ΓΔ: 899.09 -0.54% Τζίρος: 4.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:01:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 1,50%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για τη νέα διάθεση 10ετών ομόλογων με τεράστιες προσφορές από τους επενδυτές, που πλησίασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο η απόδοση.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο συμπιέσθηκε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μετά τη μεγάλη επιτυχία της διάθεσης 10ετών τίτλων, που προσέλκυσαν μεγάλου ύψους προσφορές από τους επενδυτές.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχική τιμολόγηση (guidance) 1,55% και έκλεισε με την απόδοση να υποχωρεί στο 1,50%, καθώς ήταν μεγάλη η συμμετοχή επενδυτών, οι οποίοι πρόσφεραν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι τα τελευταία στην ευρωζώνη που προσφέρουν αξιοπρόσεκτη θετική απόδοση. Το Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Στην κοινοπρακτική έκδοση συμμετείχαν πέντε τράπεζες, οι οποίες είχαν διαθέσει επιτυχώς και τον Μάρτιο τα 10ετή ελληνικά ομόλογα: BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μερίμνησε για να καταλήξουν οι περισσότεροι τίτλοι σε σοβαρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, περιορίζοντας τη συμμετοχή hedge funds.

«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού», όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας νωρίτερα. 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάθεση τίτλων αφορά το 10ετές ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2029. Στην αρχική έκδοση, που ήταν η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, το 2010, το guidance είχε τεθεί στο 4,125% και η απόδοση διάθεσης ήταν αρκετά χαμηλότερη, στο 3,9%. Η υπερκάλυψη της έκδοσης ήταν πολύ μεγάλη, καθώς το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Omologa, bonds
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Κάτω από το όριο του 4% μετά από τρεις μήνες το 10ετές

Νέα ώθηση στις αγορές των ομολόγων έδωσαν τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Η ικανοποιητική αύξηση των θέσεων εργασίας προκαλεί αυξημένες πιέσεις στη Fed για συνέχιση της επιθετικής πολιτικής της.
Bonds, Omologa, EU, Evropaiki Enosi
ΑΓΟΡΕΣ

«Αλμυρό» επιτόκιο 4,44% για άντληση 200 εκατ. στην επανέκδοση του 10ετούς

Από τους επενδυτές προσφέρθηκαν 1,026 δισ. ευρώ για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου. Όπως είχε αναφέρει ο ΟΔΔΗΧ, σκοπός της επανέκδοσης είναι η παροχή επιπλέον ρευστότητας στη συγκεκριμένη ομολογιακή έκδοση.
ΑΓΟΡΕΣ

Στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο

Ο ΟΔΔΗΧ βγαίνει ξανά στις αγορές με έκτακτη δημοπρασία υφιστάμενου ομολογιακού τίτλου και στοχεύει να εισπράξει ένα ποσό της τάξης των 200 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα απόδοση του συγκεκριμένου ομολόγου στη δευτερογενή αγορά κυμαίνεται στο 4,7%.
bonds_corp
ΑΓΟΡΕΣ

Υποχωρούν συνεχώς οι τιμές των ομολόγων, υπερβολική η αύξηση του spread

Ο Δείκτης Κρατικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς σημείωσε πτώση 4,5% τον Σεπτέμβριο, ενώ υποχώρησε περαιτέρω, στις 547 μονάδες, στα μέσα Οκτωβρίου και η μεσοσταθμική απόδοση έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό στο 4,3%.
Agores, Metoxes, Stocks, Markets, Xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία την συνεδρίαση της ΕΚΤ

Τα διεθνή επιτόκια παρακολουθούν τώρα αρκετά στενά τα αμερικανικά επιτόκια, και οι αγορές ίσως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι υπερεκτίμησαν τις πιθανότητες μιας ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.