ΓΔ: 2062.73 1.10% Τζίρος: 220.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Χρηματιστήριο Αθηνών
Φωτο: Nikos Libertas / SOOC

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Αισιοδοξία για επανάκτηση των 1.830 μονάδων

Η παράταση που έδωσε ο Τραμπ στην ΕΕ για τους δασμούς έως τις 9 Ιουλίου αναμένεται να ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση. Κλειστά τα χρηματιστήρια σήμερα σε Βρετανία και ΗΠΑ.

Την ανάκαμψη που θα επιβεβαιώσει ακόμη έναν ανοδικό μήνα αναζητεί στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης που έχει οδηγηθεί σε πολυετή υψηλά και διατηρείται πάνω από τις 1.800 μονάδες.

Ο Μάιος αναμένεται να ολοκληρωθεί ως ο έβδομος συνεχόμενος μήνας με θετική απόδοση, επαναλαμβάνοντας το σερί Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2019. Από τον Νοέμβριο 2024 έως και την Πέμπτη 22 Μαΐου, ο δείκτης έχει καταγράψει άνοδο 32,22%, με την κεφαλαιοποίηση να φτάνει τα 125 δισ. ευρώ — πάνω από το 50% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2025.

Ταυτόχρονα παραμένει και η διάθεση των επενδυτών για επανατοποθετήσεις μετά τις ρευστοποιήσεις της Παρασκευής, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται και η στάση των χαρτοφυλακίων ενόψει της αξιολόγησης της MSCI στις 24 Ιουνίου, που ενδέχεται να φέρει την Ελλάδα σε τροχιά αναβάθμισης.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένο σήμερα το βλέμμα τους στις σημερινές αποκοπές μερισμάτων για τις μετοχές της Κύπρου και της Loulis Mills καθώς και τις οικονομικές ανακοινώσεις τριμήνου από Motor Oil και ΕΧΑΕ, που θα δημοσιευτούν μετά το κλείσιμο.

Η αγορά διαβλέπει πως η πορεία του Χ.Α. ενισχύεται από μια σειρά παραμέτρων όπως οι ελκυστικές αποτιμήσεις και η ισχυρή μερισματική πολιτική, καθώς η μέση απόδοση μερίσματος αναμένεται να αγγίξει το 5%, με τις εισηγμένες να διανέμουν περίπου 5 δισ. ευρώ – επίπεδο ρεκόρ από το 2007.

Φαίνεται επίσης ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια ανόδου για την αγορά, με την JP Morgan να διατηρεί σύσταση overweight για το ελληνικό χρηματιστήριο, λόγω του χαμηλού ρίσκου και των ικανοποιητικών αποδόσεων. 

Η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να επηρεαστεί θετικά από το χθεσινοβραδινό γύρισμα των διεθνών αγορών, καθώς οι ευρωπαϊκοί δείκτες ανακάμπτουν εντυπωσιακά μετά το mini sell-off της Παρασκευής, που προκάλεσε η απρόσμενη δήλωση Τραμπ περί δασμών στην Ε.Ε. Η αργία σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές αγορές να πρωταγωνιστήσουν στη σημερινή συνεδρίαση.

Οι μεταγενέστερες συνομιλίες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να ανέστειλαν το άμεσο ενδεχόμενο επιβολής δασμών, οδηγώντας σε ισχυρά κέρδη τα futures:

DAX: +391,5 μονάδες (+1,66%)

CAC 40: +95,5 μονάδες (+1,24%)

FTSE MIB: +585,5 μονάδες (+1,48%)

Euro Stoxx 50: +88 μονάδες (+1,64%)

Ωστόσο, παρά τη θετική τάση, οι επενδυτές δεν παραγνωρίζουν τις γεωπολιτικές εντάσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, την αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της γερμανικής οικονομίας και τον αναζωπυρωμένο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Ε.Ε., που εξακολουθεί να σκιάζει τη διεθνή αγορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Τρίτη ημέρα ανόδου στο ΧΑ, επιστροφή αγοραστών και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας

Ξεπέρασε τις 2.060 μονάδες ο Γενικός Δείκτης που συνεχίζει σε ανοδική τροχιά για τρίτη συνεδρίαση. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Τρ. Κύπρου, Aktor, Viohalco, ΟΤΕ, ΔΕΗ ενώ ξεχώρισε και Coca Cola HBC.
Χρηματιστήριο Αθηνών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα «χρυσά» μερίσματα της Alpha Trust Aνδρομέδα από τα κέρδη στο ΧΑ

Για έβδομη χρονιά η Alpha Trust Ανδρομέδα ξεπερνά τη μέση μερισματική απόδοση του ΧΑ. Με τις δύο χρηματικές διανομές φέτος προσφέρει μερισματική απόδοση 8% έναντι περίπου 4% της αγοράς. Προβληματίζει το discount της μετοχής.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα κέρδη στο Χρηματιστήριο με τα blue chips στο επίκεντρο των αγοραστών

O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.040,30 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,43%, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο συναλλακτικό ενδιαφέρον. Κέρδη άνω του 5% για Elvalhalcor και πάνω από 3% για Helleniq Energy και Viohalco.
Χρηματιστήριο και νομίσματα
ΑΓΟΡΕΣ

Σημάδια κόπωσης δείχνει ο Γενικός Δείκτης μετά το καλοκαιρινό ράλι

Ο Γενικός Δείκτης κινείται πέριξ των 2.000 μονάδων, με ενδείξεις κόπωσης μετά το καλοκαιρινό ράλι και το 15ετές υψηλό, ενώ η αγορά παρακολουθεί διεθνείς εξελίξεις. Γράφει ο Πέτρος Στεριώτης*