Φωτο: Shutterstock

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές αγορές, πτώση άνω του 1% στη Wall

Αν και θετικά, τα στοιχεία για τον PMI δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα, με τον δείκτη διαμορφώνεται σε επίπεδα προ πανδημίας. Στο επίκεντρο παραμένουν οι γεωπολιτικές εντάσεις. «Βουτιά» για τον κλάδο τεχνολογίας.

Με πτώση έως και 2% ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να χάνει 1,7% και τον κλάδο τεχνολογίας να υποχωρεί 3,8%. Ο DAX 30 υποχώρησε 2,02%, ο FTSE 100 1,41% ενώ ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 1,54%. Στο -1,85% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB , πτώση 1,22% για τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35.

Αν και θετικά, τα στοιχεία για τον PMI δεν κατάφεραν να αλλάξουν το κλίμα, με τον δείκτη διαμορφώνεται σε υψηλό 25 μηνών και σε επίπεδα προ πανδημίας, για τον μήνα Ιούλιο, φθάνοντας στο επίπεδο των 54,8 μονάδων από 48,5 που ήταν τον Ιούνιο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 51,1 μονάδες. 

Παράλληλα, στο μέτωπο του Brexit, Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχίζουν να αποκλίνουν από μια προοπτική συμφωνίας. Εχθές, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ ανέφερε πως μια συμφωνία δεν είναι δυνατή σε αυτό το στάδιο, ενώ ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Βρετανίας Ντέιβιντ Φροστ είπε ότι οι πιθανότητες είναι 50/50 και ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία έως τον Σεπτέμβριο.

Η μετοχή της Centrica ενισχύθηκε 16%, έπειτα από τη συμφωνία πώλησης των δραστηριοτήτων της αμερικανικής Direct Energy έναντι 3 δισ. λιρών (3,8 δισ. δολάρια) στην NRG Energy. 

Οι γεωπολιτικές εντάσεις παρέμειναν στο προσκήνιο, καθώς η κυβέρνηση της Κίνας διέταξε το κλείσιμο του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στην πόλη Τσενγκντού, τρεις ημέρες μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να κλείσει το κινεζικό προξενείο στο Χιούστον.

Στη Wall Street, ο Dow υποχωρεί 210 μονάδες ή 0,79%, ενώ ο S&P 500 χάνει 1,05%, Απώλειες 1,56% για τον Nasdaq, καθώς ο τεχνολογικός κλάδος εμφανίζει σημαντική πτώση, ενώ οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας δεν δείχνουν σημάδια προόδου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