Ελληνικό Χρηματιστήριο

«Παγωμένο» το Χρηματιστήριο, διατηρείται άνω των 641 μον. ο Γεν. Δείκτης

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκεται η ελληνική αγορά, με οριακές ισορροπίες μεταξύ πωλητών και αγοραστών και την προσοχή στις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ.

Διατηρείται σε αρνητική πορεία η ελληνική αγορά, με τις πιέσεις, όμως, να είναι αρκετά ήπιες, παρά τα δυσάρεστα μηνύματα τόσο από την οικονομία της ευρωζώνης όσο και από νέες εκθέσεις ξένων οίκων, που συνεχίζουν να εκτιμούν πως η ελληνική οικονομία θα βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετική ύφεση το 2020. 

Αναφορικά με την ευρωζώνη, βάσει της ανακοίνωσης της Eurostat, το ΑΕΠ της συρρικνώθηκε στο α’ τρίμηνο κατά 3,8% σε τριμηνιαία βάση, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του συγκεκριμένου στατιστικού στοιχείου. 

Την ίδια ώρα έκθεση της UBS εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2020 κατά 10%, με το χρέος να φθάνει στο 200% του ΑΕΠ, με την Ελλάδα να κατακτά τον δυσάρεστο τίτλο της «πρωταθλήτριας της ύφεσης» στη ζώνη του ευρώ. 

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,08% στις 641 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,84 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,55% καταγράφει και ο FTSE 25, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,33%.

Πάντως ο Απρίλιος αποδεικνύεται ένας θετικός μήνας για την ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να έχει ενισχυθεί κοντά στο 15%, κατορθώνοντας να «μαζέψει» σημαντικό μέρος των εξαιρετικά ισχυρών απωλειών του Μαρτίου. 

Σαφώς και στο ΧΑ θετική είναι η επίδραση από τις ανακοινώσεις για το νέο φάρμακο που πιθανώς θα μπορεί να καταπολεμήσει τον κορονοϊό, κάτι το οποίο εάν αποδειχθεί θα βοηθήσει ώστε η επιστροφή σε μία πιο ομαλή κατάσταση για κοινωνία και οικονομία να επιταχυνθεί. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Παρεμβαίνει το Πεκίνο για να φρενάρει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Με την αξία των μετοχών να έχει εκτοξευτεί κατά 1 τρισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά σε πωλήσεις μέσω κρατικών χαρτοφυλακίων για να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων του 2015.