ΓΔ: 2456.16 -2.02% Τζίρος: 414.57 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: SOOC

Λήξη συναγερμού για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου από τον Stoxx

Ο STOXX διευκρίνισε ότι δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα αναβάθμισης του Χ.Α. στους ευρωπαϊκούς δείκτες, διατηρώντας τις αναμενόμενες εισροές του Σεπτεμβρίου 2026.

Λήξη συναγερμου για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τον Stoxx, καθώς με διορθωτική του ανακοίνωση, ο διεθνής οίκος ξεκαθάρισε ότι η ημερομηνία της 21ης Ιουνίου 2027 αφορά αποκλειστικά την οικογένεια δεικτών STOXX World Indices και όχι τους STOXX Total Market Index (TMI), στους οποίους βασίζονται οι σημαντικότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες αναφοράς και από τους οποίους προέρχονται οι παθητικές επενδυτικές ροές.

Η αρχική ανακοίνωση είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι η αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς στις ανεπτυγμένες μετατίθεται από τις 21 Σεπτεμβρίου 2026 στις 21 Ιουνίου 2027, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην αγορά, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα ανέβαλλε και τις σημαντικές εισροές κεφαλαίων που αναμένονται από την ένταξη της Ελλάδας στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Ωστόσο, μετά τις διευκρινίσεις που ζήτησαν μεγάλοι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, ο STOXX επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο χρονοδιάγραμμα που αφορά τους ευρωπαϊκούς benchmark δείκτες. Η απόφαση που είχε ληφθεί τον Απρίλιο του 2026 εξακολουθεί να ισχύει και η ένταξη της ελληνικής αγοράς στους σχετικούς δείκτες θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 21 Σεπτεμβρίου 2026.

Η διευκρίνιση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές, καθώς οι δείκτες STOXX Total Market Index (TMI) αποτελούν τη βάση για κορυφαίους δείκτες όπως ο STOXX Europe 600 (SXXP) και ο Euro STOXX (SX7E), οι οποίοι καθορίζουν τις τοποθετήσεις μεγάλου αριθμού παθητικών επενδυτικών κεφαλαίων. Αντίθετα, η ετήσια ταξινόμηση χωρών (Annual Country Classification) που δημοσιοποιήθηκε αφορά αποκλειστικά το σύμπαν των STOXX World Indices και δεν επηρεάζει το χρονοδιάγραμμα των ευρωπαϊκών δεικτών.

Ως αποτέλεσμα, οι εκτιμώμενες εισροές ύψους περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, που συνδέονται με την αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς, αναμένεται να πραγματοποιηθούν κανονικά κατά την αναδιάρθρωση των δεικτών τον Σεπτέμβριο του 2026. Οι εισροές αυτές εκτιμάται ότι θα λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα στις αναμενόμενες εκροές από τους δείκτες της FTSE, περιορίζοντας τις πιέσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αλλαγή κατηγορίας της ελληνικής αγοράς.

Η σύγχυση προκλήθηκε επειδή στην αρχική ανακοίνωση του STOXX αναφερόταν ότι η Ελλάδα μετατάσσεται από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές με ισχύ από τις 21 Ιουνίου 2027, χωρίς να γίνεται σαφές ότι η συγκεκριμένη ημερομηνία αφορά αποκλειστικά την οικογένεια δεικτών STOXX World. Η διόρθωση αποκατέστησε την εικόνα και επιβεβαίωσε ότι η αναβάθμιση στους ευρωπαϊκούς δείκτες παραμένει προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο.

Στην ίδια ετήσια αναθεώρηση των STOXX World Indices, ο οίκος ανακοίνωσε επίσης την αναταξινόμηση της Βουλγαρίας και της Κύπρου από την κατηγορία Non-Classified στις αγορές Frontier. Έτσι, από τις 21 Ιουνίου 2027 το σύμπαν των δεικτών STOXX World θα περιλαμβάνει συνολικά 24 ανεπτυγμένες αγορές, 22 αναδυόμενες, 18 Frontier και 4 μη ταξινομημένες, χωρίς όμως οι αλλαγές αυτές να επηρεάζουν το χρονοδιάγραμμα της ένταξης της Ελλάδας στους βασικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγορές-Χρηματιστήρια
ΑΓΟΡΕΣ

Βουτιά -2,02% με υψηλό τζίρο και αναστάτωση για την αναβάθμιση από Stoxx

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,02% στις 2.456,16 μονάδες με τζίρο 414,4 εκατ.. Νωρίτερα, βρέθηκε να χάνει έως και 2,93% και ο τραπεζικός 4,87%, πριν την λήξη του συναγερμού από την ανακοίνωση του Stoxx.
Γραφική χρηματιστηρίου πτώσης
ΑΓΟΡΕΣ

Διατηρούνται οι πιέσεις στον ΓΔ, απομακρύνεται από τις 2.500 μονάδες

Διευρύνει την πτώση στις 2.471,56 μονάδες ο Γενικός Δείκτης υποχωρώντας κατά 1,41%, εξαιτίας των πιέσεων που εντείνονται από τις διεθνείς αγορές. Διατηρούνται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Απώλειες για τον Γενικό Δείκτη μετά το 3ήμερο ράλι εν αναμονή της ΕΚΤ

Στις 2.472,63 μονάδες σημειώνοντας απώλειες 1,36% ο Γενικός Δείκτης. Ισχυρές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και φόντο τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα πρόσφατα κέρδη.
Αγορές Χρηματιστηρίου
ΑΓΟΡΕΣ

Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο με μικρή άνοδο και επιλεκτικές κινήσεις

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μικρή άνοδο 0,20% στις 2.506,79 μονάδες με τζίρο 286 εκατ. ευρώ. Το κλίμα στην Ευρώπη ήταν καλό παρά την αύξηση της γεωπολιτικής έντασης και των τιμών πετρελαίου.