Φώτο: Shutterstock

Ισχυρή ανοδική αντίδραση στο ΧΑ με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο

Πάνω από 3% τα κέρδη του Γενικού Δείκτη λίγο πριν το κλείσιμο, πάνω από 5% η άνοδος του τραπεζικού. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών.

Επιταχύνει τους ρυθμούς ανόδου το Χρηματιστήριο στην τελική ευθεία για το κλείσιμο της συνεδρίασης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τραπεζικές μετοχές, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις αγορές της Ευρώπης, όπου επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για οικονομική ανάκαμψη μετά την επανεκκίνηση των οικονομιών.

Περίπου μισή ώρα πριν το κλείσιμο της κανονικής συνεδρίασης και την έναρξη των δημοπρασιών, ο Γενικός Δείκτης ενισχυόταν κατά 3,20%, με τον τραπεζικό να κερδίζει περίπου 5,20%, καθώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι επενδυτές «ποντάρουν» στις τράπεζες, λόγω της αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη.

Οι καλές ειδήσεις από χθες για την πρόοδο στην ανάπτυξη εμβολίου, αλλά και η σημερινή ανακοίνωση για τη δημιουργία 4,8 εκατ. νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, έχουν συμβάλει στην υπέρβαση, για την ώρα τουλάχιστον, των ανησυχιών για δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στην Αθήνα, τα καλά νέα για τον τραπεζικό τομέα, με σπουδαιότερο την ολοκλήρωση της τιλοποίησης Neptune από την Alpha Bank, δημιουργούν πρόσθετο ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές. Ξεχωρίζει σήμερα η μετοχή της Εθνικής, με άνοδο που ξεπερνά το 8%. Ισχυρή άνοδο, σχεδόν κατά 3% σημειώνει και η μετοχή του ΟΤΕ. Ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και τις 660 μονάδες, αλλά πάντως εξακολουθεί να προβληματίζει το χαμηλό ύψος των συναλλαγών, καθώς ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 34 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, το Business Daily μετέδωσε:

Ανοδικά συνεχίζει να κινείται η ελληνική αγορά, με βασικό της χαρακτηριστικό, όμως, για μία ακόμη συνεδρίαση τον εξαιρετικά χαμηλό τζίρο των συναλλαγών, γεγονός που υποδεικνύει την έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος εκ μέρους των επενδυτών.

Οι τραπεζικές μετοχές εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο σημειώνοντας σημαντική άνοδο, ενώ σε θετική πορεία κινείται εν γένει η υψηλή κεφαλαιοποίηση, με επιλεκτικές κινήσεις σε συγκεκριμένους τίτλους εταιρειών που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, όπως η Lamda (+2,83%), με την επίσημη για αύριο έναρξη των εργασιών στο Ελληνικό, αλλά και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (+3,58%), μετά την εντυπωσιακή υποδοχή του ομολόγου της. 

O Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 651,34 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,55%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 17,36 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 61 μετοχές, 22 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,56%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,34%.

Κέρδη άνω του 2,5% για τις μετοχές των Alpha Bank και Eurobank, ενώ καλύτερη είναι η απόδοση για Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες ενισχύονται 3,95% και 3,57% αντίστοιχα. Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που κινείται αρνητικά είναι αυτή της Coca-Cola (-1,35%).

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+2,92%) και Προσωπικών Προϊόντων (+3,48%), ενώ απώλειες σημειώνουν οι δείκτης των Τροφίμων (-1,32%) και Υγείας (-0,49%).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Ισχυρή άνοδος στο Χ.Α., έχασαν τα κέρδη τους οι τράπεζες

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 0,1%, καθώς οι μετοχές δεν κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα ενδοσυνεδριακά τους κέρδη, παρά τα χθεσινά αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς, που αποτέλεσαν ευχάριστη έκπληξη για τους αναλυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν οι φόβοι για τις τράπεζες, ράλι ανακούφισης στο Χρηματιστήριο

Τα καλύτερα από τις προβλέψεις αποτελέσματα της Τρ. Πειραιώς περιορίζουν τις ανησυχίες για την επίπτωση της κρίσης στις τράπεζες και διατηρούν για δεύτερη συνεδρίαση την ορμή των τραπεζικών μετοχών.