ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
short selling

«Λουκέτο» σε fund του επενδυτικού οίκου που παίζει... άγριο short στην Ελλάδα

Το βασικό της hedge fund κλείνει η Lansdowne έχοντας υποστεί μεγάλες ζημιές και εκροές κεφαλαίων. Διατηρεί μεγάλες short θέσεις στην Ελλάδα, παρότι διαψεύσθηκαν με πάταγο οι προβλέψεις της για καταστροφή.

«Λουκέτο» στο βασικό της hedge fund βάζει η επενδυτική εταιρεία Lansdowne Partners, που έγινε πολύ γνωστή στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά από τα μεγάλα «στοιχήματα» short σε μετοχές τραπεζών και της ΔΕΗ, αλλά και από τη μεγάλη επίθεση που είχε εξαπολύσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2018, προκαλώντας αναστάτωση στη Λεωφόρο Αθηνών, με μια έκθεση που προέβλεπε ντόμινο καταρρεύσεων των ελληνικών τραπεζών και της ΔΕΗ.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Lansdowne κλείνει το βασικό της fund για να απομακρυνθεί από το short selling, καθώς έχει υποστεί τις χειρότερες ζημιές στην ιστορία της. Όπως ανέφερε πηγή που γνωρίζει το θέμα, κλείνει το κύριο επενδυτικό fund του ομίλου, το Lansdowne Developed Markets Fund, που τοποθετεί κεφάλαια σε ανεπτυγμένες αγορές και έχει ενεργητικό 2,8 δισ. δολ. Στους επενδυτές δίνεται η δυνατότητα εξαγοράς των μεριδίων τους, ή μπορούν να τα μεταφέρουν στο Lansdowne Developed Markets Long Only Fund, ή στο νεοσύστατο LDM Opportunities Fund, που επενδύει σε νεοφυείς εταιρείες. Πάντως, η Lansdowne δεν θα εγκαταλείψει εντελώς το short selling, αλλά θα το συνεχίσει μέσα από άλλα χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται.

Η Lansdowne βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση φέτος, καθώς οι αποδόσεις των κεφαλαίων της ήταν πολύ κακές, τόσο στην πτώση του Μαρτίου, όσο και στην άνοδο των αγορών που ακολούθησε. Τον Μάρτιο, το κύριο hedge fund του επενδυτικού οίκου υπέστη απώλειες 13%, τις μεγαλύτερες από τότε που ιδρύθηκε, πριν από δύο δεκαετίες. Το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι απώλειες έφθασαν το 23,3%. Οι κακές αποδόσεις επί σειρά ετών έχουν μειώσει τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Lansdowne από το υψηλότερο επίπεδο των 22 δισ. δολ. σε μόλις 9,8 δισ. δολ.

Δεν είναι σαφές αν αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τη στρατηγική της Lansdowne στην ελληνική αγορά, βέβαιο είναι πάντως ότι και «στοιχήματα» κατά των ελληνικών τραπεζών και της ΔΕΗ προς το παρόν δεν φαίνεται να αποδίδουν τα αναμενόμενα στον επενδυτικό οίκο, αφού δεν επιβεβαιώνεται το βασικό του σενάριο για παράλληλη κατάρρευση των τραπεζών και της ΔΕΗ.

Η Lansdowne, σύμφωνα με τις δηλώσεις της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες μεγάλες short θέσεις στην ελληνική αγορά. Οι δύο μεγαλύτερες ανοικτές θέσεις εντοπίζονται στην Τρ. Πειραιώς και στη ΔΕΗ και μικρότερες στην Eurobank και την Alpha Bank.

Οι θέσεις short της Lansdowne στην Ελλάδα

ΜετοχήΑνοιχτή Θέση
PIRAEUS BANK2,57%
ΔΕΗ1,59%
EUROBANK ERGASIAS 0,90%
ALPHA BANK1,00%

Η μεγάλη... επίθεση του Οκτωβρίου 2018

Η μεγαλύτερη κερδοσκοπική επίθεση από την Lansdowne στην ελληνική αγορά έγινε στις αρχές Οκτωβρίου 2018, όταν ο οίκος παρουσίασε μια καταστροφολογική ανάλυσε σε περίπου 100 επενδυτές στο Λονδίνο, σε μια προσπάθεια να πείσει ότι οι ελληνικές τράπεζες πήγαιναν για... «λουκέτο», καθώς θα χρειάζονταν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, 7 δισ. ευρώ νέα κεφάλαια, τη στιγμή που η (τότε) χρηματιστηριακή τους αξία ήταν 5,4 δισ. ευρώ. Επίσης, ο οίκος υπολόγιζε ότι οι τράπεζες θα έχαναν γύρω στο 1 δισ. ευρώ από τη χρεοκοπία της ΔΕΗ.

