήνες καθυστερήσεων και κακών επιλογών, συνειδητοποίησε το πρόβλημα και προχώρησε στη λήψη μέτρων βρέθηκε αντιμέτωπη με το πανίσχυρο αντιμνημονιακό μέτωπο. Ακολουθήσαμε το πρώτο αντιμνημονιακό μονοπάτι που άνοιξε ο Αντώνης Σαμαρας και όταν αυτός αργότερα προσγειώθηκε ανώμαλα στην πραγματικότητα, το 2012, συνεχίσαμε ακλόνητοι στην επόμενη αντιμνημονιακή διαδρομή με τον Αλέξη Τσίπρα.

Χρειάστηκαν 6 χρόνια και 3 μνημόνια προκειμένου το πολιτικό σύστημα και οι πολίτες να καταλάβουμε ότι «δεν θα μας παρακαλάνε για να μας δανείσουν» και να αφήσουμε πίσω τις αυταπάτες. Έπρεπε σχεδόν να διαλύσουμε τη χώρα για να προχωρήσουμε μπροστά.

Κάπως έτσι γίνεται και με τις τράπεζες.

(Πρώτη δημοσίευση Economistas)

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Η μεγάλη επιστροφή των εγχώριων τραπεζών στα διεθνή επενδυτικά σαλόνια

Πώς από τους... σορτάκηδες επανήλθαμε στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Το deal με την Alpha και η παρέλαση θεσμικών χαρτοφυλακίων στην Εθνική. Τι βλέπουν σήμερα οι ξένοι επενδυτές στις ελληνικές τράπεζες.
bank, trapeza
ΑΓΟΡΕΣ

Μεγάλες προσδοκίες για δυναμική επιστροφή των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ

Έχοντας πραγματοποιήσει θεαματική πρόοδο στην εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων, οι τράπεζες προσβλέπουν σε μεγάλα οφέλη λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης. Επιστρέφουν τα μερίσματα. Ερωτηματικό οι εκλογές.
ΑΓΟΡΕΣ

Το come back των τραπεζικών μετοχών, οι προσδοκίες και το φάσμα διεθνούς διόρθωσης

Στο +16,8% οι τράπεζες το 2022 έναντι +5,1% του ΓΔ και -13,5% του DAX. Η αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας, η πιστωτική επέκταση, η διανομή μερίσματος και η μη έκθεση στη Ρωσία πόλοι έλξης του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ολική επαναφορά των τραπεζικών μετοχών, «μαγνήτης» οι χαμηλές αποτιμήσεις

Δέλεαρ το μεγάλο discount των εγχώριων τραπεζικών μετοχών έναντι των ευρωπαϊκών. Το στοίχημα της πιστωτικής επέκτασης, η προσδοκία του investment grade και ο προβληματισμός για τις «ουρές» των κόκκινων δανείων.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Οι «χρυσές» αποδόσεις των μετοχών και ο παραμορφωτικός φακός του Γ. Δείκτη

Κέρδη από 100% έως 1.700% για τις μετοχές του Mid Cap και +60% έως +800% για Large Cap στην 5ετία. Η εντυπωσιακή πραγματικότητα πίσω από την παραπλανητική, λόγω του «μηδενισμού» των τραπεζικών μετοχών, καθήλωση του Γενικού Δείκτη.