Ελληνικό Χρηματιστήριο

Πτώση στο ΧΑ με ρευστοποιήσεις για τράπεζες

Διατηρείται η πίεση στον τραπεζικό κλάδο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε προσεκτικές ρευστοποιήσεις. Θετική πορεία για εταιρείες που ικανοποίησαν με τα μεγέθη τριμήνου.

Σταθερά σε πτωτική πορεία κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον τραπεζικό κλάδο να παραμένει το «ευάλωτο» σημείο του, καθώς συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις τραπεζικών μετοχών, αν και με λιγότερο επιθετικό τρόπο σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Οι ρευστοποιήσεις για τις τραπεζικές μετοχές συνεχίζονται καθώς αρκετοί επενδυτές και passive funds προχωρούν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, μετά την «αφαίρεση» από τον βασικό δείκτης της MSCI των ελληνικών τραπεζών και ορισμένων ακόμη μετοχών. 

Πέραν, πάντως, της MSCI είναι σαφές ότι υπάρχει ανησυχία για τη γενικότερη πορεία του τραπεζικού κλάδου, καθώς οι συνθήκες, λόγω του lockdown, έχουν αλλάξει πλήρως και θεωρείται βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα κατορθώσουν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν θέσει για τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs). Αν και πρόκειται για μία φυσιολογική εξέλιξη, αυτό δεν παύει να θέτει αρκετά ερωτηματικά για την «υγεία» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,46% στις 588,11 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 17,09 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 22 μετοχές, πτωτικά 56 μετοχές, ενώ 11 παραμένουν αμετάβλητες. 

Στο -1,26% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 1,27% χαμηλότερα κινείται αυτός μέσης κεφαλαιοποίησης. Απώλειες της τάξης του 3% σημειώνει ο τραπεζικός δείκτης.

Στο ευρύτερο ταμπλό του Χρηματιστηρίου θετική είναι η πορεία του ΟΤΕ (1,11%), καθώς φαίνεται να ικανοποιεί την αγορά με τα οικονομικά αποτελέσματα α' τριμήνου, ενώ κέρδη 3,75% σημειώνει η μετοχή του ΑΔΜΗΕ και 2,06% της Βιοχάλκο. Στον αντίποδα πτώση από 2,3% έως και 3,4% σημειώνουν οι τραπεζικοί τίτλοι. 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Παρεμβαίνει το Πεκίνο για να φρενάρει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Με την αξία των μετοχών να έχει εκτοξευτεί κατά 1 τρισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά σε πωλήσεις μέσω κρατικών χαρτοφυλακίων για να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων του 2015.