Φώτο: Shutterstock

Προσπάθεια ανάκαμψης στη Wall Street, ράλι για τον χρυσό

Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 βρέθηκε ο χρυσός ενώ το αμερικανικό χρηματιστήριο επέστρεψε σε θετικά πρόσημα παρά τους φόβους που φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Aνοδικά έκλεισε η Wall Street ενισχυμένη κυρίως από την άνοδο στην τεχνολογία, καθώς οι επενδυτές άντλησαν αισιοδοξία από την αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών παρά την μαζική άνοδο των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ που απειλεί τον ρυθμό της οικονομικής ανάκαμψης.

Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 25.812 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,52% στις 3.099 μονάδες και ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 1,87% στις 10.058 μονάδες.

Σε υψηλό 9 ετών σκαρφάλωσε ο χρυσός ξεπερνώντας τα 1.800 δολ. ανά ουγγιά καθώς και πάλι οι επενδυτές στρέφονται στο «ασφαλές» αυτό καταφύγιο. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου πρόσθεσε κατέγραψε άνοδο 1,1% και έκλεισε στα 1.800,50 δολ. ανά ουγγιά. 

Με απώλειες έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο καθώς οι επενδυτές φοβούνται πιθανά νέα lockdown σε μεγάλες πολιτείες των ΗΠΑ όπως το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Φλόριντα. Το αργό παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε πτώση 1,1% κλείνοντας στα 39,27 δολ. το βαρέλι. Σε εξαμηνιαία βάση το πετρέλαιο έχει χάσει 36% ενώ σε τριμηνιαίο επίπεδο οι τιμές ανέκαμψαν κατά 92%, μετά ην πρωτοφανή κατρακύλα του Απριλίου.

Αρκετές πολιτείες, όπως η Καλιφόρνια και το Τέξας, απέρριψαν τα σχέδια για περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών στο άνοιγμα των επιχειρήσεων λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των λοιμώξεων. Τα κρούσματα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 43% και οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 20%, σύμφωνα με το Reuters.

Μετά την αύξηση των κρουσμάτων, οι αεροπορικές εταιρείες και οι εταιρείες κρουαζιέρας δέχθηκαν μεγάλη πίεση, με τις American Airlines και Carnival να διαπραγματεύονται χαμηλότερα.

Με την Καλιφόρνια και το Τέξας να σημειώνουν ρεκόρ νέων κρουσμάτων, οι επενδυτές αναμένουν σε περισσότερα κίνητρα για την ενίσχυση της εγχώριας οικονομίας. Οκτώ από τους 11 κύριους υπο-δείκτες του S&P 500 διαπραγματεύονταν ελαφρώς υψηλότερα, με τα μερίδια ακινήτων και χρηματοοικονομικά (SPSY) να οδηγούν σε κέρδη.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve Jerome Powell, ο οποίος θα καταθέσει ενώπιον των ΗΠΑ Επιτροπή Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε ότι ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού θα μπορούσε «να αναγκάσει την κυβέρνηση και να κλείσει και πάλι την οικονομική δραστηριότητα ... και να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού».

Στο μεταξύ οι εντάσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ εντείνονται καθώς η Ουάσινγκτον σταματάει πια το ειδικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ ως απάντηση στο νέο νόμο της Κίνας για την ασφάλεια. «Εάν το περιβάλλον μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας συνεχίσει να επιδεινώνεται, η αγορά δεν πρόκειται να είναι ευτυχισμένη, αλλά επειδή ελάχιστα έχουν γίνει γνωστά για το τι συμβαίνει με αυτούς τους νέους νόμους, δεν έχει μεγάλο αντίκτυπο ακόμη», δήλωσε Ο Robert Pavlik, επικεφαλής στρατηγικών επενδύσεων στη SlateStone Wealth LLC στη Νέα Υόρκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Λύγισαν τη Wall Street τα μέτρα στην Καλιφόρνια για τον ιό

Παρά την αρχική αισιοδοξία των επενδυτών από τα θετικά νέα στον τομέα των εμβολίων κατά της πανδημίας, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε σημειώνοντας απώλειες μετά την ανακοίνωση νέων μέτρων στην Καλιφόρνια.
ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη σε Ευρώπη και Αμερική παρά την εξάπλωση της πανδημίας

Παρά την αύξηση των κρουσμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο οι αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σημειώνουν κέρδη με την αισιοδοξία να αντλείται από τα νέα για επιτάχυνση των διαδικασιών για πιθανό εμβόλιο.