ΓΔ: 889.2 1.13% Τζίρος: 8.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:41:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

«Παγωμένο» εν αναμονή της MSCI το Χρηματιστήριο 

Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές, καθώς εκτιμάται ότι θα «αποχωρήσουν» από τους δείκτες της MSCI, η αναθεώρηση των οποίων ανακοινώνεται σήμερα. 

Οριακές διακυμάνσεις, μετά από ένα παροδικό κρεσέντο πωλήσεων, για την ελληνική αγορά, με τις τραπεζικές μετοχές, όμως, να δέχονται αρκετά ισχυρές πιέσεις, καθώς πληθαίνουν οι εκθέσεις που υποστηρίζουν ότι δεν θα κατορθώσουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs).

Παράλληλα αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει σημαντική πτώση κερδών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εντός του 2020, φυσικά εξαιτίας των αναγκαστικών μέτρων κλειδώματος της οικονομίας λόγω της πανδημίας. Αποτέλεσμα ο τραπεζικός δείκτης να υποχωρεί 2,05%. 

Η «στασιμότητα» όμως το ευρύτερο ταμπλό του  ΧΑ αποδίδεται και στο γεγονός ότι σήμερα ανακοινώνεται η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI. Αρκετοί αναλυτές έχουν εκφράσει την εκτίμηση ότι θα υπάρξει «αποχώρηση» των ελληνικών τραπεζών (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική Τράπεζα) αλλά και έτερων ελληνικών μετοχών από τους συγκεκριμένους δείκτες, καθώς έχει μειωθεί σημαντικά -λόγω της ύφεσης εξαιτίας του κορονοϊού- η βαρύτητα της χώρας μας σε αυτούς. 

Αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί 0,22% στις 595,01 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει μόλις στα 9,05 εκατ. ευρώ. Εκ των 124 μετοχών που «κινούνται», οι 36 εμφανίζουν κέρδη, 59 σημειώνουν απώλειες, ενώ 29 παραμένουν αμετάβλητες. 

Στο -0,09% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 0,56% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Εκ των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν αυτές των Ελλάκτωρ (5,25%), Σαράντης (2,32%) και ΟΤΕ (2,42%), ενώ τις υψηλότερες απώλειες οι τίτλοι των ΕΤΕ (-2,73%), Alpha Bank (-2,20%) και ΔΕΗ (-1,98%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.