ΓΔ: 790.02 1.39% Τζίρος: 35.12 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:00:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Παρεμβαίνει το Πεκίνο για να φρενάρει το ράλι στο Χρηματιστήριο

Με την αξία των μετοχών να έχει εκτοξευτεί κατά 1 τρισ. δολάρια το τελευταίο διάστημα, η κινεζική κυβέρνηση προχωρά σε πωλήσεις μέσω κρατικών χαρτοφυλακίων για να αποφευχθεί επανάληψη των γεγονότων του 2015.

Μετά από ένα ράλι οκτώ ημερών στο κινεζικό Χρηματιστήριο, με τις ανησυχίες να εντείνονται για την δημιουργία μιας νέας φούσκας και τον κίνδυνο να επαναληφθεί η «φούσκα» του 2015, η κινεζική κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει με στόχο να «παγώσει» το επενδυτικό αίσθημα ευφορίας και να ελέγξει την αγορά.

Το Πεκίνο έδειξε τα πρώτα σημάδια ανησυχίας από την ταχύτητα του ανοδικού ράλι την Πέμπτη όταν κρατικά funds ανακοίνωσαν οτι σχεδιάζουν να περιορίσουν την συμμετοχή τους σε μετοχές που εκτοξεύτηκαν αυτή την εβδομάδα. Η κινεζική κρατική εφημερίδα China Economic Times την Παρασκευή προειδοποίησε για τους κινδύνους μιας «τρελής» ανοδικής αγοράς ενώ το πρακτορείο Caixin ανέφερε πως οι ρυθμιστικές Αρχές ζήτησαν από τα fund να περιορίσουν τα μεγέθη των νέων μετοχών.

Το ράλι στη Σαγκάη

Οι αναλυτές σημειώνουν πως οι κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης έρχονται για να συγκρατήσουν την ανοδική πορεία που έχει φτάσει σε μεγάλα ύψη, πολύ γρήγορα. Την ίδια στιγμή που επικρατεί ενθουσιασμός για τα κέρδη που έχουν εκτοξευτεί τον τελευταίο μήνα, οι Αρχές θέλουν να δημιουργήσουν μια σταθερή ανοδική αγορά παρά να ζήσει η κινεζική αγορά το σπάσιμο ακόμα μιας φούσκας όπως εκείνη πριν από 5 χρόνια που «έσκασε» με απώλειες 5 τρισ. δολαρίων.

Από την πλευρά τους, οι Κινέζοι αξιωματούχοι δείχνουν να έχουν πολλούς λόγους για να επιθυμούν μια χρηματιστηριακή αγορά σε άνοδο. Ο θετικός αντίκτυπος της αγοράς, μπορεί να ενισχύσει τις προσπάθειες για να ανακάμψει και πάλι η καταναλωτική ζήτηση, ενώ οι υψηλότερες τιμές μετοχών θα κάνει τις υπερχρεωμένες εταιρείες να μπορέσουν να αυτοχρηματοδοτηθούν. Η αισιοδοξία των επενδυτών θα επηρεάσει και την αγορά του Χονγκ Κονγκ βοηθώντας να ηρεμήσουν οι εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί από την επιθυμία της κινεζικής κυβέρνησης να εντείνει τον πολιτικό έλεγχο στη χερσόνησο.

Οι Αρχές θέλουν να αποφύγουν μια επανάληψη των γεγονότων του 2015, όταν το σκάσιμο της φούσκας και οι αδέξιοι χειρισμοί της κυβέρνησης στην κατάρρευση της αγοράς πλήγωσαν την φήμη της, ενώ άφησαν εκατομμύρια επενδυτές με βαριές απώλειες.

Γιο αυτό τον λόγο, το fund του Εθνικού Συμβουλίου για την Κοινωνική Ασφάλεια που αποτελεί και το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο της Κίνας ανέφερε την Πέμπτη πως σκοπεύει να πουλήσει ένα ποσοστό ύψους 2% της People's Insurance Company. Το fund που διαχειρίζεται περισσότερα από 314 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία δήλωσε πως η πώληση αποτελεί μέρος των «συνηθισμένων δραστηριοτήτων εκποίησης». Η μετοχή κατέγραψε πτώση 7,4% στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης που ήταν η μεγαλύτερη τους τελευταίους πέντε μήνες.

