ΓΔ: 2645.95 -1.50% Τζίρος: 166.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:36:38
Φωτο: Shutterstock

Για πρώτη φορά η Ελλάδα δανείζεται με επιτόκιο 1,50%

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για τη νέα διάθεση 10ετών ομόλογων με τεράστιες προσφορές από τους επενδυτές, που πλησίασαν τα 5,5 δισ. ευρώ. Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο η απόδοση.

Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο συμπιέσθηκε το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, μετά τη μεγάλη επιτυχία της διάθεσης 10ετών τίτλων, που προσέλκυσαν μεγάλου ύψους προσφορές από τους επενδυτές.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε με αρχική τιμολόγηση (guidance) 1,55% και έκλεισε με την απόδοση να υποχωρεί στο 1,50%, καθώς ήταν μεγάλη η συμμετοχή επενδυτών, οι οποίοι πρόσφεραν συνολικά 5,4 δισ. ευρώ, καθώς τα ελληνικά ομόλογα είναι τα τελευταία στην ευρωζώνη που προσφέρουν αξιοπρόσεκτη θετική απόδοση. Το Δημόσιο άντλησε 1,5 δισ. ευρώ.

Στην κοινοπρακτική έκδοση συμμετείχαν πέντε τράπεζες, οι οποίες είχαν διαθέσει επιτυχώς και τον Μάρτιο τα 10ετή ελληνικά ομόλογα: BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους μερίμνησε για να καταλήξουν οι περισσότεροι τίτλοι σε σοβαρά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, περιορίζοντας τη συμμετοχή hedge funds.

«Ο στόχος δεν είναι να κάνουμε μια μεγάλη έκδοση, ο στόχος είναι να κάνουμε μια πετυχημένη έκδοση με καλή διασπορά στους επενδυτές και με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού», όπως είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας νωρίτερα. 

Υπενθυμίζεται ότι η νέα διάθεση τίτλων αφορά το 10ετές ομόλογο που λήγει τον Μάρτιο του 2029. Στην αρχική έκδοση, που ήταν η πρώτη έκδοση 10ετούς ομολόγου μετά τον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, το 2010, το guidance είχε τεθεί στο 4,125% και η απόδοση διάθεσης ήταν αρκετά χαμηλότερη, στο 3,9%. Η υπερκάλυψη της έκδοσης ήταν πολύ μεγάλη, καθώς το Δημόσιο άντλησε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι προσφορές πλησίασαν τα 12 δισ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στατιστικά μετοχών σε κόκκινο
ΑΓΟΡΕΣ

Πτώση στο ΧΑ με πιέσεις στις τράπεζες – Αρνητικό και στις ευρωαγορές το κλίμα

Πτωτικά κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από δύο ανοδικές συνεδριάσεις, με τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί 1,50%. Πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω πετρελαίου και ομολόγων.
Markets, Stocks, Agores, Xrimatistirio, Omologa
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Σε αρνητικό έδαφος οι αγορές, ανοδικά το πετρέλαιο

Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με το πετρέλαιο να ενισχύεται και τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το ΧΑ προέρχεται από ισχυρή άνοδο 1,75%.
Χρηματιστήριο μετοχές γράφημα
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Θετικό κλίμα στις αγορές, στο επίκεντρο τα ομόλογα

Η άνοδος των ασιατικών αγορών και τα θετικά futures σε Ευρώπη και ΗΠΑ δημιουργούν περιθώριο για καλύτερο ξεκίνημα, ενώ οι υψηλές αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν βασικός παράγοντας πίεσης.