ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στον Σταϊκούρα οι τραπεζίτες για το σχέδιο «Ηρακλής»

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί το σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Αχίλλειος πτέρνα» του σχεδίου η υπερβολική ομοιότητα με την ιταλική συνταγή. Αναγκαίες οι προσαρμογές στην ελληνική πραγματικότητα.

Την Πέμπτη το απόγευμα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα με τους επικεφαλής των εμπορικών τραπεζών για να συζητήσουν το σχέδιο μείωσης των «κόκκινων» δανείων, «Ηρακλής», και τις κρίσιμες τεχνικές πτυχές του, προκειμένου να εξασφαλιστεί η μέγιστη συμμετοχή των τραπεζών.

Η συνάντηση έρχεται μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αποκάλυψη του Business Daily την περασμένη Δευτέρα, ότι οι τεχνικές πτυχές του σχεδίου που έχει προωθηθεί στην Κομισιόν δεν έχουν εγκριθεί από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), ότι τεχνικά ζητήματα που έχουν τεθεί από τον επόπτη δεν έχουν απαντηθεί και ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι διοικήσεις των τραπεζών, δεν έχουν την παραμικρή ενημέρωση για την περίμετρο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του σχεδίου.

Μάλιστα ο κ. Σταϊκούρας για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις την Δευτέρα, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΕΝΕ, τόνισε ότι η υλοποίηση του σχεδίου για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων γίνεται με τη συμμετοχή και διαβούλευση όλων των ευρωπαϊκών και ελληνικών θεσμών, των εμπλεκομένων μερών και της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η ισχυροποίηση των τραπεζών αποτελεί μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών παρακολουθεί στενά τη διαμόρφωση του σχεδίου, το οποίο έχει επεξεργαστεί και προωθήσει στις ευρωπαϊκές αρχές ο υφυπουργός Οικονομικών  Γ. Ζαββός, με στόχο να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητά του.

Η αχίλλειος πτέρνα του… «Ηρακλή»

Πηγές που παρακολουθούν στενά την υπόθεση επισημαίνουν στο Business Daily ότι υπάρχει ανησυχία ότι το τελικό σχέδιο που απέστειλε ο κ. Ζαββός στις ευρωπαϊκές αρχές, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως, έχει βασιστεί υπερβολικά στο ιταλικό σχέδιο. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει δώσει την συγκατάθεσή της στο γενικό πλαίσιο και όχι στις τεχνικές λεπτομέρειες και την τελική δομή του σχεδίου που επεξεργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

Πιθανότατα για να εξασφαλίσει μια γρήγορη έγκριση του σχεδίου, ο κ. Ζαββός ακολούθησε πιστά την ιταλική συνταγή.  Ωστόσο η Ελλάδα δεν είναι Ιταλία. Η Ιταλία διαθέτει σημαντικά υψηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση από τη χώρα μας, ενώ ανάλογες αξιολογήσεις έχουν και οι ιταλικές τράπεζες, στοιχεία στα οποία βασίστηκε το ιταλικό σχέδιο.

Η ταύτιση του ελληνικού με το ιταλικό σχέδιο εγγυήσεων, μπορεί να αποτελέσει την αχίλλειο πτέρνα του «Ηρακλή», καθώς θα εγκριθεί από την Κομισιόν αλλά δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί σε πλήρη κλίμακα, για τον απλούστατο λόγο ότι τα στοιχεία που το έκαναν ελκυστικό για τις ιταλικές τράπεζες δεν υπάρχουν στην Ελλάδα.

Οι τράπεζες ανησυχούν πως, ενώ στη θεωρία το σχέδιο θα προβλέπει την κάλυψη προβληματικών δανείων έως 30 δισ. ευρώ, στην πράξη θα μπορέσουν να μεταφέρουν πολύ λιγότερα «κόκκινα» δάνεια, καθώς το κόστος θα είναι απαγορευτικό. Έτσι ο κύριος όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα παραμείνει στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Έντονες είναι οι αιτιάσεις και για την JP Morgan, η οποία δεν φαίνεται να έκανε πολλά για την προσαρμογή του ιταλικού μοντέλου στην ελληνική πραγματικότητα. Την κατάσταση περιέπλεξε περισσότερο η αρνητική στάση του υφυπουργού προς τις τράπεζες, τις οποίες απέκλεισε από κάθε ουσιαστική διαβούλευση, και οι οποίες σε τεχνικό επίπεδο μπορούσαν να επισημάνουν τις αναγκαίες προσαρμογές προκειμένου το σχέδιο «Ηρακλής» να είναι λειτουργικό στην ελληνική πραγματικότητα.

Με την παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα και την ενεργότερη εμπλοκή της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τράπεζες ελπίζουν ότι τα δεκάδες τεχνικά θέματα που έχουν θέσει θα ληφθούν υπόψη και θα υπάρξουν οι απαραίτητες προσαρμογές, ώστε το σχέδιο «Ηρακλής» να ευθυγραμμιστεί με την ελληνική πραγματικότητα.

Αν αυτό δεν γίνει, προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος ορισμένες τράπεζες να βρεθούν σε δύσκολη θέση ενόψει του stress test που θα διενεργήσει η ΕΚΤ το 2020, ενώ είναι πιθανό να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος αμφισβήτησης για την κατάσταση των εγχώριων τραπεζών και την δυνατότητα επίλυσης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί «σκόνταψε» ο Ηρακλής από το πρώτο βήμα

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, μετά την αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου στη σύσκεψη της προηγούμενης Πέμπτης υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο «Ηρακλής» θα είναι μεν λειτουργικός αλλά σε περιορισμένο βαθμό.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί σταμάτησαν να δημιουργούνται νέα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια υποχωρούν παρά τις αναταράξεις που προκάλεσαν πανδημία, ενεργειακή κρίση και η απότομη άνοδος των επιτοκίων. Αντίδοτο η ισχυρή ανάπτυξη της οικονομίας και η εξαιρετική ποιότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση Θεσμών για τους πλειστηριασμούς, κινητοποίηση στην κυβέρνηση

Οι Θεσμοί ζήτησαν στοιχεία από τους servicers για τις επιπτώσεις σε εισπράξεις – ρυθμίσεις. Θέλει λύση η κυβέρνηση, ανησυχεί για επιπτώσεις σε «Ηρακλή», τράπεζες και επενδυτική βαθμίδα. Πιέσεις για άμεση εξέταση του προβλήματος από τον Άρειο Πάγο.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζες: Πώς το «βουνό» των μη εξυπηρετούμενων δανείων έγινε... «λοφάκι»

Οι τράπεζες μείωσαν το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 83,9 δισ. ή -80% σε σχέση με το τέλος του 2016. Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής. Με μονοψήφιο δείκτη «κόκκινων» δανείων το 2022.
Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το «ποτάμι» ρευστότητας των 36 δισ. ευρώ που κράτησε την οικονομία όρθια

Τράπεζες, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η EBRD πλημμύρισαν με ευρώ την αγορά για την ανάσχεση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Μόνο το 2020 «έπεσαν» στην οικονομία 24,4 δισ. ευρώ.