Ένα μικρότερο κρατικό fund το National Integrated Circuit Investment Fund που επικεντρώνεται σε ημιαγωγούς προωθώντας Κινέζους κατασκευαστές, ανακοίνωσε τα σχέδια του να «ξεφορτώσει» μετοχές τριών εταιρειών με αποτέλεσμα να καταγράψουν απώλειες που ξεπέρασαν το 3,8%.

Την ίδια στιγμή, ξένα fund έχουν αρχίσει και ακολουθούν την ίδια τακτική και ρευστοποίησαν τον Ιούνιο κινεζικές μετοχές αξίας 4,4 δισ. γουάν που είναι το μεγαλύτερο ποσό από τον περασμένο Μάρτιο.

Η αξία των κινεζικών μετοχών αυτή την εβδομάδα αυξήθηκε κατά 1 τρισ. δολάρια περίπου ξεπερνώντας σε κέρδη οποιαδήποτε άλλη αγορά στον κόσμο. Ταυτόχρονα όμως, τα περιθώρια δανεισμού αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2015 και οι διαδικτυακές πλατφόρμες των χρηματιστών προσπαθούν να ανταποκριθούν στην ζήτηση.

Εν αντιθέσει με το 2015, το Πεκίνο έχει προχωρήσει σε πιο ουσιαστικά μέτρα αυτή την φορά που θέλει να διαχειριστεί μια αργή ανοδική πορεία στην χρηματιστηριακή αγορά με τους αναλυτές να αναμένουν τα αποτελέσματα της νέας κρατικής παρέμβασης στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Αύξηση κερδών για το 62% των εταιρειών στα χρηματιστήρια Σεντζέν και Σαγκάης το 2019

Συνολικά 141 εταιρείες θα μοιράσουν καθαρά κέρδη στους μετόχους τους για το 2019, τα οποία και θα ξεπερνούν το 1 δισ. γουάν (περίπου 145,2 εκατ. δολάρια) σύμφωνα με την εκτίμηση της China Securities Journal.
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι του πρώτου εξαμήνου 2022

Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης έκλεισε το πρώτο εξάμηνο με πτώση 9,28% στις 810,42 μονάδες, ενώ λίγες ημέρες πριν την έναρξη του πολέμου κατέγραφε την υψηλότερη τιμή στις 971,09 μονάδες για να υποχωρήσει έως τα χαμηλά 789,66 μονάδων, αρχές Μαρτίου.
ΑΓΟΡΕΣ

EY: Σημαντική επιβράδυνση των δημοσίων εγγραφών στα χρηματιστήρια

Παρά την δυναμική αρχή του Ιανουαρίου που υπήρξε ο ισχυρότερος πρώτος μήνας των τελευταίων 21 ετών στη συνέχεια η παγκόσμια αγορά δημοσίων εγγραφών πραγματοποίησε «βουτιά» κλείνοντας το τρίμηνο με μείωση 37% των συναλλαγών και 51% των εσόδων.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανοδική αντίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές μετά το διήμερο ρευστοποίησεων

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας πως θα υπάρξει στήριξη της οικονομίας μετά το νέο κύμα πανδημίας που έχει πλήξει την χώρα, και η θετική αντίδραση των δεικτών της Wall Street έχουν φέρει σε θετικό έδαφος τις ευρωπαϊκές αγορές.
ΑΓΟΡΕΣ

Η σωστή πληροφόρηση αποτελεί το κλειδί για ανταγωνιστικές κεφαλαιαγορές

Η πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κα Β. Λαζαράκου, υπογράμμισε ότι η ελληνική κεφαλαιαγορά έχει ήδη δημιουργήσει πλατφόρμα που θα εμφανίζονται οι τίτλοι αυτοί που θα συνδέονται γενικότερα με κριτήρια ESG.