Φωτο: Shutterstock

Προσπάθεια «κατάκτησης» των 600 μον. στο Χρηματιστήριο 

Η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ανάκτησης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Στο Eurogroup η προσοχή της αγοράς.

Σταθερά ανοδικά, με τον τζίρο μάλιστα να είναι ιδιαίτερα αυξημένος, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, βοηθούμενο και από την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες έφθασαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,52% στις 596,72 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών  είναι στα 27,9 εκατ. ευρώ. Άνοδο 1,51% καταγράφει και ο FTSE 25  ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 3,99%. Ανοδικά κινούνται μετοχές, πτωτικά, ενώ παραμένουν αμετάβλητες.

Η δυσοίωνη ανακοίνωση για τη συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 3,8% στο α’ τρίμηνο δεν επηρέασε και τόσο αρνητικά τις διαθέσεις στην αγορά, καθώς η πορεία αυτή είχε προεξοφληθεί.

Η πραγματική προσοχή είναι στραμμένη στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και στις αποφάσεις που θα λάβουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Παρά την  πολιτική συμφωνία για το σχέδιο SURE κάλυψης του εργοδοτικού κόστους, η τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να κλείσει όσο το δυνατό περισσότερο τις εκκρεμότητες που προκύπτουν από προηγούμενες, όπως για παράδειγμα τι ακριβώς θα ισχύσει για τους όρους των δανείων που μπορούν οι χώρες να λάβουν από τον ESM και κυρίως να αποσαφηνιστεί ποιες δαπάνες μπορούν να ενταχθούν στην λίστα και για την κάλυψη των οποίων θα μπορούν να χρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση από τον Μηχανισμό.

Στο ευρύτερο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, η Alpha Bank και η Aegean σημειώνουν κέρδη 5,96% και 5,73% αντίστοιχα, με την Εθνική να είναι στο +4,72% και τις ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Πειραιώς και Eurobank να ακολουθούν με κέρδη άνω του 3%. Η άνοδος σε Βιοχάλκο, ΕΧΑΕ, Φουρλή, ΔΕΗ και Μυτιληναίο ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Τέρνα Ενεργειακή, Jumbo, Coca Cola, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ, με τον Ελλάκτωρ και τον Titan να είναι χωρίς μεταβολή. Ο ΟΛΠ σημειώνει απώλειες 0,25%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Παρεμβαίνει το Πεκίνο για να φρενάρει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Με την αξία των μετοχών να έχει εκτοξευτεί κατά 1 τρισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά σε πωλήσεις μέσω κρατικών χαρτοφυλακίων για να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων του 2015.