ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ελληνικό Χρηματιστήριο

Πτώση ελέω MSCI στο ΧΑ, επιθετικές ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Ρευστοποιήσεις για τον τραπεζικό κλάδο, μετά την «έξοδο» ΕΤΕ, Alpha Bank και Eurobank από τον MSCI Standard Greece αλλά και την υποβάθμιση των προοπτικών πέντε ελληνικών τραπεζών από τη Moody's. 

Πτωτικές τάσεις επικρατούν στην ελληνική αγορά, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω των ανησυχιών για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού. 

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρίσκονται οι μετοχές των τραπεζών, μετά τη «διαγραφή» τους από τον δείκτη MSCI Standard αλλά και την υποβάθμιση των προοπτικών των ΕΤΕ, Πειραιώς, Αττικής και Alpha Bank από τον οίκο Moody's.

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 588,63 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,35%, με την  αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 7,83  εκατ. ευρώ. Εκ των 69 μετοχών που εμφανίζουν συναλλαγές, 15 κινούνται ανοδικά, 42 εμφανίζουν απώλειες, ενώ 12 παραμένουν αμετάβλητες. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,49%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 1,26%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil (+3,38%) και της ΕΥΔΑΠ (+1,83%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (-7,94%), της Alpha Bank (-7,06%), της Eurobank (-6,26%), της Τιτάν (-4,31%) και της Πειραιώς (-3,45%).

Υπενθυμίζεται ότι οι  μετοχές της Εθνικής, της Alpha Bank, της Eurobank και της Τιτάν αφαιρούνται από τον δείκτη MSCI Greece Standard και εντάσσονται στον Small Cap του MSCI, μετά τη χθεσινή αναθεώρηση των δεικτών MSCI. Στον δείκτη MSCI Greece Standard παραμένουν οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Motor Oil. Οι αλλαγές θα ισχύσουν από την 1η Ιουνίου και σύμφωνα με εκτιμήσεις αναμένονται εκροές περί τα 180 εκατ. δολ.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει ο δείκτης του Πετρελαίου (+2,51%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Τραπεζών (-6,82%) και των Κατασκευών (-2,36%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Μουζάκης (+4,21%) και Motor Oil (+3,38%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Minerva (-28,98%) και Εθνική (-7,94%).

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.