ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

«Ματώνουν» οι τραπεζικές μετοχές με απώλειες σχεδόν 8%

Η διαγραφή τριών τραπεζικών μετοχών από τον βασικό δείκτη της MSCI και η μεταφορά τους στο δείκτη χαμηλής κεφαλαιοποίησης οδηγεί σε σημαντικές εκροές κεφαλαίων. Αυξημένη σήμερα η αξία των συναλλαγών.

Οι ισχυρές πιέσεις που συνεχίζουν να δέχονται οι τραπεζικές μετοχές παρασύρουν πτωτικά την ελληνική αγορά, ενώ σε εξέλιξη είναι φανερό ότι βρίσκεται ένα μεγάλο κύμα εκροών κεφαλαίων μετά και την αναδιάρθρωση των δεικτών από την MSCI.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,78% στις 592,01  μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 37,96 εκατ. ευρώ. Εκ των 107 μετοχών που «κινούνται», οι 25 σημειώνουν κέρδη, 66 εμφανίζουν απώλειες, ενώ 16 παραμένουν αμετάβλητες. Πτώση 1,07% καταγράφει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 7,89%.

Η «διαγραφή» των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank, της Eurobank και του Titan από τον δείκτη Global Standard του MSCI και η ένταξή τους στον Small Cap, έχει φέρει σημαντικές εκροές από τις μετοχές, ειδικά από τα επονομαζόμενα passive index funds, δηλαδή τα funds που παρακολουθούν την πορεία συγκεκριμένων δεικτών και προσαρμόζουν ανάλογα τα χαρτοφυλάκια τους. Παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές στους δείκτες της MSCI θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουνίου 2020, τα χαρτοφυλάκια έχουν αρχίσει ήδη τις απαραίτητες αναδιαρθρώσεις, προκαλώντας τριγμούς στις μετοχές.

Στο ευρύτερο ταμπλό του ΧΑ η Εθνική σημειώνει απώλειες 10,44%, με την Alpha Bank να είναι στο -9,43% και την Eurobank στο -7,22%. Οι απώλειες στον Titan φτάνουν το 3,33%, με τη Βιοχάλκο να είναι στο -4,07%, ενώ άνω του 2% είναι η πτώση σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ και Πειραιώς. Οι απώλειες σε Coca Cola, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Φουρλή και ΑΔΜΗΕ ξεπερνούν το 1%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση στο Χρηματιστήριο με τον Γενικό Δείκτη κοντά στις 920 μον.

Οριακή διακύμανση για την αγορά, με τους επενδυτές να διατηρούν στάση αναμονής περιμένοντας την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ β' τριμήνου. Ξεχωρίζει η μετοχή της Sarantis στο +1%, ενώ αντίθετα στο -1% βρίσκεται ο ΟΠΑΠ.
ΑΓΟΡΕΣ

Ντεμπούτο στον Nasdaq για την Coinbase με αποτίμηση 68 δισ. δολ.

«Η εισαγωγή είναι σημαντική με την έννοια ότι σηματοδοτεί την ανάπτυξη του κλάδου και την αποδοχή του στις κυρίαρχες δραστηριότητες», δήλωσε σχετικά ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικών, Γουίλιαμ Κονγκ.