ΓΔ: 1442.55 -0.42% Τζίρος: 46.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:46:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ο χρυσός σε σταυροδρόμι: Θα συνεχίσει το ράλι ή θα χάσει τη λάμψη του;

Δύο σχολές σκέψεις για το πολύτιμο μέταλλο, που είχε το τελευταίο 12μηνο πολύ υψηλότερη απόδοση από τις μετοχές: τι λένε όσοι υποστηρίζουν ότι το ράλι θα συνεχιστεί, ποια είναι τα επιχειρήματα που συνηγορούν σε υποχώρηση.

Οι επενδυτές που εμπιστεύθηκαν το χρυσό σε μια ταραγμένη για τις αγορές περίοδο, όπου περάσαμε από τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας στην κρίση του κορονοϊού, δεν έχουν λόγους να είναι δυσαρεστημένοι από την απόδοση που εξασφαλίζουν: σε δωδεκάμηνη βάση ήταν σχεδόν τετραπλάσια από την απόδοση του δείκτη S&P 500, ξεπερνώντας το 34% έναντι 9,1% για τον κορυφαίο χρηματιστηριακό δείκτη.

Το ερώτημα, όμως, καθώς ο χρυσός κινείται σε τιμές πάνω από τα 1.700 δολ. είναι αν μπορεί να συνεχίσει να κινείται ανοδικά. Σε πρόσφατο άρθρο του investing.com, δύο αναλυτές υποστηρίζουν τις αντίθετες απόψεις για την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου: Ο Μπάρανι Κρίσναν υποστηρίζει ότι η απεριόριστη ικανότητα της Fed για νομισματική τόνωση της οικονομίας και η πιθανότητα να παραταθεί η ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα αρκούν για να ανεβάσουν το χρυσό σε νέα ύψη. Από την άλλη, ο Τζέφρι Σμιθ τονίζει ότι ο χρυσός δεν είναι αναγκαίος πλέον ως αντιστάθμιση για τον πληθωρισμό και ότι μόλις εξασθενίσει η οικονομική αβεβαιότητα της πανδημίας θα υπάρχουν ακόμη λιγότεροι λόγοι για να συνεχιστεί η ροή κεφαλαίων στο ασφαλές αυτό καταφύγιο.

Το ράλι του χρυσού: Άνοδος 34% το τελευταίο 12μηνο

gold

Γιατί ο χρυσός θα λάμψει

Διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην αναμφισβήτητα καλύτερη χρονιά του χρυσού από τα ρεκόρ της προηγούμενη δεκαετίας. Η συνεχής πίεση στην παγκόσμια οικονομία και την υγεία λόγω της πανδημίας σημαίνει ότι θα απαιτηθούν ασφαλείς παράδεισοι για το μέλλον, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει και τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά ή και να ξαναπιάσει το υψηλό του 2011, ξεπερνώντας τα 1.900 δολάρια.

Ωστόσο υπάρχουν δύο θεμελιώδεις προκλήσεις: 

  • Ο πρώτος είναι η Wall Street, που είναι έτοιμη να ανακάμψει, καθώς η Αμερική επιχειρεί να ανοίξει πάλι την οικονομία της μετά το γενικό lockdown λόγω της πανδημίας. Η διάθεση ανάληψης υψηλότερου κινδύνου με τοποθετήσεις σε μετοχές συνήθως ωθεί τα κεφάλαια μακριά από ασφαλή καταφύγια, όπως ο χρυσός.
  • Το επόμενο πρόβλημα για τον χρυσό είναι το δολάριο, το οποίο έχει γίνει όλο και περισσότερο ένα ασφαλές καταφύγιο, ειδικά όταν οι εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας κλιμακώνονται. Το δολάριο ως αποθεματικό νόμισμα του κόσμου ενισχύεται, ακόμα και όταν το εμπόριο των ΗΠΑ ενδέχεται να κινδυνεύει.

Ωστόσο, αν και υπάρχει κινητικότητα σε μετοχές και στο δολάριο στις συνεδριάσεις καθημερινά, η άνοδος της τιμής του χρυσού από το όριο των 1500 δολ. στην αρχή του έτους είναι ένα σαφές σημάδι της στροφής των επενδυτών προς το  χρυσό.

Παρά τις συναλλαγές που περιορίζονται κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, ο χρυσός όχι μόνο κατάφερε να διατηρήσει τα 1.600 δολάρια, αλλά επίσης έφτασε έως και τα 1.760. Μέχρι σήμερα, το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 14% σε ετήσια βάση, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο έχει μειωθεί κατά 45%, παρά τα θετικά μηνύματα για την επιστροφή της ζήτησης του αργού.

