Φωτο: Shutterstock

«Φρένο» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μικτές οι τάσεις στη Wall

Οι δυσοίωνες προβλέψεις από Κομισιόν και ΟΟΣΑ καθώς και τα αδύναμα στοιχεία για τη γερμανική παραγωγή στη Γερμανία έβαλαν φρένο στο ράλι της Δευτέρας.

Στο «κόκκινο» έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι δυσοίωνες προβλέψεις από Κομισιόν και ΟΟΣΑ καθώς και τα αδύναμα στοιχεία για τη γερμανική παραγωγή στη Γερμανία έβαλαν φρένο στο ράλι της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε στο -0,6%, με τον τεχνολογικό κλάδο να ηγείται των απωλειών με πτώση 1,2%.

Ο γερμανικός DAX υποχώρησε 0,92% στις 12.616 μονάδες, ο FTSE 100 στη Βρετανία έχασε 1,53% στις 6.189 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στο -0,74% στις 5.043 μονάδες. Στο -0,1% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB, ενώ πτώση 1,44% σημείωσε ο ισπανικός IBEX 35.

Στην Ευρωζώνη, η Κομισιόν προχώρησε σε ακόμη πιο αρνητική εκτίμηση για την ύφεση, την οποία τοποθέτησε στο 8,7% για το τρέχον έτος (από -7,7% που προέβλεπε τον Μάιο), ενώ όπως εκτίμησε, ορισμένες οικονομίες της περιοχής θα βιώσουν πρωτόγνωρες συνθήκες, όπως αυτή της Ιταλίας με πρόβλεψη για ύφεση που θα ξεπεράσει το 11%. Παράλληλα η Κομισιόν στην έκθεσή της υποστηρίζει ότι ακόμη και αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις μπορεί να αποδειχθούν... αισιόδοξες, καθώς κανείς δεν γνωρίζει την εξέλιξη που μπορεί να έχει η πανδημία.

Παράλληλα, στη Γερμανία η βιομηχανική παραγωγή ανέκαμψε κατά 7,8% τον Μάιο, αλλά δεν ικανοποίησε τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που ανέμεναν 10% αύξηση. Τον Μάιο είχε καταγραφεί συρρίκνωση 17,5%.

Στη Wall Street, ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 193 μονάδες ή 0,73%, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,27%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq ενισχύεται 0,13%.

Στον επιχειρηματικό κλάδο, η μετοχή της φαρμακευτικής εταιρείας Novavax σημειώνει ράλι άνω του 25% καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ την επέλεξε για τη σύναψη συμβολαίου ύψους 1,6 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορονοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Βουλιάζει» ο Dow Jones, μεγάλη η πτώση και στις ευρωαγορές

Η ιστορική «βουτιά» του ΑΕΠ σε ΗΠΑ και Γερμανία και τα σχόλια Τραμπ για αναβολή των εκλογών, σε συνδυασμό με τα απογοητευτικά αποτελέσματα, προκαλούν μεγάλη πτώση στις αγορές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.