Η έκθεση αυτή είχε προκαλέσει αίσθηση στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους και δεν ήταν λίγοι οι ξένοι επενδυτές που πείσθηκαν να παίξουν short τις τραπεζικές μετοχές, προκαλώντας έντονες αναταράξεις στο Χρηματιστήριο. Τη Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,5% ενώ οι τράπεζες έχασαν 4% και την επόμενη ημέρα, την Τρίτη 3 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε «ξεπούλημα» των τραπεζών με τον δείκτη τους να υποχωρεί κατά 8,8%. Η κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών υποχρέωσε την τότε κυβέρνηση να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη, ενώ λίγες ημέρες μετά παρενέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών».

Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μέσα στον Οκτώβριο βρέθηκε να χάνει το 50% της αξίας της, η Eurobank βρέθηκε στο -27,2% , η Εθνική Τράπεζα στο -14,8% ενώ η μετοχή της Alpha Bank βρέθηκε να χάνει το 14,8%της αξίας της. Μέσα σε λίγες ημέρες η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μειώθηκε κατά σχεδόν 1 δισ. ευρώ! Βέβαια, με το πέρασμα του χρόνου έγινε σαφές ότι το σενάριο καταστροφής που είχε παρουσιάσει η Lansdowne απείχε πολύ από την πραγματικότητα, ενώ το 2019 όσοι επέμεναν -μεταξύ τους και η Lansdowne- σε στρατηγικές υποτιμητικής κερδοσκοπίας «έκαψαν τα δάκτυλά τους», αφού ο Γενικός Δείκτης στο ΧΑ έκλεισε τη χρονιά με κέρδη της τάξεως του 50%, τα μεγαλύτερα από κάθε άλλο δείκτη διεθνώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Κλείδωσε» στα 4 ευρώ η τιμή της Πειραιώς, υψηλή ζήτηση και από Ελλάδα

Με προσφορές που πλησίασαν τα 10 δισ. ευρώ έκλεισε το βιβλίο του placement, ενώ από την Ελλάδα οι προσφορές ήταν της τάξεως των 1 δισ. ευρώ. Πώς θα κατανεμηθούν οι μετοχές στους Έλληνες με προτεραιότητα στους ιδιώτες.
ΑΓΟΡΕΣ

Στην εκκίνηση το placement της Πειραιώς: Η τιμή και οι Έλληνες επενδυτές

Μεγάλο εύρος, μεταξύ 3,7 και 4 ευρώ, επέλεξε το ΤΧΣ για την τιμή διάθεσης, την οποία θα καθορίσουν οι ξένοι επενδυτές με τις προσφορές τους. Πώς θα κατανεμηθούν μετοχές σε Έλληνες ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές.
trapezes-banks
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι ελληνικές τράπεζες «κλειδώνουν» διπλάσιες αποτιμήσεις από το 2019

Η τεράστια διαδρομή που έχουν διανύσει οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές από το 2019: Τι δείχνει η σχέση τιμής προς τη λογιστική αξία. Πώς οι διεθνείς επενδυτές θα επιβεβαιώσουν με τα κεφάλαιά τους την αλλαγή επενδυτικής «πίστας».
ΑΓΟΡΕΣ

Crash test στα μετοχικά αμοιβαία: Ποια «νίκησαν» τον Γενικό Δείκτη

Έξι στα δέκα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια είχαν το 2023 μεγαλύτερη απόδοση από τον Γενικό Δείκτη. Ποιο ήταν το κορυφαίο που ξεπέρασε το 50%, ποια υστέρησαν. Τι θα πρέπει να γνωρίζουν και να προσέχουν οι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό ράλι «βλέπουν» οι αναλυτές: Γιατί παραμένουν φθηνές οι μετοχές

Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών παραμένουν πολύ χαμηλότερες από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Χάνουν το πλεονέκτημα των επιτοκίων, αλλά θα είναι αντίβαρο η αύξηση χορηγήσεων. Ποιες είναι οι τιμές στόχοι.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Το ΧΑ παίζει... μπάλα μόνο του: Πρώτο με διπλάσια απόδοση από τον δεύτερο

Ο Economist πίνει... ούζο στο όνομα της ελληνικής αγοράς: Κορυφαία πραγματική απόδοση στον κόσμο με απόσταση σχεδόν 20 μονάδων από τη δεύτερη. Γιατί δεν είναι υπερβολικές οι αποτιμήσεις των μετοχών: οι κρίσιμοι δείκτες.