Φωτο: Shutterstock

Μεγάλες απώλειες στη Wall Street προκαλεί η αναζωπύρωση της πανδημίας

«Βουτιά» -2,84% για τον Dow Jones. Σε περιοριστικά μέτρα σε Τέξας και Φλόριντα οδήγησε η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Καθυστερεί το άνοιγμα των συνόρων ΗΠΑ - Ευρώπης.

Με βαριές απώλειες ολοκληρώθηκε η χρηματιστηριακή εβδομάδα για τη Wall Street με τους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου να κλείνουν σήμερα με πτώση άνω του 2% λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊου που υποχρέωσε τις αρχές σε Τέξας και Φλόριντα να λάβουν περιοριστικά μέτρα για τα μπαρ και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 20.015,55 μονάδες σημειώνοντας απώλειες -2,85%, ο S&P 500 υποχώρησε κατά -2,40% ενώ απώλειες -2,59% σημείωσε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας NASDAQ.

Την ίδια ώρα, σε μια ένδειξη ότι τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η πανδημία καθυστερούν το άνοιγμα των συνόρων στην Ευρώπη, πληροφορίες του Bloomberg αναφέρουν ότι στην Κομισιόν συζητείται σενάριο απαγόρευσης και μετά την 1η Ιουλίου της εισόδου επισκεπτών προερχόμενων από τις ΗΠΑ, ενώ υπάρχει προβληματισμός για το άνοιγμα των συνόρων και με την Κίνα. Ο δείκτης Stoxx-600 έκλεισε τη συνεδρίαση σήμερα με πτώση 0,39% ενώ οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές εντάθηκαν αργά το απόγευμα με τα futures να ακολουθούν την πτώση της Νέας Υόρκης.

Τα νέα για την αναζωπύρωση της πανδημίας απογοήτευσαν τους επενδυτές οι οποίοι ήλπιζαν στην επανεκκίνηση των οικονομιών και την σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στην παγκόσμια οικονομία.

Σημειώνεται ότι ρεκόρ νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν επίσης στην Αλαμπάμα, την Καλιφόρνια, το Αϊντάχο, το Μισισιπή, το Μισσούρι, τη Νεβάδα, την Οκλαχόμα, την Νότια Καρολίνα και το Ουαϊόμινγκ, καταγράφοντας την υψηλότερη αύξηση ημέρας από το ξεκίνημα της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι τιμές των μετόχων έχουν αποσυνδεθεί από τα θεμελιώδη μεγέθη και υπάρχει κίνδυνος σημαντικής πτώσης, ιδιαίτερα αν υπάρξει ένα νέο κύμα περιοριστικών μέτρων λόγω αναζωπύρωσης της πανδημίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