ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Τράπεζες και Aegean στηρίζουν την ανοδική αντίδραση του ΧΑ

Θετική πορεία για τις τραπεζικές μετοχές αλλά και ανάκαμψη για τον τίτλο της Aegean οι δύο βασικοί παράγοντες που οδηγούν υψηλότερα την ελληνική αγορά. 

Η ανάκαμψη τόσο των μετοχών των ελληνικών τραπεζών όσο και αυτής της Aegean, μετά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, συντηρούν την ανοδική αντίδραση στην ελληνική αγορά. 

Μάλιστα η θετική εικόνα διατηρείται παρά τη δημοσίευση δύο εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες – μία από τη JPMorgan και μία από τη Wood – στις οποίες εκφράζονται αρκετές ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχει το lockdown στο ύψος των NPLs αλλά και στα –επιτυχημένα μέχρι πριν από λίγο διάστημα- προγράμματα μείωσής τους που έχουν ανακοινωθεί από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους. 

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υπάρξουν συμπεράσματα για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, καθώς μόλις χθες υπήρξε άρση του lockdown για σχεδόν το 10% της επιχειρηματικής δραστηριότητας και μόνο η επιστροφή σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση σαφώς στηρίζει το επενδυτικό κλίμα. 

Ταυτόχρονα η προσοχή είναι στραμμένη στη σημερινή σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, το οικονομικό επιτελείο και τον επικεφαλής της ΤτΕ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας οδικός χάρτης στήριξης οικονομίας και επιχειρήσεων. 

Θετική επίδραση για το ΧΑ και η ανάκαμψη που καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ σαφώς η πρόσφατη πτώση της ελληνικής (και όχι μόνο αγοράς) έχει δημιουργήσει αρκετές αγοραστικές ευκαιρίες. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 1,56% στις μονάδες 611, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται 1,4% υψηλότερα, ενώ η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 13,32 εκατ. ευρώ. Εκ των 102 μετοχών που «κινούνται», 66 οι εμφανίζουν κέρδη, 20 σημειώνουν απώλειες, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες. 

Ανάκαμψη και για τον τραπεζικό κλάδο, με τον τραπεζικό δείκτη να ενισχύεται 3,1%, ενώ θετικά κινούνται όλοι οι κλαδικοί δείκτες . Επιστροφή σε θετικό πρόσημο και για τη μετοχή της Aegean, με κέρδη στο +4,1%, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση είχε φθάσει να υποχωρεί έως και 21%!. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.