ΓΔ: 807.7 1.93% Τζίρος: 31.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:59:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 1,50%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για τη νέα διάθεση 10ετών ομόλογων με τεράστιες προσφορές από τους επενδυτές, που πλησίασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο η απόδοση.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο συμπιέσθηκε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μετά τη μεγάλη επιτυχία της διάθεσης 10ετών τίτλων, που προσέλκυσαν μεγάλου ύψους προσφορές από τους επενδυτές.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχική τιμολόγηση (guidance) 1,55% και έκλεισε με την απόδοση να υποχωρεί στο 1,50%, καθώς ήταν μεγάλη η συμμετοχή επενδυτών, οι οποίοι πρόσφεραν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι τα τελευταία στην ευρωζώνη που προσφέρουν αξιοπρόσεκτη θετική απόδοση. Το Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Στην κοινοπρακτική έκδοση συμμετείχαν πέντε τράπεζες, οι οποίες είχαν διαθέσει επιτυχώς και τον Μάρτιο τα 10ετή ελληνικά ομόλογα: BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μερίμνησε για να καταλήξουν οι περισσότεροι τίτλοι σε σοβαρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, περιορίζοντας τη συμμετοχή hedge funds.

«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού», όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας νωρίτερα. 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάθεση τίτλων αφορά το 10ετές ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2029. Στην αρχική έκδοση, που ήταν η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, το 2010, το guidance είχε τεθεί στο 4,125% και η απόδοση διάθεσης ήταν αρκετά χαμηλότερη, στο 3,9%. Η υπερκάλυψη της έκδοσης ήταν πολύ μεγάλη, καθώς το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