Μεικτά πρόσημα στη Wall Street παρά τα καλά νέα για εμβόλιο

Tα θετικά νέα για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και τα καλά αποτελέσματα πιθανού εμβολίου κατά του κορονοϊού από την Pfizer ώθησαν S&P 500 και Nasdaq, αλλά ο Dow Jones έκλεισε με μικρή πτώση.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε σήμερα το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να ξεπεράσουν τους φόβους που δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας στις ΗΠΑ, εν μέσω αισιοδοξίας για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά και από τα σημερινά νέα για την αγορά εργασίας. Ελπίδες για αντιμετώπιση της πανδημίας έδωσε και η είδηση για πιθανό εμβόλιο από την Pfizer.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,30% στις 25.735 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,50% στις 3.115 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,95% στις 10.154 μονάδες. 

Με μεγάλα κέρδη έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν μεγάλη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Έτσι, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,4% στα 39,82 δολ. το βαρέλι. Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 26 Ιουνίου. 

Με πτώση έκλεισε ο χρυσός σήμερα με τους επενδυτές να επιλέγουν να κατοχυρώσουν τα κέρδη τους μετά το ράλι των τελευταίων ημερών που έφτασε το πολύτιμο μέταλλο σε υψηλό 9 ετών.  καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών μετά το πρόσφατα ράλι που οδήγησε το πολύτιμο μέταλλο να κλείσει χθες στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011. Έτσι, το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κατέγραψε πτώση 1,1% στα 1.779,90 δολ. ανά ουγγιά.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,67% ενώ το δολάριο υποχώρησε κατά 0,2% σε σχέση με το ευρώ, στο 1,1259 δολ. από 1,1236 χθες.

Οι μετοχές της Pfizer ενισχύθηκαν σήμερα, αφού τα προκαταρκτικά δεδομένα για ένα εμβόλιο Covid-19 έδειξαν υποσχόμενα αποτελέσματα, ωθώντας και την αγορά υψηλότερα. Η Pfizer Inc κατέγραψε άνοδο 5% και η μετοχή της Biontech Se, με την οποία συνεργάζεται η Pfizer για το εμβόλιο, σημείωσε άνοδο κατά 2,2%. 

Το πρόγραμμα εμβολίων, που ονομάζεται Project Lightspeed, στοχεύει στην καταπολέμηση του ιού Covid-19.Τα προκαταρκτικά δεδομένα έδειξαν ότι ένα από τα πιθανά τέσσερα εμβόλια του προγράμματος, το BNT162b1, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό χωρίς να έχει αρνητικές παρενέργειες. 

Παράλληλα οι επενδυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στη Fed καθώς από τα πρακτικά της συνεδρίασης της που δημοσιεύθηκαν σήμερα έγινε σαφές ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση δεύτερου κύματος πανδημίας, εξετάζοντας το ενδεχόμενο δραστικών παρεμβάσεων για τον πλήρη έλεγχο της καμπύλης επιτοκίων.

Όπως έγραφε το BD νωρίτερα, πάνω από 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας και συγκεκριμένα 2,369 εκατ. δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Automatic Data Processing, με τους οικονομολόγους ωστόσο να αναμένουν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 2,5 εκατ. θέσεων. 

Επίσης, τα στοιχεία του Μαΐου αναθεωρήθηκαν σημαντικά σε αύξηση 3,065 εκατ. θέσεων από την αρχική εκτίμηση για μείωση κατά 2,76 εκατ. θέσεις απασχόλησης.  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιουνίου, οι μικρές επιχειρήσεις δημιουργήσαν 937.000 θέσεις, οι μικρομεσαίες 559.000 θέσεις, ενώ οι μεγάλες εταιρείες 873.000 θέσεις. Παράλληλα, ο τομέας των υπηρεσιών σημείωσε μεγάλη αύξηση, δημιουργώντας 1,9 εκατ. θέσεις εργασίας.

Η IHS Markit ανακοίνωσε ότι ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε τον Ιούνιο στις 49,8 μονάδες, σημειώνοντας άλμα-ρεκόρ 10 μονάδων από τον Μάιο.

Η απότομη ανάκαμψη της βιομηχανίας μετά την πτώση τον Απρίλιο και τον Μάιο οδήγησε σε ισχυρή βελτίωση του αριθμού των νέων παραγγελιών και των δεικτών παραγωγής και ανοίγει το δρόμο για έναν σταθερό Ιούλιο, αλλά η πορεία θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού, υποστηρίζουν αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Το ιστορικό υψηλό της Apple έφερε κέρδη στη Wall

Στο σύνολο του Ιουλίου, ο Dow ενισχύθηκε 2,4%, ο S&P 500 5,5% και ο Nasdaq Composite 6,8%, διαγράφοντας τις απώλειες που κατέγραφαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με στήριγμα τη μετοχή της Apple που ενισχύθηκε 10% σε νέο ιστορικό υψηλό. 
ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» ο Dow Jones, μεγάλη η πτώση και στις ευρωαγορές

Η ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία και τα σχόλια Τραμπ για αναβολή των εκλογών, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, προκαλούν μεγάλη πτώση στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.