ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βαθιά «βουτιά» του Δείκτη με βαρίδι τις τράπεζες

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την συνειδητοποίηση ότι το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσιάζει προβλήματα και ασυμβατότητες, προκάλεσαν ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών.

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών καθώς η μεγάλη πτώση στις διεθνείς αγορές σε συνδυασμό με την συνειδητοποίηση ότι το σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρουσιάζει προβλήματα και ασυμβατότητες, προκάλεσαν ξεπούλημα των τραπεζικών μετοχών.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε βύθιση κατά 3,01%, χάνοντας 25 μονάδες, και έκλεισε στις 835,55 μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών υποχώρησε κατά 5,87%, Βαρύτατες ήταν οι απώλειες για όλες τις τράπεζες: η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε σε ποσοτό 7,25%, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά 6,11%, η μετοχή της Alpha Bank κατά 6,69% ενώ η μετοχή της Eurobank υποχώρησε κατά 3,86%.

Με μεγάλες απώλειες ξεκίνησε τη συνεδρίαση και η Αμερική, με τον δείκτης S&P 500 να υποχωρεί κατά 1,5%, ο Dow Jones κατά -1,6% ενώ απώλειες 1,6% σημειώνει ό δείκτης των μετοχων υψηλής κεφαλαιοποίησης Nasdaq. Απώλειες 2% παρουσίασε η γερμανική αγορά ενώ στη Βρετανία ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,9%.

Τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιεύονται επιτείνουν και εντείνουν την ανησυχία για την κατάσταση και τις προοπτικές της αμερικανικής και παγκόσμιας οικονομίας.

Ανησυχία για τις τράπεζες

«Αν ο Ηρακλής δεν είναι λειτουργικός και δεν πετύχει την μέγιστη δυνατή συμμετοχή των τραπεζών, οι επιπτώσεις στις τιμές των τραπεζικών μετοχών θα είναι μεγάλες» επισημαίνει στο Business Daily τραπεζική πηγή. Όπως αποκάλυψε το Business Daily στις αρχές της εβδομάδες οι διοικήσεις των τραπεζών βρίσκονται στο απόλυτο σκοτάδι. «Κανονικά», επισημαίνει η ίδια πηγή, «οι τράπεζες θα έπρεπε να παρουσιάζουν τις τεχνικές πτυχές του σχεδίου στους επενδυτές και να ετοιμάζουν τις σχετικές συναλλαγές».

Υπάρχει ανησυχία ότι το τελικό σχέδιο που απέστειλε ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Ζαββός στις ευρωπαϊκές αρχές, έχει βασιστεί υπερβολικά στο ιταλικό σχέδιο. Ωστόσο η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Η ταύτιση του ελληνικού με το ιταλικό σχέδιο εγγυήσεων, μπορεί να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του «Ηρακλή», καθώς θα εγκριθεί από την Κομισιόν αλλά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πλήρη κλίμακα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα στοιχεία που το έκαναν ελκυστικό για τις ιταλικές τράπεζες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα. Τα τεχνικά προβλήματα που έχουν επισημαίνει οι τράπεζες είναι δεκάδες χωρίς ωστόσο να ληφθούν υπόψη από τον κ. Ζαββό.

Οι τράπεζες ανησυχούν πως, ενώ στη θεωρία το σχέδιο θα προβλέπει την κάλυψη προβληματικών δανείων έως 30 δισ. ευρώ, στην πράξη θα μπορέσουν να μεταφέρουν πολύ λιγότερα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το κόστος θα είναι απαγορευτικό. Έτσι ο κύριος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Με την παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και την ενεργότερη εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του υπουργού με τις τράπεζες αύριο το απόγευμα. Οι τράπεζες ελπίζουν ότι τα δεκάδες τεχνικά θέματα που έχουν θέσει θα ληφθούν υπόψη και θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε το σχέδιο «Ηρακλής» να ευθυγραμμιστεί με την ελληνική πραγματικότητα.

«Κατακόκκινο» το ταμπλό

Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 3,06% και διασώθηκε μόνον η μετοχή του ΟΤΕ η οποία παρέμεινε αμετάβλητη. Συγκριτικά καλή ήταν η εικόνα και για την μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,38%) ενώ μεγάλες απώλειες σημείωσε η ΔΕΗ με -5,85%, ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ με -4,18%, η Jumbo -5,88%, η ΕΧΑΕ -4,61%, η Βιοχάλκο -3,6%. Με απώλειες 2,95% έκλεισε και η μετοχή της Μυτιληναίος στον απόηχο της εκδήλωσης για την θεμελίωση της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στη Βοιωτία.

Απώλειες 4,12% σημείωσε ο δείκτης των μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 95 εκατ. ευρώ ενώ τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ (19,4 εκατ.), της Alpha Bank (11,6 εκατ.), της Εθνικής Τράπεζας (11,3 εκατ.), της Eurobank (8,8 εκατ.) και της Τράπεζας Πειραιώς (7 εκατ. ευρώ).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Οι αποδόσεις των blue chips: ποιες βυθίζονται, ποιες κινούνται κόντρα στο ρεύμα

Στο -7,85% η απόδοση του Γενικού Δείκτη από τις αρχές του έτους. Μετρημένες στα δάχτυλα οι μετοχές που αποκομίζουν κέρδη. ΔΕΗ, Quest Συμμετοχών, Coca Cola HBC, Viochalco και ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ η 5άδα με τις μεγαλύτερες απώλειες.
ΑΓΟΡΕΣ

Οι κεντρικές τράπεζες, η ρευστότητα και το αίνιγμα της επόμενης ημέρας

Με τους δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ανατολή να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα πολλοί αναλυτές προβλέπουν ότι σταδιακά η δυναμική θα ατονήσει και πιθανότατα θα δούμε μια διόρθωση των τιμών των μετοχών.
ΑΓΟΡΕΣ

Το σχέδιο για επενδύσεις στο Χρηματιστήριο με φορολογική ελάφρυνση

Ποια είναι τα έξυπνα κίνητρα που εξετάζει η κυβέρνηση και ανέλυσε το ΙΟΒΕ για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς. Ο αποταμιευτικός λογαριασμός που θα μειώνει τον φόρο για όσους προχωρούν σε επενδύσεις.