Ο επόμενος σημαντικός στόχος για τον χρυσό είναι να σπάσει το φράγμα των 1.800 δολαρίων και να βάλει πλώρη για τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά. Αυτό θα εξαρτηθεί από τους απεριόριστους πόρους και την όρεξη της Federal Reserve, που δείχνει να είναι μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του κόσμου, να διαθέσει τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της οικονομίας.

Οι νέες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας μετά τις αλλεπάλληλες φραστικές επιθέσεις του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα για την εξάπλωση της πανδημίας και η παραβίαση της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ από το Πεκίνο είναι άλλοι παράγοντες που δείχνουν να λειτουργούν καλά για την περαιτέρω άνοδο της τιμής του χρυσού.

Τι λένε όσοι περιμένουν πτώση

Πολλοί είναι εκείνοι που στράφηκαν στην επιλογή του χρυσού φοβούμενοι την αύξηση του πληθωρισμού λόγω της οικονομικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Ωστόσο, οι συνέπειες του τρέχοντος οικονομικού σοκ θα είναι μάλλον αποπληθωριστικές  καθώς όταν εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη δουλειά και το εισόδημά τους ταυτόχρονα, τότε οι τιμές πέφτουν.

Οι τιμές του χρυσού ενδέχεται να αυξηθούν όταν επιταχυνθεί ο πληθωρισμός, αν και τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός θα πρέπει να αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από ότι τα τελευταία 30 χρόνια για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στον χρυσό.

Το πιο πειστικό επιχείρημα για τους επενδυτές είναι ότι η επέκταση του ισολογισμού της Fed έχει αυξήσει την τιμή των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ομόλογα, μετοχές ή, στην περίπτωση ακινήτων, τα έσοδα από την εκμίσθωση ακινήτων. Οι κεντρικές τράπεζες δεν κατάφεραν να ξεφουσκώσουν αυτές τις φούσκες τα 10 τελευταία χρόνια από την προηγούμενη κρίση. Ακόμα κι έτσι, από τις αρχές του 2009, όταν η Federal Reserve φύτεψε τον σπόρο της ποσοτικής χαλάρωσης στην αγορά, οι αποδόσεις του χρυσού σε σχέση με τις μετοχές ήταν απογοητευτικές.

Οι τιμές του χρυσού έχουν αυξηθεί κατά 87% έκτοτε, ενώ ο «σκουριασμένος» S&P 500, έχει αυξηθεί κατά 257%. Ο Nasdaq, όπου συγκεντρώνονται οι σύγχρονες τεχνολογίες, αυξήθηκε κατά 531%. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, για βέλτιστη μακροπρόθεσμη συσσώρευση, οι επενδύσεις πρέπει να δημιουργήσουν αξία, όχι μόνο να την αποθηκεύσουν.

Η υπεραπόδοση του χρυσού τους τελευταίους έξι μήνες οφείλεται λιγότερο στον πληθωρισμό ή στην απειλή αυτού, αλλά κυρίως στο υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας που δημιουργήθηκε, πρώτον, από την εμπορική πολιτική του Τραμπ και, δεύτερον, από την πανδημία. Μόλις εξασθενήσει αυτή η αβεβαιότητα, και καταστεί δυνατό να δούμε ποια προϊόντα, ποιες υπηρεσίες και ποιες τεχνολογίες απαιτούνται από τον κόσμο στην μετά τον Covid εποχή, τότε το επενδυτικό κεφάλαιο θα επανέλθει σε επιλογές που δημιουργούν πρόσθετη αξία κι όχι απλώς αποθηκεύουν τον ήδη υπάρχοντα πλούτο.

Σε αυτό το σημείο, ο χρυσός θα γίνει πολύ ακριβή αντιστάθμιση έναντι της αβεβαιότητας. Ο χρυσός βρισκόταν σε bear market, διάρκειας τεσσάρων ετών, από την κορυφή του το 2011 έως το 2015, διάστημα μέσα στο οποίο έχασε περισσότερο από 40%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στο ΧΑ με το βλέμμα σε αποτελέσματα, διεθνείς αγορές

Στο χαμηλό ημέρας έκλεισε ο ΓΔ στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων στην Ιταλία μετά την επιβολή έκτακτου φόρου στις τράπεζες. Τι προβληματίζει τους αναλυτές. Σήμερα τα αποτελέσματα Alpha Bank και Coca Cola HBC.