Φώτο: Shutterstock

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων ΧΑ και Ευρώπη , πτώση άνω του 6% για τις τράπεζες 

Σε ελεύθερη πτώση οι αγορές σε διεθνές επίπεδο, με τα futures του Dow Jones να υποχωρούν άνω των 600 μονάδων, στον απόηχο των αρνητικών εκτιμήσεων της Fed για τις ΗΠΑ.

Σε επιθετικές ρευστοποιήσεις προχωρούν οι επενδυτές τόσο στις ευρωπαϊκές αγορές όσο και στη Λεωφόρο Αθηνών, με τις τραπεζικές μετοχές, στο ελληνικό χρηματιστήριο, να βρίσκονται για μία ακόμη φορά στο στόχαστρο. 

Το μπαράζ αρνητικών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας, δημιουργεί έντονες ανησυχίες στους επενδυτές. Σαφώς οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον και κυρίως για το εάν θα υπάρξει ένας δεύτερος γύρος lockdown δημιουργεί ένα περιβάλλον αρνητικό προς τις περισσότερο ριψοκίνδυνες επενδύσεις, όπως είναι οι μετοχές. 

Στη Λεωφόρο Αθηνών, πτώση 2,6% σημειώνει ο Γενικός Δείκτης στις 645,46 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 23,89 εκατ. Ανοδικά κινούνται 11 μετοχές, πτωτικά 66, ενώ τέσσερις παραμένουν αμετάβλητες. Στο -2,88% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 1,82% χαμηλότερα ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης

Ισχυρότατες οι πιέσεις για τις τραπεζικές μετοχές, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 6,7%, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται όλες οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Εξ αυτών τις μεγαλύτερες απώλειες εμφανίζουν οι τίτλοι των ΕΤΕ (-9%), Alpha Bank 9(-6%), Eurobank (-5,73%) και Τράπεζα Πειραιώς (-5,62%).

Ανάλογα αρνητικό είναι το κλίμα και στην Ευρώπη, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 να υποχωρεί 2,36%, με τις μετοχές ταξιδιωτικών ομίλων να προσγειώνονται στο -5% και όλους τους κλαδικούς δείκτες να εμφανίζουν πτώση. Στο 2,85% η πτώση για τον DAX 30, με τον FTSE 100 να υποχωρεί 2,61% και τον CAC 40 να κινείται 3% χαμηλότερα. Στο -3,26% ο FTSE MIB, ενώ ισχυρότερες είναι οι πιέσεις που δέχεται η ισπανική αγορά, με τον ΙΒΕΧ 35 να αποδυναμώνεται άνω του 3,5%. 

H Fed εκτίμησε ότι η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 6,5% και θα ανακάμψει κατά 5% το 2021, δηλαδή με ικανοποιητικό ρυθμό αλλά όχι αρκετό ώστε να καλύψουν πλήρως τη «ζημιά» που έχει προκαλέσει στην οικονομική δραστηριότητα η πανδημία. Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τουλάχιστον έως το 2022.

«Δεν εξετάζουμε το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων. Ούτε καν το σκεφτόμαστε. Αυτό που σκεφτόμαστε είναι πώς θα στηρίξουμε την οικονομία. Και πιστεύουμε ότι θα πρέπει να το πράξουμε για αρκετό διάστημα», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, σε έναν αρκετά δραματικό τόνο.

Σε αυτό το κλίμα ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχονται και τα futures της Wall Street, με τον Dow Jones να υποχωρεί κατά 626 μονάδες ή 2,29%, τον S&P 500  να αποδυναμώνεται 1,96% ενώ 1,53% χαμηλότερα κινείται ο Nasdaq.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ρευστοποιήσεις στις αγορές υπό τον φόβο επιστροφής της πανδημίας 

Το νέο υψηλό επίπεδο θανάτων στις ΗΠΑ σε ένα 24ωρο, αλλά και lockdown σε περιοχές της Βρετανίας επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την ανάγκη λήψης γενικευμένων μέτρων περιορισμού οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.